Blijf op de hoogte van de laatste vegatrends

Laatste nieuws weten over nieuwe vegan producten? Weten wanneer de leukste events zijn? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en word een kennisbron van vegafeiten!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

10 tekenen dat 2015 een topjaar was voor de vegarevolutie

28-12-2015

De vegarevolutie zit al een paar jaar in een stroomversnelling. Las je vroeger het woord 'vegan' alleen op pamfletten en in blaadjes van slecht gerecycled papier, nu kom je het opvallend vaak tegen in de kolommen van de Business Insider en de Allerhande. Voor de oplettende beschouwer zijn er overal tekenen te zien dat de vegarevolutie op stoom begint te komen: grote en kleine doorbraken die misschien niet allemaal de voorpagina’s haalden, maar waar we de komende jaren nog veel van zullen gaan horen.

2015 kan met recht een topjaar genoemd worden voor iedereen die droomt van een gezonde, schone, diervriendelijke toekomst. Neem maar vast een oliebol en zet de vegan champagne klaar, dan zetten wij de 10 belangrijkste nieuwsfeiten van het afgelopen jaar voor je op een rijtje.

 

1. We aten minder vlees!

Firstly and foremostly: we aten met z'n allen minder vlees. Het Landbouw Economisch Instituut liet zien dat Nederlanders hun vleesconsumptie sinds 2010 elk jaar met een kilo hebben verlaagd. Het afgelopen jaar werd 80.000 varkens en 1 miljoen kippen hierdoor een vreselijke lijdensweg bespaard. Uit de Verenigde Staten kwam begin dit jaar het heuglijke nieuws dat in 2014 maar liefst 400 miljoen minder dieren werden gedood en opgegeten. Niet alleen nam het aantal vegetariërs en veganisten toe, met name vleeseters dragen hun steentje bij door minder vaak vlees te eten bij de warme maaltijd en voor kleinere porties te kiezen wanneer ze dit wel doen.

 

2. Oproep Gezondheidsraad: eet meer plantaardig

Al die nieuwe vleesverlaters kregen in 2015 een flinke schouderklop. De Gezondheidsraad, die de 'Richtlijnen goede voeding' opstelt waarop onder meer de Schijf van Vijf wordt gebaseerd, kwam dit jaar met revolutionaire nieuwe adviezen. Voor het eerst riep zij op om minder dierlijk en meer plantaardig te eten. De Dietary Guidelines Advisory Committee, de Amerikaanse evenknie van onze Gezondheidsraad, deed hetzelfde. Een vegetarische voedingswijze werd geroemd als goed voor de gezondheid en het milieu. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie sprak zich dit jaar nadrukkelijk uit door rood en bewerkt vlees op de lijst van kankerverwekkende stoffen te plaatsen. Dat dit nu door de belangrijkste institutie op het gebied van gezondheid wordt bevestigd is volstrekt nieuw.

 

3. Vlees op de klimaatagenda

2015 was ook het jaar waarin wereldleiders het ein-de-lijk eens werden over een bindend klimaatakkoord. Eerlijk is eerlijk: er wordt met geen woord in gerept over de veehouderij, die verantwoordelijk is voor 14% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Toch trad de invloed van de veehouderij, mede aangevuurd door de spraakmakende film Cowspiracy, meer en meer op de voorgrond in discussies over het klimaat. En met het nieuw gesloten klimaatakkoord zal de druk op overheden om de uit zijn voegen barstende vee-industrie aan te pakken alleen maar toenemen.

 

4. De financiële sector wordt wakker

In februari kwam de Nasdaq, een Amerikaanse effectenbeurs, met een opmerkelijke voorspelling: "The Death of Meat". De Nasdaq roept beleggers op voorzichtig te zijn met aandelen in de vleesindustrie. Vlees lijkt misschien nu nog een veilige investering, maar, zo waarschuwt de Nasdaq: "many seemingly robust institutions can disappear in a flash". De tijden zijn aan het veranderen en wie daar geen rekening mee houdt, kan zijn geld plots in rook zien opgaan wanneer de vee-industrie dezelfde kant op gaat als de paardenkoets en de floppydisk.

 

5. Silicon Valley investeert massaal in vleesvervangers

Heel wat slimme en vooruitstrevende beleggers lijken de boodschap van de Nasdaq in hun oren te hebben geknoopt. 2015 was ook het jaar van ongeëvenaarde investeringen in innovatieve start-ups die vlees, melk en eieren in korte tijd hopeloos ouderwets gaan maken. De investeringen komen opvallend vaak van dezelfde mensen die de afgelopen twintig jaar de wereld op hun kop hebben gezet met hun internetinnovaties. Microsoft-oprichter Bill Gates investeerde in Impossible Foods, en bedrijf dat rood vlees - met bloed en al - probeert te kopiëren. Ook stak hij samen met Paypal-biljardair Peter Thiel geld in Hampton Creek, dat hard op weg is het kippenei te kraken. Google-baas Sergey Brin is de belangrijkste financier van de Maastrichtse professor Mark Post, die in zijn laboratorium  de eerste burger van in vitro gekweekt vlees bereidde.

