Blijf op de hoogte van de laatste vegatrends

Laatste nieuws weten over nieuwe vegan producten? Weten wanneer de leukste events zijn? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en word een kennisbron van vegafeiten!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Alcohol en Vegetarisme

28-05-2015

Hoe zit dat eigenlijk met alcohol en vegetarisme? Daniëlle Langendijk van Wijn & Ik vertelt je meer over vegetarische wijnen. Je zou zeggen, wijn is gemaakt van druiven en is dus toch vegetarisch en veganistisch? Dat is niet altijd het geval. Daarvoor moeten we terug naar het proces van wijn maken. Na de gisting van de druiven bevat de wijn micro-organismen zoals bacteriën en gist. Deze deeltjes kunnen na het bottelen van de wijn zorgen voor een “verstoring” in de fles. Bijvoorbeeld kan er azijnzuur ontstaan waardoor de smaak verandert. Om dit te voorkomen kan een wijnproducent ervoor kiezen om de wijn te klaren. Dat betekent eigenlijk niets anders dan het helder maken van de wijn door het toevoegen van hulpstoffen. Deze hulpstoffen kunnen plantaardige stoffen zijn, maar ook dierlijke stoffen zoals eiwit, melkeiwit en gelatine (vis/vlees). Vaak worden visbestanddelen gebruikt. Per 1 juli 2012 is er nieuwe wetgeving. Als de wijn geklaard is met behulp van eiwit van ei of melk dan moet dit op het etiket worden vermeld. Dit geldt vanaf het oogstjaar van 2012. Helaas zegt dit niets over andere dierlijke producten die worden gebuikt en kan dus iedere wijn met dierlijke producten zijn bereid die niet op het etiket vermeld hoeven worden.   De vraag is dan, hoe herken ik vegetarische/veganistische wijn? Gelukkig zijn er ook wijnproducenten die de term “suitable for vegans” of “suitable for vegetarians” op het etiket zetten. Dit heeft bijvoorbeeld Stellar Organics, een merk dat bij veel biowinkels en sommige supermarkten verkrijgbaar is. Deze wijn is ook nog eens fair trade. Zo’n aanduiding helpt, maar helaas zijn deze producenten nog op 1 hand te tellen. Daarom ben ik eind vorig jaar de Facebookpagina “wijnenik” gestart. Op deze pagina vind je alleen wijnen die geklaard zijn met plantaardige stoffen, dus veganistisch. Ik heb direct contact met de wijnproducent of de wijnimporteur en heb van deze wijnen achterhaald waarmee de wijn is geklaard. Hoe zit het met andere dranken? Voor bier geldt ook dat het dierlijk geklaard kan worden, maar dit komt minder vaak voor. The Barnivore is een uitgebreide Amerikaanse website over alcoholische drank. Bekende vegan biermerken zijn Amstel, Amstel Light, Grolsch, Heineken en Hertog Jan. Ook de meeste Duitse biersoorten zijn vegan. Je kunt het altijd navragen bij de producent. Sterke drank is vaker wel vegan dan niet, dit kun je gelukkig goed opzoeken bij The Barnivore. Cocktails zijn vaak vegan, hier lees je er een leuk artikel over.

Geschreven door: VLV
Viva Las Vega's maakt vega eten makkelijk, lekker en leuk voor iedereen.

Lees nog meer

Doe mee aan de VeggieChallenge!

Dertig dagen minder vlees eten: het is goed voor je lijf, de planeet en het redt dierenlevens. Daag jezelf uit met de VeggieChallenge. Wij helpen je op weg met gratis tips, recepten en ondersteuning

Doe mee en win

Blijf op de hoogte van veganieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe vega producten, acties en events? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Viva Las Vega´s en wij zorgen dat je altijd op de hoogte blijft!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Doe een donatie

Steun Viva Las Vega's met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam
Secure and Spam free...