Blijf op de hoogte van de laatste vegatrends

Laatste nieuws weten over nieuwe vegan producten? Weten wanneer de leukste events zijn? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en word een kennisbron van vegafeiten!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Hart- en vaatziekten en de voordelen van vega

03-09-2017

Een plantaardig dieet kent vele voordelen, van het verminderen van dierenleed tot het redden van het milieu. Een voordeel die misschien wel het beste te merken is, is het effect van een plantaardig dieet op de eigen gezondheid. De kans op veelvoorkomende ziektes zoals kanker, diabetes en hart- en vaatziektes kunnen verkleind worden door dierlijke producten links te laten liggen.

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Kijk dan zeker ook in ons boek De Vegarevolutie. Dit boek kun je gratis ontvangen als je donateur word van Viva Las Vegas. In deze blog gaan we dieper in op het verband tussen vleesconsumptie en hart- en vaatziekten.

Hart- en vaatziekten - De Vegarevolutie

Na kanker, zijn hart- en vaatziekten de grootste doodoorzaak van Nederland. Ook voor hart- en vaatziekten kan de oorzaak zowel genetisch als levensstijl gerelateerd zijn. Een ongezonde leefstijl zorgt voor een hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte, overgewicht en suikerziekte. Deze vier verhogen de kans op hart- en vaatziekten.

Hart- en vaatziekten en cholesterol

Cholesterol kent twee varianten: de goede en de slechte soort. Wie veel slechte cholesterol heeft, heeft last van verstoppingen in de bloedvaten en een grotere kans op hart- en vaatziekten. Slecht cholesterol komt in grote hoeveelheden voor in dierlijke vetten; denk aan vlees, worst, spek, roomboter, kaas en chocolade (helaas). Goed cholesterol wordt aangemaakt door onverzadigde vetten, die voornamelijk voorkomen in noten, zaden en plantaardige oliën. Plantaardige voeding verhoogt niet alleen het goede cholesterol, maar verlaagt daarnaast het slechte cholesterol. Een cholesterolafname van 10 procent halveert de kans op hartziekten bij een persoon onder de veertig jaar! Uit de bekende EPIC-Studie (2013) bleek bovendien dat vegetariërs 32 procent minder kans hebben op hartziekten.

Overgewicht

Overgewicht komt in de Westerse wereld steeds vaker voor. Vandaag de dag gaan er meer mensen dood aan overvoeding, dan aan ondervoeding. Bij overgewicht is het lichaam voortdurend overbelast. Het hart harder moet pompen, je gewrichten zijn overbelast en je lichaam moet veel voedsel verteren en verwerken. Bij mensen met overgewicht is de kans op hartziekten 20 procent hoger en bij mensen met obesitas zelfs 50 procent hoger.

Overgewicht ontstaat als je lichaam meer energie krijgt dan het kan verwerken. Producten die veel vet of bewerkt suiker bevatten, zorgen ervoor dat de kilo’s toenemen. Overgewicht kan voorkomen worden door voedsel te eten waarmee je je langer verzadigd voelt. Hierdoor eet je minder en kom je dus ook minder aan. Vezels zorgen ervoor dat je je langer verzadigd voelt en zitten volop in peulvruchten, groente en fruit. In dierlijke producten zitten echter geen vezels, waardoor je je minder snel ‘vol’ voelt bij het eten van dezelfde hoeveelheid calorieën. Van vezelarme producten eet je dus sneller meer dan je eigenlijk nodig hebt.

De kans op hart- en vaatziekten verkleinen

Wil je dus minder kans hebben op het krijgen van hart- en vaatziekten? Begin dan met het minderen van dierlijke producten in je voeding. Je hoeft echt niet meteen 100% plantaardig te gaan eten, maar meer groen heeft al zijn voordelen! Lastig? Helemaal niet! Wij hebben wat ideeën voor verstopte groenten op een rijtje gezet.

Hart- en vaatziekten - Verstopte groenten

Veganistisch eten verkleint niet alleen de kans op hart- en vaatziekten. Het heeft nog meer voordelen. Klik eens op de link voor nog meer voordelen van veganistisch eten voor je gezondheid. Voor veganistische recepten hoef je helemaal niet ver te zoeken. Kijk hiervoor bijvoorbeeld op de website van de Viva Las Vegas.  

Geschreven door: ProVeg Nederland

Lees nog meer

Doe mee aan de VeggieChallenge!

Dertig dagen minder vlees eten: het is goed voor je lijf, de planeet en het redt dierenlevens. Daag jezelf uit met de VeggieChallenge. Wij helpen je op weg met gratis tips, recepten en ondersteuning

Doe mee!

Blijf op de hoogte van veganieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe vega producten, acties en events? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Viva Las Vega´s en wij zorgen dat je altijd op de hoogte blijft!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Doe een donatie

Steun Viva Las Vega's met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam
Secure and Spam free...