Blijf op de hoogte van de laatste vegatrends

Laatste nieuws weten over nieuwe vegan producten? Weten wanneer de leukste events zijn? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en word een kennisbron van vegafeiten!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Geen vlees eten: zóveel dieren red je ermee

30-08-2017

Geen vlees eten levert veel op: je spaart er vele dierenlevens mee, en het heeft ook andere grote voordelen. Hoeveel dieren je ermee redt en wat die andere pré's zijn, lees je in deze blog!

Dieren redden 

Onderstaande afbeelding laat zien hoeveel dieren een gemiddelde Nederlander of Belg in zijn leven eet: 1600. Je kunt dus vrij eenvoudig uitrekenen hoeveel levens jij ongeveer redt door bijvoorbeeld 1, 2 of 7 dagen per week geen vlees (en vis) te eten. Ongeveer, want die 1600 zijn opgeteld over een heel leven, en waarschijnlijk ben je geen baby meer als je dit leest. Hoe eerder je besluit geen of minder vlees te eten, hoe meer dieren je spaart.

Dieren redden door geen vlees te eten

Hoe je nog veel meer dieren kunt sparen

En wist je dat geen vlees eten niet de enige manier is om dierenlevens te redden? Veel mensen realiseren zich niet dat ook in de zuivel- en eierenindustrie veel dieren worden gedood. Voor elke leghen wordt bijvoorbeeld een haantje doodgemaakt. En de kalfjes van onze melkkoeien – die ter wereld komen om de mekproductie op gang te brengen – worden weer opgevoed tot vleeskoe. Van een pijnloze dood is voor deze dieren vaak geen sprake. Dat laatste geldt trouwens ook voor vissen, die vaak een ellendige dood sterven. Samen kunnen we dus veel leed besparen door niet alleen vlees te laten staan, maar ook te stoppen met vis, eieren, melk en andere dierlijke producten.

Extra voordeel van geen vlees eten: goed voor het klimaat!

Geen vlees en andere dierlijke producten eten heeft nog meer voordelen: het is veel beter voor het klimaat. In het artikel Hoe broeikasgassen verminderen door plantaardig te eten lees je dat de veehouderij één van de meest vervuilende industrieën ter wereld is. En wist je dat de veehouderij enorme bergen voedsel verspilt? 70% van alle landbouwgrond wordt opgeëist voor en door de veeteelt, terwijl naar schatting bijna een miljard mensen dagelijks honger lijden. Het zou veel efficiënter zijn om op al die vruchtbare grond gewassen te kweken voor menselijke consumptie. Stoppen met vlees betekent dus niet alleen heel veel dieren redden, maar helpt op de langere duur ook om de honger in de wereld te stoppen.

Nog een voordeel: geen vlees eten is gezonder

Minder of geen vlees eten heeft nóg een belangrijk voordeel: het is een stuk gezonder. Vlees en vis bevatten namelijk veel stoffen die slecht voor je zijn. Door geen vlees te eten verklein je bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziekten. Vis bevat soms zware metalen, en je kunt de voedingstoffen die in vis zitten gemakkelijk uit andere voeding halen. Lees hier nog meer redenen waarom je beter geen vis kunt eten.

Moeite om je stukje vlees of vis te laten liggen? Probeer deze vlees- en visvervangers. Het redden van dierenlevens en het voorkomen van een hoop leed wordt dan misschien nog wel makkelijker. Of kijk op de website van de VeggieChallenge, daarop staan talloze plantaardige recepten. Ook in het boek De vegarevolutie, de bron van deze blog, vind je gezonde én lekkere vega gerechten en veel kookinspiratie.

Word donateur van Viva Las Vega's en krijg De vegarevolutie cadeau!

Geschreven door: ProVeg Nederland

Lees nog meer

Doe mee aan de VeggieChallenge!

Dertig dagen minder vlees eten: het is goed voor je lijf, de planeet en het redt dierenlevens. Daag jezelf uit met de VeggieChallenge. Wij helpen je op weg met gratis tips, recepten en ondersteuning

Doe mee!

Blijf op de hoogte van veganieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe vega producten, acties en events? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Viva Las Vega´s en wij zorgen dat je altijd op de hoogte blijft!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Doe een donatie

Steun Viva Las Vega's met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam
Secure and Spam free...