Blijf op de hoogte van de laatste vegatrends

Laatste nieuws weten over nieuwe vegan producten? Weten wanneer de leukste events zijn? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en word een kennisbron van vegafeiten!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Broeikasgassen verminderen door plantaardig te eten

03-09-2017

Dat dierlijke producten ten koste gaan van de belangen van dieren lijkt voor zich te spreken, maar wist je dat de veehouderij ook één van de meest vervuilende industrieën is? Volgens een toonaangevend rapport van de Verenigde Naties is de sector verantwoordelijk voor een grotere uitstoot van broeikasgassen dan de totale transportsector. In totaal komt 14% van alle uitstoot (in CO2 equivalenten) op het conto van de vee-industrie. Negen procent van alle CO2 uitstoot wordt direct of indirect veroorzaakt door de veehouderij. Het aandeel in de uitstoot van methaan en lachgas, twee broeikasgassen die nog veel sterker dan CO2 bijdragen aan de opwarming van de aarde, is echter nog veel groter; 37% van alle methaanuitstoot en 65% van alle lachgasuitstoot is voor rekening van de veehouderij. Ook tweederde van alle ammoniakuitstoot komt voort uit de veehouderij, die hiermee een belangrijke veroorzaker is van zure regen en verzuring van ecosystemen. Daarnaast wordt de sector ook aangemerkt als de grootste boosdoener met betrekking tot waterverontreiniging. Dierlijke mest, antibiotica, hormonen, chemicaliën en pesticiden (gebruikt bij het verbouwen van veevoer) komen direct in het milieu en tasten hierbij het water en de bodem aan.
Broeikasgassen - veehouderij
Door plantaardig te eten kun je dus enorm veel uitstoot van broeikasgassen besparen. Als elke Nederlander één dag in de week geen vlees zou eten, komt dat qua broeikasgasuitstoot overeen met het van de weg halen van één miljoen auto’s. Wanneer elke Nederlander twee dagen per week volledig plantaardig zou eten is het positieve effect helemaal enorm. Volgens het Instituut voor Milieuvraagstukken (Vrije Universiteit Amsterdam) zou de besparing dan gelijk zijn aan: • alle huizen in Nederland voorzien van dubbel glas • én de aanschaf van zuinige wasmachines, vaatwassers en drogers • én het gebruik van een zuinige koelkast én diepvriezer, • én de aanschaf van hoogrendementsketels • én de isolatie van alle gevels van alle huizen

Mest en broeikasgassen

De dieren in de veehouderij produceren met z'n allen natuurlijk erg veel mest. Het wordt gebruikt voor bemesting van gras- en akkerlanden. Omdat de 71 miljoen kilo mest die Nederland jaarlijks produceert lang niet allemaal door de grond kan worden verwerkt, komen schadelijk stoffen in ons grond- en oppervlaktewater terecht. De heeft fatale gevolgen voor veel planten en vissen en bovendien is het erg slecht voor onze gezondheid. Door geen dierlijke producten te eten zal er dus minder mest van dieren worden geproduceerd. De vervuiling van grond en water zal worden verminderd, net als de uitstoot van CO2.
Broeikasgassen - mest

Boskap en broeikasgassen

Om alle dieren in de veehouderij te voeden worden wereldwijd oerbossen gekapt om sojavelden aan te kunnen leggen. De bomen in deze bossen zijn nodig om de CO2 die wij uitstoten om te zetten naar zuurstof. Het kappen van deze bomen zorgt er dus voor dat minder CO2 kan worden omgezet. Bovendien komen ook bij het kappen van deze bossen CO2, methaangas (CH4) en lachgas (N2O) vrij. Deze gassen dragen bij aan het broeikaseffect, en daarmee aan de opwarming van de aarde, het smelten van de ijskappen en het verdwijnen van koraalriffen. Met een plantaardig eetpatroon kies je bewust voor een duurzaam alternatief en een schonere, leefbare planeet. Nog meer voordelen ontdekken? Lees hier hoe je tien badkuipen vol water kunt besparen door plantaardig te eten!  

Geschreven door: ProVeg Nederland

Lees nog meer

Doe mee aan de VeggieChallenge!

Dertig dagen minder vlees eten: het is goed voor je lijf, de planeet en het redt dierenlevens. Daag jezelf uit met de VeggieChallenge. Wij helpen je op weg met gratis tips, recepten en ondersteuning

Doe mee!

Blijf op de hoogte van veganieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe vega producten, acties en events? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Viva Las Vega´s en wij zorgen dat je altijd op de hoogte blijft!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Doe een donatie

Steun Viva Las Vega's met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam
Secure and Spam free...