Blijf op de hoogte van de laatste vegatrends

Laatste nieuws weten over nieuwe vegan producten? Weten wanneer de leukste events zijn? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en word een kennisbron van vegafeiten!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Edelgistvlokken, wat is het en wat kun je er mee?

10-01-2018

Misschien heb je het wel een voorbij zien komen in een recept: edelgistvlokken. Maar wat is het nu eigenlijk, hoe kun je het gebruiken en hoe smaakt het? In dit artikel lees je alles over deze kaasvervanger.

Wat zijn edelgistvlokken?

Edelgist klinkt lang niet zo lekker als dat het eigenlijk is. Laat je dus vooral niet afschrikken door de naam. Maar wat is het nu precies? Edelgistvlokken, ook wel nutritional yeast, is een gedeactiveerd gist dat wordt gemaakt van biergist. Het gist groeit op, en wordt gevoed door glucose uit suikerbieten en is door de deactivatie ook te gebruiken in een gistvrij dieet. Het verschil dat edelgistvlokken hebben met andere soorten gist is dat het gist wordt gedroogd en hiermee wordt gedeactiveerd. Door het drogen ontstaan er vlokken die wat weg heeft van zaagsel of visvoer. Maar laat je niet afleiden door het uiterlijk, het smaak namelijk erg lekker!

Hoe smaakt edelgist?

Edelgist heeft een hartige smaak, die het meest aan kaas en noten doen denken. Het lijkt qua smaak niet op een plakje kaas, maar het heeft zeker iets van de smaak van parmazaanse kaas weg. Edelgisvlokken worden dan ook met name gebruikt als kaasvervanger. Wanneer je het voor het eerst proeft kan de sterke smaak en geur wat wennen zijn, maar uiteindelijk ga je het vast en zeker waarderen.

Wat kun je er nou eigenlijk mee?

Met edelgistvlokken kun je heerlijk plantaardige kaas vervangers maken. Zoals dit recept voor pasta met kaassaus. Ook kun je het over pasta strooien in plaats van parmezaanse kaas. Vega tosti’s worden nog lekkerder met edelgist, zoals deze groene tosti.

Je kunt ook zelf gaan experimenteren met kaas maken. Op de blog Vegetus vind je een recept voor een Frans cashewkaasje. Wil je meer experimenteren met zelf vegan kaas maken, dan is het boek Artisan Vegan Cheese misschien wel wat voor jou.

Edelgist is ook erg lekker (en volgens sommigen onmisbaar) in ei-vervangende gerechten. Dit komt door de hartige smaak die edelgistvlokken aan een recept geven. Zo wordt het gebruikt om tofu omelet of tofu scramble te maken. Probeer het eens, de smaak zal je verrassen!

Naast kaas vervangen en maken kun je edelgist ook in allerlei andere gerechten gebruiken. In soep werkt het bijvoorbeeld deels als bindmiddel, maar je kunt het ook in smoothies toevoegen voor extra vitamines of een hartige smaak. Tip: strooi eens wat edelgistvlokken over popcorn, je zult je erover verbazen!

Zijn edelgistvlokken gezond?

Edelgistvlokken zijn niet alleen een heerlijke smaakmaker, het is ook nog eens hartstikke gezond. Het is rijk aan eiwit en bevat alle essentiële aminozuren. Een portie van twee eetlepels bevat maarliefst 8 gram aan eiwitten, 4 gram vezels en bevat 4% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer. Bovendien bevat het veel B-vitaminen en mineralen.

Waar koop je edelgistvlokken?

Edelgistvlokken vind je bij natuurwinkels en in het biologische van de supermarkt. Wellicht moet je even zoeken. Je kunt het beste even kijken bij de voedingssupplementen.

Geschreven door: ProVeg Nederland

Lees nog meer

Doe mee aan de VeggieChallenge!

Dertig dagen minder vlees eten: het is goed voor je lijf, de planeet en het redt dierenlevens. Daag jezelf uit met de VeggieChallenge. Wij helpen je op weg met gratis tips, recepten en ondersteuning

Doe mee!

Blijf op de hoogte van veganieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe vega producten, acties en events? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Viva Las Vega´s en wij zorgen dat je altijd op de hoogte blijft!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Doe een donatie

Steun Viva Las Vega's met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam
Secure and Spam free...