Blijf op de hoogte van de laatste vegatrends

Laatste nieuws weten over nieuwe vegan producten? Weten wanneer de leukste events zijn? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en word een kennisbron van vegafeiten!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Bijenwas: Verstopte dierlijke stoffen in je eten?!

11-04-2018

Je eet misschien wel zonder dat je het weet en wilt ingrediënten die verkregen zijn van een dier. Behalve melk, eieren en vlees kunnen er namelijk ook andere dierlijke stoffen in voeding verwerkt worden. En dat is lang niet altijd even duidelijk. Veel stoffen van dierlijke oorsprong staan bijvoorbeeld als E-nummer op ingrediëntenlijstjes. In dit blog kun je lezen wat bijenwas is. Maar eerst volgt wat algemene informatie over E-nummers. 

Wat zijn E-nummers?

E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd aan voedingsmiddelen om bepaalde eigenschappen te verbeteren. Voorbeelden zijn kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen. E-nummers worden door de Europese Unie goedgekeurd en uitgebreid getest. Er zijn wel eens discussies over hoe gezond en veilig E-nummers zijn, maar in theorie zijn ze ongevaarlijk. E-nummers kunnen zowel een natuurlijke of een kunstmatige oorsprong hebben. Het is vaak moeilijk te achterhalen of een E-nummer een dierlijke of synthetische bron heeft. Zo bestaan er E-nummers die altijd van dieren afkomstig zijn, maar ook E-nummers die ‘mogelijk’ dierlijk zijn. En er bestaan gelukkig ook plantaardige E-nummers.

Een veel gebruikt E-nummer is bijvoorbeeld E300. Dit is gewoon ascorbinezuur (beter bekend als vitamine C) en wordt gebruikt als antioxidant en broodverbeteraar. Ascorbinezuur is een van de meest gebruikte E-nummers en gewoon plantaardig. Net als het gros van de E-nummers is het geschikt voor vegetariërs en veganisten. Maar helaas wordt er ook een aantal E-nummers gebruikt die een dierlijke oorsprong hebben…

E-nummers die wel van dieren afkomstig zijn, zijn bijvoorbeeld gemaakt van vlees, botten, dierlijk vet, melk en ei. De komende tijd deelt Proveg een aantal voorbeelden in verschillende blogs, zodat je weet wat voor vreemde dierlijke stoffen er in je eten verstopt kunnen zitten. In dit blog kun je meer lezen over E901: bijenwas. Eerder is al een blog verschenen over E120: karmijn.

E901: Bijenwas

Bijenwas wordt geproduceerd door werksterbijen. Bijen gebruiken de was om wanden te maken van de cellen waarin zij honing en stuifmeel opslaan. Ook jonge bijen worden verwekt in deze cellen. De werksterbijen moeten hard werken om de bijenwas te produceren. Zij moeten bijvoorbeeld tien kilo honing eten om één kilo bijenwas te kunnen produceren. Ze maken de was in hun wasklieren en zweten de was vervolgens uit. Imkers “oogsten” de was en geven kunstraat terug aan de bijenvolken: een omgesmolten namaak honingraat. De bijen hoeven hierdoor minder energie te steken in het “was uitzweten”. Daardoor kunnen ze meer honing produceren.

Er is veel tegenstrijdige informatie te vinden op internet over de bijenindustrie. Zo zouden in sommige fabrieken de vleugels van bijen worden afgeknipt. Ook zouden koninginnen kunstmatig geïnsemineerd worden door bijen die vervolgens gedood worden. Ook worden er veel pesticiden in de bijenindustrie gebruikt. Deze pesticiden hebben een slechte invloed op het milieu. 

Bij biologische bijen lijken de omstandigheden beter; zo mogen geen bijen gedood worden tijdens de winning van honing en was. Daarnaast mag er geen honing of was afgenomen worden uit honingraten met broed of jonge bijen. Ook mogen de vleugels van de koningin niet geknipt worden. En er mogen geen schadelijke pesticiden worden gebruikt. Feit blijft natuurlijk dat de bijen bijenwas voor eigen gebruik produceren en de mens dit voor haar consumptie van de bijen afneemt.

