Blijf op de hoogte van de laatste vegatrends

Laatste nieuws weten over nieuwe vegan producten? Weten wanneer de leukste events zijn? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en word een kennisbron van vegafeiten!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

5 manieren waarop vega eten mensen redt!

29-09-2017

Heb je ook al eens mensen horen klagen dat veganisten “meer om dieren geven dan om mensen”? Ja hoor, denken wij dan: alsof het ons leven tegen dat van het dier is!  Maar het mag ook wel eens gezegd worden dat vega eten op talloze manieren bijdraagt aan een mooiere, veiligere wereld voor mensen. Het kan zelfs de levens van mensen redden! Daarvoor zetten wij in deze blog vijf redenen op een rij.

mensen redden door vega te eten

1. Mensen redden door klimaatverandering tegen te gaan

Klimaatverandering zorgt er niet alleen voor dat kwetsbare natuur en diersoorten verloren gaan, het doodt ook mensen! Door o.a. mislukte oogsten, hittestress, overstromingen en de verspreiding van tropische ziekten als malaria en dengue wordt geschat dat nu al 400.000 extra sterfgevallen per jaar zijn toe te schrijven aan klimaatverandering. Naar verwachting loopt dit aantal in 2030 op tot 600.000 per jaar. Voor 14,5% van de broeikasgassen, die klimaatverandering veroorzaken, is de veehouderij verantwoordelijk. Dat zijn dus 58.000 tot 87.000 doden per jaar die toe te schrijven zijn aan vleesconsumptie!

2. Honger oplossen

7,7 miljoen mensen sterven elk jaar van de honger. De belangrijkste reden is niet dat er niet genoeg eten in de wereld is, maar dat de opbrengsten van landbouw oneerlijk verdeeld zijn. Veel kostbaar voedsel gaat verloren aan de productie van biobrandstof en veevoer. Zouden we alle landbouwgrond direct voor mensen gebruiken, dan kunnen we 4 miljard meer mensen voeden!

door vega mensen redden

3. Antibiotica-resistentie bestrijden

Elk jaar overlijden er 700.000 mensen aan infecties met antibiotica-resistente bacteriën. Bacteriën worden steeds sneller resistent naarmate meer antibiotica worden gebruikt, waardoor het aantal doden in 2050 tot wel 10 miljoen zou kunnen oplopen. Eén van de oorzaken is de productie van vlees, melk en eieren: maar liefst 70% van het wereldwijde gebruik is voor de medicatie van vee. Nú zorgen dat hier minder vraag naar komt kan dus in de toekomst dus miljoenen levens van mensen redden!

4. Nieuwe ziekten voorkomen

De veehouderij is een broeinest voor nieuwe ziekteverwekkers die van dier op dier of van dier op mens kunnen overgaan. Denk maar aan vogelgriep, varkenspest en Q-koorts. De vogelgriep maakte tussen 2003 en 2015 826 mensen ziek, van wie er 440 overleden . De Q-koorts doodde alleen in Nederland al 74 mensen. Dit soort ziekte-uitbraken (en erger) zouden we in de toekomst kunnen voorkomen door planten te eten in plaats van dieren.

Mensen redden door gezond te zijn

5. Je eigen leven redden

Vega eten kan ook je eigen leven redden! Het verlaagt de kans op hart- en vaatziekten, beroertes, kanker en diabetes. Als iedereen veganistisch zou eten, dan zou dat in 2050 de sterfte aan deze aandoeningen tezamen met 10% kunnen terugbrengen. Dit komt neer op 8 miljoen sterfgevallen die worden voorkomen, elk jaar opnieuw!  

Naast mensenlevens redden, red je door plantaardig te eten natuurlijk ook heel veel dieren. In het artikel '1600 dieren redden door geen vlees te eten' lees je welke dieren jij kan helpen door het vlees voortaan van je bord te weren.

Geschreven door: ProVeg Nederland

Lees nog meer

Doe mee aan de VeggieChallenge!

Dertig dagen minder vlees eten: het is goed voor je lijf, de planeet en het redt dierenlevens. Daag jezelf uit met de VeggieChallenge. Wij helpen je op weg met gratis tips, recepten en ondersteuning

Doe mee!

Blijf op de hoogte van veganieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe vega producten, acties en events? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Viva Las Vega´s en wij zorgen dat je altijd op de hoogte blijft!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Doe een donatie

Steun Viva Las Vega's met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam
Secure and Spam free...