Blijf op de hoogte van de laatste vegatrends

Laatste nieuws weten over nieuwe vegan producten? Weten wanneer de leukste events zijn? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en word een kennisbron van vegafeiten!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

8 mogelijkheden als perfecte zuivelvervanger

07-04-2016

Op zoek naar de perfecte zuivelvervanger? Dit artikel helpt je op weg. Wat een geweldige tijd voor vega’s om in te leven… Er zijn zoveel melkalternatieven te koop tegenwoordig! Maar al dat aanbod kan ook overweldigend zijn en misschien weet je niet altijd wat je moet kiezen. Want dat sojamelk anders smaakt dan macadamiamelk, dat klinkt logisch - maar welke verschillen zijn er nog meer? Wij zetten de voedingswaarden en smaak (blijft natuurlijk relatief) voor je op een rijtje en geven je ook nog tips waar je elke variant voor kunt gebruiken - inclusief recepten! Lees snel verder!

Voedingswaardetabel per 100 ml: 

TypeEnergieVetKoolhydraten (Suikers)VezelsEiwitZout
Soja35 kcal2,1 g0,1 g (0,1 g)0,6 g3,7 g0,04 g
Amandel31 kcal2,9 g0,2 g (0,2 g)0,6 g0,8 g0,09 g
Cashew33 kcal2,4 g1,6 g (0,3 g)0,2 g0,8 g0,12 g
Hazelnoot35 kcal2,3 g3,0 g (2,7 g)0,3 g0,5 g0,10 g
Macadamia37 kcal2,6 g2,7 g (2,5 g)0,3 g0,3 g0,10 g
Rijst54 kcal1,1 g11,0 g (6,5 g)0,0 g0,1 g0,09 g
Haver47 kcal1,3 g8,1 g (3,9 g)0,8 g0,3 g0,09 g
Spelt49 kcal1,2 g8,4 g (5,2 g)0,7 g0,7 g0,09 g
Deze waarden komen van de website van Provamel en kunnen per merk verschillen. We hebben hier de ongezoete varianten genomen. Provamel is een 100% plantaardige zuivelvervanger en een groot deel van de onderstaande soorten melk wordt door hen aangeboden.

Sojamelk

We beginnen met de waarschijnlijk bekendste soort zuivelvervanger: sojamelk. Tegenwoordig in bijna elke supermarkt standaard te verkrijgen (jippie!) en zelfs te bestellen bij hippe koffietentjes voor in koffie. Maar ook in een hartig gerecht werkt ie prima, zoals in een curry. Deze melk heeft een romige structuur en is een eiwitbom! Ook is sojamelk enorm veelzijdig en in steeds meer smaken te vinden.

Zuivelvervanger sojamelk - "Kip" masala curry Recept: “Kip” Masala Curry (Aandachtige Blog)

Amandelmelk

Omdat het rijk aan calcium is en een goede bron is van vitame A en E, is amandelmelk de afgelopen jaren steeds populairder geworden. De smaak is lichtelijk zoet en natuurlijk een beetje nootachtig. Het is bijna even veelzijdig als sojamelk en ook in meerdere smaken te verkrijgen. Gebruik het recept op de VeggieChallange website deze mooie kokoscake te maken of kies voor de onderstaande pudding parfait.

Zuivelvervanger amandelmelk - Noten pudding parfait Recept: >Noten Pudding Parfait (De Groene Keuken)

 

Cashewmelk

Nog niet zo populair als amandelmelk, maar ook rijk aan calcium en laag in kilocalorieën. Het komt dus neer op smaak. Cashewmelk is ontzettend romig en is daarom ideaal voor ontbijtgerechten, zoals door cornflakes of zelfs om heerlijke wentelteefjes mee te maken! Deze zuivelvervanger is dus perfect voor een goede start van je dag.

Zuivelvervanger cashewmelk - wentelteefjes Recept: Wentelteefjes (Foodness)

 

Hazelnootmelk

Deze soort lijkt op amandelmelk, maar smaakt sterker naar noten. Dit maakt het lekker in (ijs)koffie of gebakjes. Hazelnoten bevatten omega-3, vitamine B1, B2, B6 en E. Goede keus dus! De melk is ook heel geschikt om ijs mee te maken. Wil je nog meer mogelijkheden ontdekken. Zie hier hoe hazelnootmelk ook in een heerlijk ontbijt gebruikt kan worden.

Zuivelvervanger hazelnootmelk - Banaan-hazelnootijs Recept: Banaan-hazelnootijs (Moderne Hippies)

 

Macadamiamelk

Nog een heerlijke romige notenmelk: macadamia. Macadamianoten zitten vol met anti-oxidanten zoals mangaan, vitamine E en zink. Probeer deze soort in een smoothie of maak er chocolademelk van.

Zuivelvervanger macadiamelk - Worteltaart Smoothie Recept: Worteltaart Smoothie (De Groene Meisjes)

 

Rijstmelk

Deze variant heeft het hoogste gehalte aan (natuurlijke) suikers en dat merk je ook aan de smaak: lekker zoetig! Rijstmelk is wat wateriger en heerlijk fris. Omdat het ook de minst vette melk uit het rijtje is, is deze soort heel geschikt om mee te bakken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een cake? Ook voor deze blueberry pancakes is rijstmelk ideaal!

Zuivelvervanger rijstmelk - Osawacake Recept: Osawacake (Squatcilla)

 

Havermelk

Deze melk heeft veel voedingsvezels en is daarom erg gezond! Niet zo gek dus, dat het steeds populairder wordt. Havermelk heeft een vrij neutrale smaak, waardoor het zich perfect leent voor allerlei gerechten die van zichzelf al veel smaak hebben. Perfect om op te leuken met quinoa en fruit, bijvoorbeeld.

Zuivelvervanger havermelk - Overnight oats met quinoa Recept: Overnight oats met quinoa (Living the Green Life)

 

Speltmelk

Spelt is een tarwevariant die de laatste jaren steeds populairder is geworden. Daarom kon een melk of drink gemaakt van dit hippe graan natuurlijk niet uitblijven. Deze melk is enorm geschikt voor het bakken van pannenkoeken en het maken van smoothies. Ook is deze drink heel lekker in (gebakken) havermout.

Zuivelvervanger speltmelk - Gebakken havermout uit de oven Recept: Gebakken havermout uit de oven (Fitgirls)

Tot slot

Als afsluiter hebben we nog één gezonde tip: kies altijd, of in elk geval regelmatig, voor zuivelvervangers die zijn versterkt met vitamine B12 en calcium.  De hoeveelheid waarin deze stofjes worden toegevoegd komt overeen met die in koemelk en dat maakt deze drinks tot een prima vervanger van zuivel!

Geschreven door: ProVeg Nederland

Lees nog meer

Doe mee aan de VeggieChallenge!

Dertig dagen minder vlees eten: het is goed voor je lijf, de planeet en het redt dierenlevens. Daag jezelf uit met de VeggieChallenge. Wij helpen je op weg met gratis tips, recepten en ondersteuning

Doe mee!

Blijf op de hoogte van veganieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe vega producten, acties en events? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Viva Las Vega´s en wij zorgen dat je altijd op de hoogte blijft!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Doe een donatie

Steun Viva Las Vega's met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam
Secure and Spam free...