Blijf op de hoogte van de laatste vegatrends

Laatste nieuws weten over nieuwe vegan producten? Weten wanneer de leukste events zijn? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en word een kennisbron van vegafeiten!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Edelgist

28-05-2015

Vind je kaasvervangers te duur of te lastig verkrijgbaar? Niet getreurd, de redding is nabij, en die heet… edelgist!

Wat is edelgist?

Edelgist klinkt lang niet zo lekker als het is, dus laat je door de naam niet afschrikken. Wat is het precies? Een gist dat een paar dagen is gecultiveerd op suiker (uit melasse). Daarna wordt het verhit, geoogst, gewassen, gedroogd en verpakt als poeder of vlokken. Het product vind je bij biologische winkels en in het reformschap van de supermarkt. Wellicht moet je even zoeken. Je kunt het beste even kijken bij de voedingssupplementen.

een verpakking edelgist

Wat kun je er nou eigenlijk mee?

Edelgist heeft een hartige smaak, die aan kaas doet denken. Daarom kun je er heerlijke kaassaus van maken, zoals in ons recept voor pasta met kaassaus. Ook kun je het zo over de pasta strooien, in plaats van Parmezaanse kaas. Tosti’s worden nog lekkerder met edelgist, zoals deze groene tosti. Edelgist is ook erg lekker (en volgens sommigen onmisbaar) in eivervangende gerechten, door de hartige smaak die het eraan geeft. Zo wordt het gebruikt in ons recept voor tofu omelet en het is ook een erg lekkere toevoeging aan de tofu scramble. Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze het over de popcorn strooien. Pas maar op, voor je het weet ben je aan deze heerlijke umami-smaak verslaafd!

Pas op dat je niet verslaafd raakt!

Wat kan je nog meer met edelgist? Het is erg lekker in soepjes, daar werkt het deels als bindmiddel. Je kunt ook zelf gaan experimenteren met kaas maken. Op de blog Vegetus vind je een recept voor een Frans cashewkaasje. Wil je meer experimenteren met zelf vegan kaas maken, dan is het boek Artisan Vegan Cheese misschien wel wat voor jou.

Eiwit- en vitaminebom

Edelgist is niet alleen een heerlijke smaakmaker, het is ook nog eens hartstikke gezond. Het is rijk aan eiwit en bevat alle essentiële aminozuren. Bovendien bevat het veel B-vitaminen en mineralen. Het is ook erg gezond om edelgist toe te voegen aan het voer van je hond of kat. Probeer het eens een tijdje en zie hun vacht erop vooruit gaan!

Geschreven door: VLV
Viva Las Vega's maakt vega eten makkelijk, lekker en leuk voor iedereen.

Lees nog meer

Doe mee aan de VeggieChallenge!

Dertig dagen minder vlees eten: het is goed voor je lijf, de planeet en het redt dierenlevens. Daag jezelf uit met de VeggieChallenge. Wij helpen je op weg met gratis tips, recepten en ondersteuning

Doe mee en win

Blijf op de hoogte van veganieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe vega producten, acties en events? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Viva Las Vega´s en wij zorgen dat je altijd op de hoogte blijft!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Doe een donatie

Steun Viva Las Vega's met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam
Secure and Spam free...