Blijf op de hoogte van de laatste vegatrends

Laatste nieuws weten over nieuwe vegan producten? Weten wanneer de leukste events zijn? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en word een kennisbron van vegafeiten!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Diervriendelijk vlees, bestaat dat?

31-08-2017

Je kent ze vast wel: het biologisch keurmerk en de Beter Leven sterren van de Dierenbescherming. Vlees met deze keurmerken wordt in de media ook wel 'diervriendelijk vlees' genoemd. Staan deze labels er echt voor garant dat het dier een fijn leven heeft? En is het vlees dan ook diervriendelijk? Wij geven zeven redenen om misschien toch maar voor een vegaburger te kiezen.

1. De dieren van diervriendelijk vlees krijgen nog altijd niet veel ruimte

Waar staan die keurmerken eigenlijk voor? Elk keurmerk heeft zijn eigen regels, maar allemaal bieden ze in ieder geval méér ruimte per dier. In sommige gevallen (bij 2 sterren of meer en bij biologisch) betekent dit dat de dieren naar buiten mogen gaan. Maar hoeveel ruimte hebben de dieren dan?

Diervriendelijk vlees - ruimte voor dieren

In bovenstaande plaatje zie je de ruimte voor een vleesvarken in Nederland. De meeste varkens krijgen 0,8 m2 ruimte. Een varken met één Beter Leven ster krijgt daar 0,2 m2 bij, 1 vierkante meter dus in totaal. Bij twee sterren wordt dat 1,8 m2 en bij drie sterren 2,3 m2, de buitenruimte meegerekend. Niet zo veel als je bedenkt dat een wild varken in de vrije natuur een territorium van wel 180.000 m2 kan hebben!

2. De dieren leven maar ietsje langer

Dieren die biologisch worden gehouden mogen meestal ietsje langer leven. Net als dieren in de industrie worden ze echter op een zéér jonge leeftijd geslacht, zeker wanneer je het vergelijkt met hoe oud ze zouden kúnnen worden als ze niet werden gedood. Vleesdieren halen nog niet eens een tiende van hun natuurlijke levensspanne. Dieren die voor hun melk en eieren worden gehouden mogen iets langer leven, maar worden ook op zeer jonge leeftijd geslacht. Biologische dieren krijgen hooguit een paar weken of maanden extra.

Diervriendelijk vlees - levensverwachting

3. De dieren moeten enorm veel produceren

Ook dieren in de biologische veehouderij zijn speciaal gefokt om in korte tijd veel te produceren. Ze mogen misschien ietsje langzamer groeien en hoeven iets minder melk te geven. Maar zou het verschil met de vee-industrie te groot worden, dan worden de producten te duur. Zoals je ziet in onderstaand plaatje moeten ook biologische kippen en koeien véél meer melk en eieren maken dan hun voorouders een eeuw geleden deden.

Diervriendelijk vlees - melkproducite

4. De dieren zijn vaker ziek

In de biologische veehouderij worden dieren in kleinere aantallen gehouden. De groepen zijn echter nog steeds zo groot dat er vaak en veel ziektes uitbreken. In tegenstelling tot in de reguliere veehouderij worden de dieren hier minder snel tegen behandeld. Bovendien levert de biologische veehouderij haar eigen problemen op: dieren hebben vaker last van hun luchtwegen en zeugen zijn vaker kreupel. Pootproblemen hebben ze dan weer minder. Elk systeem heeft dus zo zijn eigen welzijnsproblemen.

5. Geen oplossing voor stierkalfjes en mannelijke kuikens

De biologische veehouderij heeft geen oplossing voor 'restdieren' zoals stierkalfjes en mannelijke kuikens. Ook voor biologische eieren worden dus alle haantjes vergast of versnipperd omdat ze geen eieren kunnen leggen. Precies zoals in de reguliere veeteelt. "Biologische stiertjes" bestaan eigenlijk niet.  De mannelijke kalfjes van een biologische melkkoe worden bij hun moeder weggehaald en naar een industrieel bedrijf gebracht om te groeien voor de slacht. De melk van hun moeder kan dan voor mensen worden gebruikt.

6. Alle dieren gaan naar hetzelfde slachthuis

Het maakt niet uit of je een driesterrenkip bent of een plofkuiken, je gaat uiteindelijk naar hetzelfde slachthuis. En daar gaat het er nooit diervriendelijk aan toe. De manier waarop met dieren wordt omgegaan is weinig zachtzinnig. Het gebeurt regelmatig dat dieren per ongeluk niet of onvoldoende verdoofd zijn. En de verdoving zelf (met een elektrische schok of CO2-gas) is ook niet echt een pretje.

7. Dieren willen niet dood

Ook dieren die een prachtig diervriendelijk leven hebben, willen natuurlijk niet dood. Juíst niet, zou je eigenlijk wel kunnen zeggen.

Dus ja, biologisch vlees en sterrenvlees zijn zeker diervriendelijker dan gangbaar vlees. Maar écht diervriendelijk vlees? Dat bestaat natuurlijk niet.

Je kunt deze dieren dus veel leed besparen en een hoop levens redden door ook geen diervriendelijk vlees te eten en voor plantaardig voedsel te kiezen. Lees hier hoeveel levens je kunt redden door voor plantaardig voedsel te kiezen. Het boek de Vegarevolutie kan je daarbij helpen en staat vol met informatie en recepten met alleen plantaardige producten. Ook de recepten op de website van de VeggieChallenge kunnen je daar natuurlijk bij helpen.  

Geschreven door: ProVeg Nederland

Lees nog meer

Doe mee aan de VeggieChallenge!

Dertig dagen minder vlees eten: het is goed voor je lijf, de planeet en het redt dierenlevens. Daag jezelf uit met de VeggieChallenge. Wij helpen je op weg met gratis tips, recepten en ondersteuning

Doe mee!

Blijf op de hoogte van veganieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe vega producten, acties en events? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Viva Las Vega´s en wij zorgen dat je altijd op de hoogte blijft!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Doe een donatie

Steun Viva Las Vega's met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam
Secure and Spam free...