Blijf op de hoogte van de laatste vegatrends

Laatste nieuws weten over nieuwe vegan producten? Weten wanneer de leukste events zijn? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en word een kennisbron van vegafeiten!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Levende Voeding bij Crudo

26-03-2015

Boetje Broeders geeft tijdens het Viva Las Vega's Food Festival Nijmegen op 26 april 2015 een demonstratie over de raw food keuken. Wij delen graag haar persoonlijke verhaal over raw food. Sinds december 2014 is er in Nijmegen een bijzonder restaurant geopend dat uitsluitend rauwe vegan gerechten serveert. Boetje Broeders, eigenaresse van Crudo vertelt haar persoonlijke verhaal over hoe dit voedsel haar en haar gezin hielp om te genezen en hoe het komt het ook zo enorm goed helpt om ons energieniveau te verhogen. Boetje Broeders voor Crudo"Raw food is levende voeding.", legt Broeders uit. "In gekookt eten zit geen leven meer, want de belangrijkste voedingstoffen heb je er dan al uitgekookt. Wanneer je rauwe voeding eet en vooral gekiemde groenten, dan zit dit nog vol levensenergie en heeft het een helend effect op je gezondheid." Kieming is het stadium van de groei van een plant waarin uit de kiem van een plant groeit. Gedurende het kiemproces vermeerderen de vitamines en enzymen in een plant. Voorbeelden van veelgebruikte kiemen zijn alfalfa, taugé, tuinkers, broccoli- en radijskiemen. [red]

Raw foodie

Broeders: "Ik ben niet van de een op de andere dag gestart met het eten van rauw voedsel. Het begon allemaal 17 jaar geleden toen mijn zoon allergische reacties kreeg van zuivelproducten en suiker. Ik had zelf ook last van darmklachten en mijn zus kreeg zelfs darmkanker, maar ik wist toen niet hoe dit was ontstaan. Voor mijn zoon lette ik wel goed op wat ik in de supermarkt kocht en daardoor werd ik me er steeds bewuster van dat er zoveel schadelijke kunstmatige stoffen in onze voeding zitten. Uiteindelijk kwam ik er ook achter dat mijn eigen darmklachten te maken hadden met het eten van verwerkte graansoorten waar gluten in zitten. Heel veel eten is verwerkt en gekookt en draagt niet bij aan het verhogen van je energieniveau, maar veroorzaakt dus ziektes. Steeds meer mensen in de westerse wereld krijgen last van darmkanker omdat ze daarbij ook nog (rood) vlees eten. Dus daarom is het gezonder als ze meer rauw plantaardig voedsel eten." legt Broeders uit. "Maar pas drie jaar geleden veranderde mijn eetpatroon radicaal toen ik mijn huidige geliefde tegenkwam. Hij was een echte 'Raw foodie' en had een uitgebreide raw foodtraining in Amerika gehad, waardoor hij ook van zijn eigen lichamelijke klachten was genezen. Door hem leerde ik dat ik van rauw voedsel meer energie kreeg en minder snel ziek werd. Toch at ik vlak na de omschakeling vaak een ei of een vleesvervanger naast het rauwe voedsel, omdat ik het gewend was, maar eigenlijk vond ik het niet eens echt lekker meer".

Superfoods

Van 2013 tot 2014 stonden Broeders en haar partner op de markt met superfoods, die een aanvulling zijn op raw food. In die tijd volgde ze ook de opleiding tot superfood expert. Daar leerde ze dat groen voedsel niet het enige was, dat je gezonder maakt, maar dat het ook essentieel is om genoeg te bewegen en dat positieve gedachten ook belangrijk zijn voor je gezondheid. "Dit is beter dan de medicatie van de reguliere geneeskunst. " zegt Broeders. Daarom verkoopt ze ook veel verschillende superfoods bij Crudo. Superfood is een verzamelterm voor een reeks eetbare planten en vruchten die rijk zijn aan essentiële voedingsstoffen, zoals: proteïne, mineralen, vitaminen, enzymen, anti-oxidanten, polysachariden, essentiële vetzuren en aminozuren. Deze zijn totaal vrij zijn van pesticide, chemicaliën en (groei)hormonen [red] "Maar ik mag er van de autoriteiten niet bij zeggen welke werking welk superfood heeft op het menselijk lichaam. De farmaceutische industrie bepaalt nog steeds wat er officieel voorgeschreven mag worden en als ik ergens een medische claim op leg, dan kan ik een hoge boete krijgen. Maar ik kan je wel zeggen dat mensen gewoon goji bessen, moerbeien , hennepzaad en chiazaad kunnen eten, want dat wordt gezien als voeding en niet als medicatie. Over superfoods bestaat veel tegenstrijdige informatie over kwaliteit en werking ervan, zodat de mensen al snel het spoor bijster raken." aldus Broeders.

Living Light Institute

Boetje Broeders bij haar superfoods en dehydrate oven.

Boetje Broeders bij haar superfoods en dehydrate oven.

Om meer inzicht te krijgen in raw food volgde Broeders in 2014 de opleiding Rawfood Chef bij het Living Light Institute van Dan Ladderman en Cherry Soria: "Ik kwam erachter dat raw food altijd 100% plantaardig is. Je voelt je daardoor ook lichter in je lijf, dan wanneer je dierlijk voedsel eet" Daar vallen dus ook kip, vis, eieren en zuivel onder [red]. Broeders: "Het gevolg hiervan is dat je je lichaam de kans geeft om te ontgiften. Voor sommige mensen die de opleiding volgden was dat lastig, want ze kregen last van (lichte) hoofdpijn en darmklachten. Je lichaam heeft namelijk ook tijd nodig om over te schakelen." Om rauw voedsel makkelijker verteerbaar te maken, gebruikt Broeders een dehydrate oven. Het is een oven die het eten op lage temperatuur verwarmt tot maximaal 37 graden. Het voedsel wordt er wat droger van zodat het lichaam het makkelijker kan opnemen. "Mensen die in een keer overstappen op raw food voelen zich niet alleen beter, maar ze raken ook een heleboel overtollige kilo's kwijt." zegt Broeders "En ik eet iedere dag een stuk taart, zonder dat ik een gram aankom. Mijn favoriete taart is de rauwe chocoladetaart van Crudo."

Geschreven door: ProVeg Nederland

Lees nog meer

Doe mee aan de VeggieChallenge!

Dertig dagen minder vlees eten: het is goed voor je lijf, de planeet en het redt dierenlevens. Daag jezelf uit met de VeggieChallenge. Wij helpen je op weg met gratis tips, recepten en ondersteuning

Doe mee!

Blijf op de hoogte van veganieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe vega producten, acties en events? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Viva Las Vega´s en wij zorgen dat je altijd op de hoogte blijft!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Doe een donatie

Steun Viva Las Vega's met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam
Secure and Spam free...