Blijf op de hoogte van de laatste vegatrends

Laatste nieuws weten over nieuwe vegan producten? Weten wanneer de leukste events zijn? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en word een kennisbron van vegafeiten!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

5 superlekkere vega recepten voor vleeseters!

30-06-2018

Trendwatchers zijn het eens: vegan is het nieuwe vlees! Maar wat als je geen idee hoe je snel een smakelijke, plantaardige maaltijd op tafel zet? Of als je als beginnende vega(n) je vleesetende vrienden wilt laten zien hoe lekker de plant-based keuken kan zijn? Heel simpel: begin bij het begin en ‘veganize’ bekende gerechten. Ter inspiratie vijf vega recepten uit de wereldkeuken die zelfs verstokte meatlovers kunnen verleiden. Makkelijk, gezond en superlekker. Beloofd.

1. Chili sin carne

Vega recepten chili sin carne

Als iets zich leent voor een vegan versie is het old time favorite chili con carne. Probeer bijvoorbeeld de heerlijke chili sin carne met vega gehakt uit onze eigen receptendatabase. De ingrediënten zijn gewoon bij de supermarkt te koop en dat geldt voor alle recepten in deze blog. Maak je het recept met Rul Gehackt van de Vegetarische Slager? Voeg dit gehackt dan niet aan het begin toe, maar pas aan het eind, precies zoals op de verpakking staat. Een variant zonder vleesvervanger kan natuurlijk ook, zoals de meatless chili con carne van Hurry the foodup, of de chili sin carne van van De Groene Meisjes, met als extra een guacemolerecept. Het geheim van al deze chili’s? Komijn!

2. Bloemkoolcurry (en andere vegan curries)

vega recepten bloemkoolcurry

Curry’s zijn je ‘go to’ als het op voedzame, gezonde en superlekkere vega recepten aankomt. Ze zijn er in vele varianten, en eigenlijk heel makkelijk om te maken: je gooit – oneerbiedig gezegd – wat typisch oosterse smaakmakers samen met groenten, bonen of kikkererwten in een pan, laat dat pruttelen, kookt er rijst bij, en klaar ben je. Die ‘typische smaakmakers' zijn vaak kurkuma, komijn, koriander, kardemom, peper en soms meer, bij elkaar gebracht door tomatensaus of kokosmelk. Een explosie van smaak, en supergezond door de groenten en peulvruchten (eiwitten!). Je kunt er naar hartenlust mee variëren. Check bijvoorbeeld deze makkelijke vegan bloemkoolcurry of deze supersnelle kikkerwtencurry met spinazie, beide van Little Miss Meatfree. En deze groentencurry van Sanny Zoekt Geluk mag er ook zijn: 100% zelfgemaakt, niet moeilijk en superlekker. Kost wel iets meer tijd. 

3. Turkse linzensoep (mercimek çorbasi)

vega recepten linzensoep

Turkse linzensoep is misschien wel een van de beste soepen ooit: rijk en vullend, een tikkeltje fris, makkelijk en gezond. In het origineel gaat vaak roomboter, maar dat kun je natuurlijk gewoon weglaten – geen haan die ernaar kraait. Het basisingrediënt is rode gedroogde linzen, die gewoon in de supermarkt te koop zijn (en uiteraard bij Turkse winkels). Linzen zijn net als andere peulvruchten een prima vervanging voor vlees. Ze bevatten veel ijzer, vezels, B-vitaminen en mineralen en eiwitten. De biologische kwaliteit is iets minder dan die van dierlijke eiwitten, maar dat vang je makkelijk op door er granen bij te eten. Lekker combineren met volkoren brood dus. Deze Turkse linzensoep met pittige chili-/paprikaolie van De Wereld op je Bord is da bomb.

4. Pasta Puttanesca (zonder ansjovis)

Italianen weten wat koken is. Simpel, puur, en met verse ingredienten. Pasta puttanesca, een eenvoudige maar o zo smaakvolle pasta met tomatensaus, knoflook, pepertjes, olijven en kappertjes is daar een prachtvoorbeeld van. In het origineel gaat ook ansjovis, maar in deze vegan spaghetti puttanesca van Cookie and Kate mis je die totaal niet. Het geheim? Een klein beetje van het gepekelde ‘vocht’ uit het potje van de kappertjes en de olijven. That’s all. Het geeft de pasta net die extra zilte smaak die de saus nodig heeft. Oh, en de 28 ounce in het recept is ongeveer gelijk aan 800 gram, dus 2 blikken tomaat. Veel mensen strooien graag nog wat parmezaan over hun pasta puttanesca, maar wil je het 100% plantaardig doen, maak dan je eigen vegan parmezaan.

5. Vegan Caesar salade (zonder kip, ansjovis, mayo en ei!)

Vegan Ceasar salade

Kip, ansjovis, ei en parmezaanse kaas – dat zijn zo wat basisingrediënten die mensen vaak in een Caesar salade doen. Maar de kip hoort er eigenlijk niet in, en de andere bestanddelen zijn makkelijk te vervangen zonder die typische Caesar salade-smaak te verliezen. Check bijvoorbeeld deze populaire vegan ceaser salad van de populaire blog Oh she glows. De dressing – het geheim van elke goede Ceasar salade - is een mix van geweekte cashews, citroen, mosterd, knoflook, worcestersauce en kappertjes. Komt geen mayonaise aan te pas dus! Maar de uitsmijter van deze salade is echt de 'parmezaanse kaas' van  cashewnoten, hennepzaad, edelgist en knoflook. Toegegeven, het kost iets meer tijd dan gewoon wat parmezaan over je salade strooien,  maar probeer het 's – je zult verrast worden! 

Geschreven door: Amber van Rijn
Amber is tekstschrijver, webredacteur, lifestylejournalist en een groot liefhebber van de vega(n) keuken. Daarom blogt ze voor Viva las Vega’s en werkt ze mee aan de social media. ‘Wat ik zo mooi vind aan plant based eten is dat je met iets relatief simpels als een ander eetpatroon kunt bijdragen aan milieu en dierenwelzijn - en dat het nog lekker en gezond is ook :-)’

Lees nog meer

Doe mee aan de VeggieChallenge!

Dertig dagen minder vlees eten: het is goed voor je lijf, de planeet en het redt dierenlevens. Daag jezelf uit met de VeggieChallenge. Wij helpen je op weg met gratis tips, recepten en ondersteuning

Doe mee!

Blijf op de hoogte van veganieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe vega producten, acties en events? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Viva Las Vega´s en wij zorgen dat je altijd op de hoogte blijft!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Doe een donatie

Steun Viva Las Vega's met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam
Secure and Spam free...