Blijf op de hoogte van de laatste vegatrends

Laatste nieuws weten over nieuwe vegan producten? Weten wanneer de leukste events zijn? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en word een kennisbron van vegafeiten!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Belastingaangifte doen? Let op de vega-aftrek!

01-04-2018

Je hebt vandaag nog precies één maand de tijd om je belastingaangifte 2017 in te dienen. Vergeet hierbij niet om rekening te houden met de nieuwe veganistenaftrek.

Wat is de veganistenaftrek?
De dieetgebonden aftrek (in de volksmond 'veganistenaftrek') werd ingevoerd op 31 april 2016 en heeft als doel om veganisten, vegetariërs en flexitariërs te compenseren voor de maatschappelijke kosten die zij niet veroorzaken. De Nederlandse overheid geeft elk jaar veel geld uit om de negatieve effecten van ongezonde en onduurzame consumptie te bestrijden: verhoogde zorgkosten, de kosten van dierziekten, ecosysteemschade, bodemdaling en de kosten van klimaatverandering nu en in de toekomst. Vegetariërs en veganisten dragen hier niet of minder aan bij en komen daarom in aanmerking voor belastingkorting middels de veganistenaftrek.

Hoeveel mag je aftrekken?
Veganisten kunnen tot maximaal € 428,05 per jaar terugkrijgen van de Belastingdienst, en vegetariërs € 249,18. Onderstaande tabel geeft de opbouw van de aftrek weer.

  Kostenbesparing (€/jaar)
  Flexitariër Vegetariër Veganist
Klimaatverandering 14,56 - 57,2 29,12 - 114,4 53,7 - 211,2
Ziektekosten (direct) 27,7 55,4 60,8
Ziektekosten (indirect) 15,6 31,2 34,0
Biodiversiteitsverlies grasland 0,0 0,0 5,8
Biodiversiteitsverlies veevoerproductie 3,8 7,6 8,3
Ecosysteemschade door stikstof 5,3 10,6 19,3
Gezondheisschade door stikstof 2,9 5,7 16,5
Dierziektes 12,2 24,3 70,6
Bodemdaling melkveehouderij 0,0 0,0 1,4
 TOTAAL 72,0 - 124,6 143,9 - 249,18 237,18 - 428,05

Berekening: ProVeg Nederland. Bronnen: Springmann et al. (2016)Van Drunen et al. (2010); Van Duursen & Van der Leeuw (2016)

Ben je daarnaast donateur van ProVeg? Dan kun je ook over je jaarbijdrage belasting terug vragen. Als je niet over de drempel heen komt, kun je ervoor kiezen periodieke gever te worden. Je mag dan minimaal 5 jaar lang het gehele bedrag van je donatie aftrekken bij je belastingaangifte. Vind hier meer informatie over geven met belastingvoordeel.

Hoe weet de Belastingdienst of je echt veganistisch hebt gegeten?
De Belastingdienst vertrouwt erop dat mensen die veganist zijn, het fucking vertellen in hun belastingaangifte. Flexitariërs kunnen gebruik maken van een slimme koelkast, die onder de nieuwe Inlichtingenwet rechtstreeks in verband staat met de computers van de Belastingdienst. Nog geen slimme koelkast in huis? Koppel dan je AH Bonuskaart of stuur de bonnetjes van het afgelopen jaar mee met je belastingaangifte.

 

Update: 1 april!

De meeste lezers hadden het al door: dit was natuurlijk een 1 april grap! Helaas heeft de Nederlandse regering het vervuiler-betaalt principe nog niet doorgetrokken naar het eten op ons bord. En het zou ook niet zo fijn zijn als de Belastingdienst mocht meekijken in onze koelkasten.

Maar de kosten die vegan eten uitspaart zijn wél echt, en wij vinden het hard nodig dat de Belastingdienst die gaat verrekenen. Daarom is ProVeg vóór een taks op alle dierlijke producten. We hopen dat deze grap ook jou aan het denken heeft gezet over de grote (financiële) voordelen van een vegan lifestyle!

Geschreven door: ProVeg Nederland

Lees nog meer

Doe mee aan de VeggieChallenge!

Dertig dagen minder vlees eten: het is goed voor je lijf, de planeet en het redt dierenlevens. Daag jezelf uit met de VeggieChallenge. Wij helpen je op weg met gratis tips, recepten en ondersteuning

Doe mee!

Blijf op de hoogte van veganieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe vega producten, acties en events? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Viva Las Vega´s en wij zorgen dat je altijd op de hoogte blijft!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Doe een donatie

Steun Viva Las Vega's met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam
Secure and Spam free...