Blijf op de hoogte van de laatste vegatrends

Laatste nieuws weten over nieuwe vegan producten? Weten wanneer de leukste events zijn? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en word een kennisbron van vegafeiten!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Karmijn: Verstopte dierlijke stoffen in je eten?!

31-01-2018

Als je (vaak) plantaardig eet, ben je waarschijnlijk wel gewend om ingrediëntenlijstjes van producten te lezen voordat je iets in je winkelmandje gooit. Maar wist je dat er naast eieren, melk en vlees ook andere dierlijke stoffen in voedsel verwerkt worden? Deze stoffen staan vaak ‘verstopt’ op ingrediëntenlijstjes, bijvoorbeeld als E-nummers (die overigens niet allemaal dierlijk zijn). En zo eet je zonder dat je het weet en wilt misschien ingrediënten die verkregen zijn van een dier. In dit blog kun je lezen wat karmijn is. Maar eerst volgt wat algemene informatie over E-nummers. 

Wat zijn E-nummers?

E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd aan voedingsmiddelen om bepaalde eigenschappen te verbeteren. Voorbeelden zijn kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen. E-nummers worden door de Europese Unie goedgekeurd en uitgebreid getest. Hoewel E-nummers weleens omstreden in het nieuws komen, zijn ze in theorie dus wel veilig. E-nummers kunnen zowel natuurlijk als kunstmatig zijn, maar de oorsprong is vaak lastig te achterhalen. Zo bestaan er E-nummers die altijd van dieren afkomstig zijn, maar ook E-nummers die ‘mogelijk’ dierlijk zijn. Er bestaan gelukkig ook E-nummers die altijd plantaardig zijn.

Een veel gebruikt E-nummer is bijvoorbeeld E300. Dit is vitamine C (ook wel ascorbinezuur genoemd) en wordt gebruikt als antioxidant en broodverbeteraar. Ascorbinezuur is een van de meest gebruikte E-nummers en gewoon plantaardig. Net als heel veel andere E-nummers is het geschikt voor vegetariërs en veganisten.

E-nummers die wel van dieren afkomstig zijn, zijn bijvoorbeeld gemaakt van vlees, botten, dierlijk vet, melk en ei. De komende tijd deelt ProVeg een aantal voorbeelden in verschillende blogs, zodat je weet wat voor dierlijke stoffen er in je eten verstopt kunnen zitten. In dit blog kun je meer lezen over E120: karmijn.  

E120: Karmijn

Karmijn is een kleurstof die veel producten hun rode kleur geeft. Het is bijvoorbeeld de stof die roze koeken fel roze maken. Karmijn wordt gemaakt van vrouwelijke cochenilleluizen die op cactussen leven. Wanneer de luizen groot genoeg zijn worden ze in grote hoeveelheden van de cactussen geschept. De vrouwtjes luizen worden levend gekookt of door blootstelling aan de zon gedood. Vervolgens worden de schalen van het insect verbrijzeld tot een rood poeder. Het vocht dat vrijkomt bij het vermalen (hun bloed) komt dan namelijk vrij. Voor één kilo karmijn zijn ongeveer 140.000 schildluizen nodig. De plantages bevinden zich onder andere in Mexico, Guatemala, en de Canarische Eilanden, maar het grootste deel van de wereldproductie komt uit Peru.

Karmijn: cochenilleluizen op een cactus

Karmijn in voeding

Karmijn wordt in veel voedingsmiddelen gebruikt, bijvoorbeeld in de hierboven al genoemde roze koeken. Maar ook in veel rode vruchtensappen, zuiveldranken, kant-en-klare tomatensoep, roze muisjes en snoepgoed zoals rode M&M’s wordt karmijn gebruikt als kleurstof. Maar waarom wordt er dan aan bijvoorbeeld aardbeien- of frambozensap karmijn toegevoegd? Dit wordt gedaan omdat producten als aardbeien en frambozen maar weinig kleur afgeven. Daarom wordt er kleurstof gebruikt om het product visueel te laten lijken op de producten die erin verwerkt zijn.

Karmijn: rode kleurstof in snoep

Karmijn in cosmetica

In cosmetica heeft karmijn de naam CI 75470. Het wordt vaak gebruikt voor lippenstift, lip gloss, nagellak en oogschaduw vanwege de intense rode kleur. Wil je weten welke cosmetica merken geen dierlijke producten gebruiken? Check dan eens dit blog.  

Karmijn: rode kleurstof in cosmetica

Vegan alternatieven voor karmijn

Gelukkig bestaan er ook vegan alternatieven voor karmijn. E122 en E124 zijn synthetische vervangers. Een plantaardig en natuurlijk alternatief voor E120 is bietensap. Bietensap kun je zelf ook gebruiken als kleurstof in je eigen baksel. Zo kun je bijvoorbeeld je eigen vegan roze koeken maken!

Je moet natuurlijk helemaal zelf weten hoe jij omgaat met  producten waaraan (mogelijk) dierlijke E-nummers zijn toegevoegd. Maar het is altijd goed om geïnformeerd te zijn en in ieder geval te weten wat je (mogelijk) eet. Gelukkig bestaan er plantaardige alternatieven voor karmijn uit schildluizen. Wist jij dat er dierlijke stoffen in de vorm van E-nummers in producten worden gestopt? En ben je benieuwd welke dierlijke stoffen naast karmijn worden gebruikt? Deel het in de comments op de Facebookpagina van ProVeg, gebruik de hashtag #provegnl op Instagram, of #provegnl op Twitter. Houd deze kanalen de komende tijd ook in de gaten voor meer blogs in deze serie over E-nummers!

Geschreven door: Ilona de Ruijter
Over Ilona: "In het dagelijks leven werk ik bij Tauw aan duurzame oplossingen voor een betere leefomgeving. In mijn vrije tijd ben ik veel met plantaardig eten bezig: erover lezen, koken en uit eten gaan. Daarover schrijf ik met veel plezier blogs voor ProVeg. Daarnaast ontdek ik graag nieuwe plekjes in binnen- en buitenland".

Lees nog meer

Doe mee aan de VeggieChallenge!

Dertig dagen minder vlees eten: het is goed voor je lijf, de planeet en het redt dierenlevens. Daag jezelf uit met de VeggieChallenge. Wij helpen je op weg met gratis tips, recepten en ondersteuning

Doe mee!

Blijf op de hoogte van veganieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe vega producten, acties en events? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Viva Las Vega´s en wij zorgen dat je altijd op de hoogte blijft!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Doe een donatie

Steun Viva Las Vega's met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam
Secure and Spam free...