 

6. Vega bedrijven zijn booming

Nieuwe vega bedrijven schoten in 2015 als paddestoelen uit de grond en de markt maakte een spectaculaire groei door. De Belgische producent Alpro kondigde in maart aan dat zij dit jaar 80 miljoen euro wilde investeren in nieuwe productie van zuivelalternatieven en 250 nieuwe banen creëren. De Vegetarische Slager haalde in slechts drie weken tijd de benodigde 2,5 miljoen euro binnen  om in Breda een vegetarisch slachthuis neer te zetten. Ook eerdergenoemde wonderbedrijf Hampton Creek had een topjaar. Vorig jaar werd het jonge bedrijf nog geplaagd door een rechtzaak van Unilever, dat Hampton Creek wilde laten boeten omdat ze hun eivrije product 'mayonaise' durfden te noemen. Dit jaar dreef een vogelgriepuitbraak de prijs van kippeneieren zo ver op dat grote bedrijven - van snackgigant General Mills tot winkelketen 7-Eleven - massaal hun toevlucht zochten tot de eivervangers van Hampton Creek. Dat noemen wij een stille revolutie: de broodjes van 7-Eleven zijn inmiddels allemaal besmeerd met veganaise, maar de klant merkt niet eens het verschil.

 

 

7. De grote merken gaan om

De revolutie bij grote merken vond dit jaar niet alleen achter de schermen plaats. IKEA kwam met een vega variant op haar roemruchte Zweedse gehaktballetjes. Ben & Jerry's kondigde verschillende zuivelvrije smaken aan. Albert Heijn experimenteert volop met ToMeato-burgers en quinoasalades. Zelfs de Duitse vleesgigant Rugenwalder Muhle ziet geen groeimogelijkheden meer in vlees - volgens hun CEO “de sigaret van de toekomst” - en lanceerde een lijn vleesvervangers. Het plan om daar tegen 2020 30% van hun omzet uit te halen lijkt volgend jaar al gehaald te worden. En Don Thompson, tot voor kort de CEO van vleesketen McDonalds, is bestuurslid geworden van de startup Beyond Meat, die de wereld met vegaburgers wil veroveren.

 

 

8. Meer vega festivals dan ooit

Vijf jaar geleden stonden 10 kraampjes in de hal van de VU Amsterdam  hun veganistische waren aan te prijzen. Het was het prille begin van het Viva Las Vega's Food Festival. In de jaren daarna is het festival keihard gegroeid. In 2015 waren er drie grote festivals in Amsterdam, Nijmegen en Rotterdam. En Viva Las Vega's is al lang niet meer alleen: in Doorn werd de tweede editie van Veggie Fair gehouden en in Utrecht VegFestNL. De Belgen hoefden dit jaar ook niet meer naar Nederland af te reizen voor hun vega-gerief, want in Gent werd het succesvolle eerste Vegan Summer Fest gehouden. Als klap op de vuurpijl sloot Viva Las Vega's het jaar af met de allereerste vegan kerstmarkt van de Benelux, een driedaags event dat ruim 5000 bezoekers trok.

 

9. Vega is trending

Of je nu kijkt naar google zoekopdrachten, vermeldingen van het woord ‘vegan’ online of in boeken: overal zie je een groeiende publieke interesse in vega recepten, restaurants en lifestyle. Een social media analyse liet zien dat er net zoveel getweet, gefacebookt en gepingt wordt over ‘vegan’ en ‘vegetarian’ als over Coca Cola. Uit onderzoek van Viva Las Vega’s naar IMDB tags blijkt ook dat vegetariers en veganisten steeds normalere verschijningen zijn in mainstream films en tv-programma’s.


10. Arnold Schwarzenegger zegt het

Nog niet overtuigd? Luister dan niet naar ons, maar naar The Terminator. De man die ooit tegen Sylvester Stallone zei "You hit like a vegetarian", werd dit jaar pleitbezorger van een vleesvrije dag in de week. En niemand minder dan Stevie Wonder zong dit jaar een loflied op zijn nieuwe vegan voedingswijze.

8Gi79XP

 

Sluit je aan bij de vegarevolutie

Viva Las Vega's versnelt de vegarevolutie. En dat doen we hap voor hap. Sluit je vandaag aan bij onze groeiende beweging en help ons ook in 2016 vega eten makkelijk, leuk en lekker te maken voor iedereen.

Word nu vriend van Viva Las Vega’s en ontvang als geschenk ons boek De Vegarevolutie

 

Versnel de vegarevolutie

Help jij ProVeg om veganistisch eten leuk, lekker en makkelijk te maken voor iedereen? Steun ons werk met een gift.

Ja, ik steun ProVeg Nederland voor: met een
  • Eenmalige donatie
  • Maandelijkse bijdrage
  • Jaarlijkse bijdrage

Geschreven door: ProVeg Nederland

Lees nog meer

Doe mee aan de VeggieChallenge!

Dertig dagen minder vlees eten: het is goed voor je lijf, de planeet en het redt dierenlevens. Daag jezelf uit met de VeggieChallenge. Wij helpen je op weg met gratis tips, recepten en ondersteuning

Doe mee!

Blijf op de hoogte van veganieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe vega producten, acties en events? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Viva Las Vega´s en wij zorgen dat je altijd op de hoogte blijft!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Doe een donatie

Steun Viva Las Vega's met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam
Secure and Spam free...