Bijenwas uit honingraat

Bijenwas in voeding

Bijenwas wordt gebruikt als glansmiddel voor bijvoorbeeld snoep en drop. Gesuikerde snoepjes bevatten meestal geen bijenwas, maar gladde, glimmende snoepjes krijgen hun glans vaak door bijenwas. Het kan ook de basis vormen van kauwgom. Ook in honingaroma wordt bijenwas gebruikt. 

Karmijn: glansmiddel voor snoepjes

Bijenwas in cosmetica

Ook in cosmetica wordt bijenwas gebruikt. Dan wordt het vermeld onder de namen: Bijenwas, Beeswax, Cera Alba of Cera Flava. Bijenwas is een vettige stof en wordt daarom bijvoorbeeld gebruikt in lippenbalsem, bodylotion, handcrème en gezichtsmaskers. Wil je weten welke cosmetica merken geen dierlijke producten gebruiken? Check dan eens dit blog. In cosmetica wordt soms ook synthetische bijenwas gebruikt: synthetic beeswax. Deze synthetische bijenwas is helaas ook niet altijd veganistisch. Er zit dan geen echte bijenwas in, maar het bevat soms wel de dierlijke stof lanoline. Of het gaat om een synthetisch mengsel waar alsnog dierlijke bijenwas in verwerkt is.

Bijenwas

Vegan alternatieven voor bijenwas

Gelukkig bestaan er ook vegan alternatieven voor bijenwas. Candelillawas wordt bijvoorbeeld gebruikt in vegan cosmetica. Candelillawas wordt gewonnen uit de bladeren van een struik en heeft ongeveer dezelfde voedingstoffen. Ook carnaubawas is een alternatief voor bijenwas. Carnaubawas is een product uit de bladeren van de carnaubapalm. Carnaubawas wordt naast cosmetica ook gebruikt in voeding, zoals snoep, drop, muisjes, kauwgom en tic tacs.

Je moet natuurlijk helemaal zelf weten hoe jij omgaat met  producten waaraan (mogelijk) dierlijke E-nummers zijn toegevoegd. Maar het is altijd goed om geïnformeerd te zijn en in ieder geval te weten wat je (mogelijk) eet. Als je streeft naar een 100% veganistische en diervriendelijke levensstijl, dan zal je het gebruik van bijenwas willen vermijden. Gelukkig bestaan er plantaardige alternatieven voor bijenwas. Wist jij dat er dierlijke stoffen in de vorm van E-nummers in producten worden gestopt? En ben je benieuwd welke dierlijke stoffen naast bijenwas worden gebruikt? Deel het in de comments op de Facebookpagina van ProVeg, gebruik de hashtag #provegnl op Instagram, of #provegnl op Twitter!

Geschreven door: Ilona de Ruijter
Over Ilona: "In het dagelijks leven werk ik bij Tauw aan duurzame oplossingen voor een betere leefomgeving. In mijn vrije tijd ben ik veel met plantaardig eten bezig: erover lezen, koken en uit eten gaan. Daarover schrijf ik met veel plezier blogs voor ProVeg. Daarnaast ontdek ik graag nieuwe plekjes in binnen- en buitenland".

Lees nog meer

Doe mee aan de VeggieChallenge!

Dertig dagen minder vlees eten: het is goed voor je lijf, de planeet en het redt dierenlevens. Daag jezelf uit met de VeggieChallenge. Wij helpen je op weg met gratis tips, recepten en ondersteuning

Doe mee!

Blijf op de hoogte van veganieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe vega producten, acties en events? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Viva Las Vega´s en wij zorgen dat je altijd op de hoogte blijft!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Doe een donatie

Steun Viva Las Vega's met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam
Secure and Spam free...