Blijf op de hoogte van de laatste vegatrends

Laatste nieuws weten over nieuwe vegan producten? Weten wanneer de leukste events zijn? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en word een kennisbron van vegafeiten!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Ei-vervangers voor de beste ei-vrije baksels

13-07-2017

Een ei vervangen, hoe doe je dat eigenlijk? Een ei is een van de lastigste ingrediënten op te vervangen. Waarmee je het kunt vervangen hangt namelijk af van de functie van het ei in een baksel. Het verschilt namelijk of het ei dat je wilt vervangen als functie smaakmaker, rijsmiddel of bindmiddel heeft. Om het wat makkelijker te maken zetten we de verschillende ei-vervangers per functie voor je op een rijtje.

ei-vervangers in taart

Ei als bindmiddel of verdikkingsmiddel vervangen

Ei wordt vaak gebruikt als bindmiddel of verdikkingsmiddel in een beslag. Je kunt het ei dan op verschillende manieren vervangen.

  • Zoete receptenvervang een ei in zoete recepten voor 50 gram appelmoes of een halve overrijpe geprakte banaan.
  • Hartige recepten: in hartige recepten zoals een quiche kan je ei op diverse manieren vervangen. Gebruik bijvoorbeeld 50 gram tomatenpuree, aardappelpuree of pompoenpuree in plaats van een ei. Ook twee eetlepels maïzena, aardappelzetmeel of kikkererwtenmeel gemengd met twee eetlepels water werkt prima als ei-vervanger.
  • Voor zowel zoet als hartig: het "lijnzaad-ei" is een van de meest gebruikte ei-vervangers met plantaardig bakken. Je kunt dit maken door 1 eetlepel gemalen lijnzaad te mengen met 3 eetlepels water. Dit meng je met een vork en vervolgens laat je het 10 minuten staan tot je een dik papje ontstaat. Dit kan je gebruiken in bijvoorbeeld een lekkere taart, pannenkoeken of brownies.

Ei-vervangers als rijsmiddel

Niet alleen als bind- of verdikkingsmiddel wordt ei gebruikt in recepten, ook als rijsmiddel vind je het in veel gerechten. Maar natuurlijk zijn hier ook plantaardige vervangers voor!

  • In zoete recepten: Door een eetlepel bakpoeder te combineren met een eetlepel (appelcider)azijn wordt je beslag lekker luchtig. Wanneer je dit toevoegt in een (cake)beslag ontstaat er een reactie waardoor het gaat bruisen. Hierdoor komen er luchtbelletjes in je beslag en wordt je cake luchtig! Deze ei-vervanger werkt perfect voor de allerluchtigste pancakes!
  • Kant-en-klaar: Er bestaan ook kant-en-klare ei-vervangers. De bekendste is "No-Egg", een goed en makkelijk rijsmiddel dat te koop is bij de natuurvoedingswinkel en Jumbo. Deze kant en klare ei-vervangers zijn voor verschillende gerechten te gebruiken, zo kan je met sommige zelfs een plantaardige omelet maken!
  • Geheim ingrediënt: een onverwachte ei-vervanger is aquafaba. Dit is het vocht van kikkererwten en de toepassingen lijken oneindig. Wij waren er zo enthousiast over dat we er een hele aquafaba blog over schreven.

Ei vervangers voor een glanslaagje

Op zoek naar een ei-vervanger om je baksel een mooi glanslaagje te geven? Ook hier is natuurlijk een oplossing voor.

  • Voor een glanslaagje na het bakken: Om gebak mooi te doen glimmen, kun je er wat abrikozenjam of suikerwater op strijken na het bakken.
  • Voor een glanslaagje voor het bakken: Voordat je baksel de oven in gaat kun je er wat sojamelk op smeren. Het eiwit in de sojamelk geeft een mooi bruin laagje. Perfect voor op appelflappen bijvoorbeeld! Gebruik geen rijst- of amandelmelk, want hier zit te weinig eiwit in om een mooie bruin laagje te krijgen.

De smaak van ei vervangen

De smaak van ei kun je nabootsen met ‘kala namak’, zwart zout (wat gek genoeg eigenlijk roze is). Dit zout smaakt naar ei omdat het een klein percentage zwavelzout bevat. Zwavel is wat eieren zo typisch doet ruiken en smaken. Kala namak is te koop bij de toko en bij verschillende webshops, zoals Veggiedeli. Met behulp van kala namak en (zijden) tofu maak je heerlijke hartige ei-vervangers, zoals deze lekkere omelet!

Vijf recepten voor ei-vrije baksels

We hebben je nu geleerd hoe je het beste een ei kan vervangen in verschillende gerechten. Toch nog wat inspiratie nodig? Hieronder vind je vijf heerlijke recepten voor ei-vrije baksels!

Veel bakplezier!

Meer lezen over de vega lifestyle? Vind een antwoord op al je vega vragen op onze lifestyle pagina!

Geschreven door: ProVeg Nederland

Lees nog meer

Doe mee aan de VeggieChallenge!

Dertig dagen minder vlees eten: het is goed voor je lijf, de planeet en het redt dierenlevens. Daag jezelf uit met de VeggieChallenge. Wij helpen je op weg met gratis tips, recepten en ondersteuning

Doe mee!

Blijf op de hoogte van veganieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe vega producten, acties en events? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Viva Las Vega´s en wij zorgen dat je altijd op de hoogte blijft!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Doe een donatie

Steun Viva Las Vega's met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam
Secure and Spam free...