Blijf op de hoogte van de laatste vegatrends

Laatste nieuws weten over nieuwe vegan producten? Weten wanneer de leukste events zijn? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en word een kennisbron van vegafeiten!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Josje: ¨Ik kan me niet voorstellen dat ik ooit nog terug zal gaan naar mijn oude eetpatroon.¨

28-02-2017

Josje vegan

Foto Josje door William Rutten

Zangeres Josje Huisman ging de Challenge aan en besloot eind 2016 om 100% plantaardig te gaan eten. Wat motiveerde haar om de switch te maken? En hoe bevielen de eerste maanden als vegan? Wat zijn Josje's tips voor mensen die aan de VeggieChallenge deelnemen en meer plantaardig willen eten? Laat je inspireren in deze speciale gastblog.

Toen ik besloot dat ik alleen nog maar plantaardig voedsel wilde eten, dacht ik: "ik kijk wel even hoelang ik het volhoud".

Josje vegan

Ik was sowieso al van plan minder vlees te eten, want op de een of andere manier begon het me een beetje tegen te staan. Al dat vlees. Nadat ik de documentaires Before the Flood (van Leonardo DiCaprio!) en Cowspiracy had gekeken werd het me ineens duidelijk: ik wilde gewoon helemaal niet meer een schakel zijn in de vleesindustrie, op welke manier dan ook. Het voelt gewoon niet goed. Nu ik vier maanden verder ben kan ik me niet voorstellen dat ik ooit nog terug zal gaan naar mijn oude eetpatroon. Ik voel me fysiek en mentaal gewoon beter. Ik heb meer energie en ik voel me niet meer medeplichtig aan een systeem waar ik totaal niet achter sta.

Josje vegan

Het lukt alleen als het vanuit je zelf komt

Het is net als met roken. Als je eenmaal hebt besloten om te stoppen dan kan je honderd redenen noemen om niet te roken. Bij vlees eten is dat ook zo, vind ik. En in beide gevallen lukt het alleen als het vanuit je zelf komt. Dus ik ga ook heus niet met het vingertje wijzen en zeggen dat iedereen moet stoppen met vlees eten. Of misschien toch een beetje, lol.
Voor mij was de opwarming van de aarde de eerste reden. De veeteelt heeft een enorm aandeel in vervuiling. Maar daarna kwam ik er ook achter hoe fucked up de zuivelindustrie is. En ik kwam er ook achter dat een plantaardig dieet hartstikke gezond is. En eigenlijk vind ik het zeer erg dat er op zo'n grote schaal zoveel dieren worden dood gemaakt. Dat is voor mij ook een goeie reden. Ik kan uren blijven kletsen over dit onderwerp. Maar ja, het moet wel leuk blijven :-)

¨Mag je wel brood eten?¨

Ik vind het eigenlijk wel verbazingwekkend hoe weinig mensen überhaupt iets weten over veganisme. "Eet je dan wel vis?" of "Mag je wel brood eten?" (Huh?!) etc. Nu moet ik toegeven dat je wel een beetje verder moet kijken dan je neus lang is, als je veganistisch wilt eten. En zo kwam ik erachter dat de mogelijkheden juist legio zijn, ook al heb je in eerste instantie het gevoel dat ze beperkt zijn.

Josje vegan

Tips van Josje

Oke, als ik dan toch even in hapklare brokjes mijn tips en tricks moet vertellen zou ik zeggen:
  • Kijk documentaires zoals: Forks over Knives, Before The Flood en Cowspiracy.
  • Zoek op internet/Instagram tips om qua voeding geïnspireerd te raken.
  • Enkele voorbeelden in eigen land: Viva las Vega's uiteraard. Doe bijvoorbeeld mee met de VeggieChallenge en probeer het een maandje uit. En voor de Belgen: EVA vzw
  • Thugkitchen: zij maken vegan very rock 'n roll.
  • The Happy Pear: Chefs Dave en Steve; een zeer leuke tweeling uit Ierland die fantastisch eten maken. Ze hebben een YouTube channel en ook een restaurant (Zelfs leuk voor mensen die niet eens geïnteresseerd zijn in veganisme, lol).

Zodra je begint te zoeken merk je meteen dat er (gelukkig!) een hele hoop gelijkgestemden te vinden zijn. Misschien niet direct in je eigen kennissenkring, maar dat kan natuurlijk veranderen wanneer je zelf de stap hebt gezet. Zo is het bij mij ook een beetje gegaan. Mijn zus en mijn moeder zijn helemaal mee. En mijn vrienden vinden het geen probleem om mee te gaan naar een vegan restaurant. Ze vinden het leuk om zoveel nieuwe recepten te ontdekken. We hebben met kerst zelfs een vegan diner gemaakt! Het heeft al lang niet meer dat hoge geitenwollensokken gehalte.

Josje vegan Als je echt een snel, makkelijk en effectieve manier wilt vinden om de natuur te helpen, just go vegan. Een betere wereld begint bij jezelf! Josje vegan Liefs en veel succes aan alle VeggieChallenge deelnemers, Josje  

Geschreven door: Claire Kempermans

Lees nog meer

Doe mee aan de VeggieChallenge!

Dertig dagen minder vlees eten: het is goed voor je lijf, de planeet en het redt dierenlevens. Daag jezelf uit met de VeggieChallenge. Wij helpen je op weg met gratis tips, recepten en ondersteuning

Doe mee!

Blijf op de hoogte van veganieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe vega producten, acties en events? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Viva Las Vega´s en wij zorgen dat je altijd op de hoogte blijft!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Doe een donatie

Steun Viva Las Vega's met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam
Secure and Spam free...