Blijf op de hoogte van de laatste vegatrends

Laatste nieuws weten over nieuwe vegan producten? Weten wanneer de leukste events zijn? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en word een kennisbron van vegafeiten!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Verborgen dierlijke ingrediënten: Gelatine

28-05-2015

Beginnen met plantaardig eten betekent veel verpakkingen lezen. Je leert producten en hun ingrediënten steeds beter kennen en soms wordt je zelfs verrast door producten die vegetarisch of vegan blijken te zijn (zoals die verleidelijk lekkere oreo’s... Klik hier eens voor alle vegan producten in de supermarkt!). Maar welke ingrediënten zijn dierlijk? Melk, ei en vlees ken je natuurlijk, maar sommige zijn minder opvallend. Misschien heb je er wel eens van gehoord: gelatine...
Eén van de meer bekende dierlijke toevoegingen is gelatine. Het wordt in veel producten gebruikt, maar waarin? Hoe herken je het? En hoe kun je het vervangen?

Gelatine, wat is dat precies?

Gelatine wordt in veel voedingsmiddelen gebruikt als een bindmiddel. Zoals de naam al suggereert heeft het een gelerende werking. Het wordt veel toegepast in desserts en snoep, maar ook wel in hartige gerechten zoals terrines. Hierin zorgt het voor een structuur die goed stevig en helder blijft ook als je het eten een tijdje bewaart. Het zit dan ook vaak in kant- en klare producten zoals puddingen en taarten.
Gelatine toetje
Het geleermiddel gelatine is een product uit de vleesindustrie. Huiden en botten van slachtdieren, met name varkens, maar ook kalveren, gevogelte en vis, worden met toevoeging van chemische bestanddelen langdurig gekookt tot de oplosbare delen zijn opgelost. Dit geheel wordt ingedikt en de niet-oplosbare delen worden verwijderd. Vervolgens wordt dit gedroogd, en wordt het vaak in de vorm van poeder of bladen verkocht.
Het is een relatief goedkoop product en wordt daarom massaal toegepast in de voedingsindustrie. Het feit dat niet alleen veganisten, maar ook vegetariërs, Moslims en Hindoestanen geen gelatine willen eten is helaas onvoldoende reden om het gebruik ervan af te schaffen. Het belang van een goedkoop product gaat voor de industrie helaas vóór de belangen van de klant.

Hoe vervang je gelatine?

Maar niet getreurd, want er bestaat een perfect plantaardig alternatief! Dit is agar-agar, een stof die wordt gewonnen uit roodwieren die in de zeeën bij Japan en omstreken groeien. In het Maleis betekent agar-agar gelei, en dat is ook precies wat je ermee kunt maken. Het is in de Aziatische keuken een veel gebruikt bindmiddel. In de keuken is agar-agar op dezelfde manier te gebruiken als gelatine. Het moet zo’n vijf minuten gekookt worden in een vloeistof om een goede bindkracht te krijgen. Wist je dat agar-agar een iets grotere bindkracht heeft dan gelatine? Je hebt er dus minder van nodig. Agar-agar is te koop in natuurvoedingswinkels en in Aziatische toko’s, in de vorm van poeder of vlokken. Poeder lost makkelijker op en bindt sterker dan vlokken.
Gelatine vervanger agar-agar

Agar-agar in de keuken

Heb je een recept met gelatine, maar wil je de plantaardige variant gebruiken? Deel dan de hoeveelheid gelatine door drie en vervang dit door agar-agar. Dat is ongeveer acht gram agar-agar per één liter vloeistof. Meng de agar-agar met een vloeistof, zoals water, plantaardige melk of citroensap. Laat het even koken (zo'n vijf minuten). Voeg vervolgens al roerend beetje bij beetje het beslag bij de agar-agar. Het hoeft niet, maar je kunt je beslag voor de zekerheid ook even mee verwarmen. Dan zal de agar-agar nog beter binden met het beslag!  

Geschreven door: ProVeg Nederland

Lees nog meer

Doe mee aan de VeggieChallenge!

Dertig dagen minder vlees eten: het is goed voor je lijf, de planeet en het redt dierenlevens. Daag jezelf uit met de VeggieChallenge. Wij helpen je op weg met gratis tips, recepten en ondersteuning

Doe mee!

Blijf op de hoogte van veganieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe vega producten, acties en events? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Viva Las Vega´s en wij zorgen dat je altijd op de hoogte blijft!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Doe een donatie

Steun Viva Las Vega's met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam
Secure and Spam free...