Blijf op de hoogte van de laatste vegatrends

Laatste nieuws weten over nieuwe vegan producten? Weten wanneer de leukste events zijn? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en word een kennisbron van vegafeiten!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

10 redenen waarom 2016 een topjaar was voor de vegarevolutie

21-02-2017

Niemand kon er in 2016 nog omheen: vega is booming. En de vegarevolutie ging het afgelopen jaar sneller dan ooit tevoren. In dit jaaroverzicht zetten we de 10 hoogtepunten van het afgelopen jaar op een rij. jaaroverzicht

1. Vleesconsumptie neemt opnieuw af

Opnieuw daalde in Nederland de vleesconsumptie met 1 kilo per persoon per jaar. Hiermee wordt de trend voortgezet die vijf jaar geleden begon. Als we op dit tempo doorgaan eet over 75 jaar niemand nog vlees!

2. Spectaculaire groeicijfers voor vegaproducten

De Nederlandse markt voor vleesvervangers groeide in 2016 harder dan ooit, van 73 miljoen naar bijna 80 miljoen euro. In de hele EU bedraagt deze markt intussen $4 miljard. Ook is een enorme groei zichtbaar in de kwaliteit: de nieuwe generatie vleesvervangers kan qua smaak en textuur de concurrentie aan met het ouderwetse vlees. Het is niet voor niets dat Google de ontwikkeling van ´het nieuwe vlees´ uitriep tot de no. 1 technologietrend van dit moment. Met plantaardige zuivelproducten ging het nog harder. Het aanbod van deze producten groeide in vier jaar tijd met 90%.

3. Vega is trending in de voedingsindustrie

2016 was ook het jaar van vega productinnovatie en nieuwe introducties. Albert Heijn introduceerde het vegan roomijs van Swedish Glace, nam Wilmersburgerkaas in het assortiment op en lanceerde in een beperkt aantal winkels zelfs een lijn huismerkproducten van Veganz. Salademaker Johma stortte zich in de houmous en zelfs worstenmaker Unox bracht vegetarische balletjes op de markt.  Op SIAL Parijs, de grootste voedingstechnologiebeurs in de wereld, wemelde het dit jaar van de nieuwe vegan productlanceringen. Vegan, flexitarian en ´free from´ waren de voedseltrends van het jaar. Minteltekende op dat maar liefst 9% van de nieuw gelanceerde voedingsmiddelen op de Europese markt een vegetarisch label droeg en 5% een vegan label.

4. China komt met ambitieuze doelstellingen

Zeer ambitieus, mogen we wel zeggen: de Chinese regering wil de consumptie van vlees maar liefst halveren! China is hiermee het eerste land ter wereld dat zichzelf een dergelijk kwantitatief doel oplegt om de klimaatimpact van vleesconsumptie te bestrijden.

5. Het Nederlandse bedrijfsleven schaart zich achter de vegarevolutie

Met steun van het Nederlandse Ministerie van Economische zaken kwam dit jaar de Green Protein Alliance tot stand: een alliantie van grote en kleine ondernemers, waaronder belangrijke marktbeinvloeders als Albert Heijn en HAK. Doel van de alliantie: in 2025 moet de verhouding tussen plantaardige en dierlijke eiwitten in ons dieet 50/50 zijn.

6. De wetenschap schrijdt voort

Het voorjaar van 2016 bracht goed nieuws uit wetenschappelijke hoek. In twee weken tijd werden twee baanbrekende studies gepubliceerd in toonaangevende tijdschriften, die nieuw licht werpen op de toekomst die ons te wachten staat als we overschakelen naar plantaardig. Oxford Universitybecijferde dat als iedereen in 2050 veganistisch zou leven, er jaarlijks 8 miljoen mensenlevens zouden worden gespaard – mensen die anders zouden sterven aan kanker of hartziekten. Dit zou tevens gepaard gaan met gigantische besparingen in gezondheidszorg (700-1000 miljard dollar per jaar) en de voedselgerelateerde broeikasuitstoot terugbrengen met 70%. Even later kopte Nature dat als we in 2050 allemaal veganistisch zouden eten, we iedereen op aarde kunnen voeden én alle bossen kunnen behouden.

7. Het aantal veganisten neemt wereldwijd toe

In het Verenigd Koninrijk is het aantal vegans in 10 jaar tijd met 360% gegroeid, zodat er in 2016 in totaal een half miljoen Britten plantaardig eten. In Duitsland staat de teller intussen op 7.8 miljoen vegetariers en 1.3 miljoen vegans. Elke dag komen er 2000 vegetariers en 200 vegans bij! Nederlanddraagt naar schatting tussen de 50.000 en 70.000 veganisten bij. Israël voert de lijst aan: in het land van melk en honing (of zullen we zeggen: hummus en falafel?) is maar liefst 1 op de 20 mensen veganist.

8. Recordopkomst bij VeggieWorld

Dat de vegamarkt ook in Nederland hard groeide kan niemand zijn ontgaan die op 5 of 6 maart de Jaarbeurs in Utrecht bezocht. Op de eerste Nederlandse editie van de internationale vegabeurs VeggieWorld was het dringen – zozeer zelfs dat de brandweer bij de ingang mensen moest tegenhouden. Meer dan 5000 vegans, vegetariers, flexitariers en andere foodliefhebbers kwamen naar de beurs: nooit eerder trok een vega event in Nederland zo´n groot publiek.

9. Eivrij wordt trending

Ook het vervangen of weglaten van eieren in verwerkte producten is een nieuwe trend, vooral bij fabrikanten van vleesvervangers. Vivera, de grootste fabrikant van vleesvervangers in Nederland, kondigde in november aan om vóór het eind van 2017 volledig plantaardig te gaan. Kort daarna volgde Van Haver Tot met de toezegging hun vleesvervangers al in het voorjaar van 2017 eivrij te zullen maken. Tivall zette halverwege 2016 een groot deel van zijn assortiment om naar vegan. En GoodBite lanceerde dit jaar in samenwerking met Viva Las Vega´s een nieuwe vegan linzenburger. Naar aanleiding van Viva las Vega´s nieuwe Met Zonder Ei campagne besloten ook de frietketens Smullers en Manneken Pis om vegan mayo aan te bieden.

10. Aandeelhouders roepen: pas op voor de vleeszeepbel!

Ook aandeelhouders krijgen door dat de vegarevolutie niet meer te stoppen is en bereiden zich voor op een plantaardige toekomst voor vlees, melk en eieren. In oktober stuurde een groep van veertig aandeelhouders, waaronder Aviva en Robeco, met een gezamenlijk vermogen van meer dan 1 biljoen euro, een brandbrief naar de voedingsindustrie. In de brief waarschuwden de aandeelhouders voor grote financiële schade als voedingsbedrijven niet tijdig inspeelden op de veranderingen in de markt en investeerden in plantaardig voedsel. Blijven investeren in de vleesindustrie zou niet alleen grote risico´s inhouden voor de gezondheid en de planeet, maar ook voor de economie als de vleeszeepbel uit elkaar spat.

Geschreven door: ProVeg Nederland

Lees nog meer

Doe mee aan de VeggieChallenge!

Dertig dagen minder vlees eten: het is goed voor je lijf, de planeet en het redt dierenlevens. Daag jezelf uit met de VeggieChallenge. Wij helpen je op weg met gratis tips, recepten en ondersteuning

Doe mee!

Blijf op de hoogte van veganieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe vega producten, acties en events? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Viva Las Vega´s en wij zorgen dat je altijd op de hoogte blijft!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Doe een donatie

Steun Viva Las Vega's met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam
Secure and Spam free...