Blijf op de hoogte van de laatste vegatrends

Laatste nieuws weten over nieuwe vegan producten? Weten wanneer de leukste events zijn? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en word een kennisbron van vegafeiten!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Gezondheidsrevolutie: Kanker

28-05-2015

Een plantaardig dieet kent vele voordelen, van het verminderen van dierenleed tot het redden van het milieu. Een voordeel die misschien wel het beste te merken is, is het effect van een plantaardig dieet op de eigen gezondheid. De kans op veelvoorkomende ziektes zoals kanker, diabetes, en hart- en vaatziektes kunnen verkleind worden door dierlijke producten te laten liggen. De komende maand zal telkens even stil worden gestaan bij één van deze ziektes. Wil je meer lezen over dit onderwerp? Kijk dan zeker ook in ons boek De Vegarevolutie. Vandaag gaan we dieper in op het verband tussen vleesconsumptie en kanker. Kanker wordt veroorzaakt door een uit de hand gelopen celdeling. Elk lichaam maakt constant nieuwe cellen aan door middel van celdeling. Het komt wel eens voor dat dit fout gaat, waarna je lichaam het probleem vaak zelf oplost. In sommige gevallen gebeurd dat echter niet, waarna de ‘foute’ cel zichzelf gaat vermenigvuldigen en er een uit de hand gelopen celdeling ontstaat. Zo’n uit de hand gelopen celdeling wordt een tumor genoemd. Deze kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Bij een kwaadaardig gezwel is er sprake van kanker. Kanker is de nummer één doodsoorzaak in Nederland. Het ontstaan van kanker kan zowel genetisch als leefstijl gerelateerd zijn. Roken verhoogt bijvoorbeeld de kans op longkanker en alcohol de kans op leverkanker. Daarnaast blijkt dat voeding een belangrijke rol speelt bij de prevalentie van kanker. Zuivel verhoogt de kans op prostaatkanker bij mannen (Harvards Physicians’ Health Study). Uit onderzoek bleek dat mannen die twee bekers melk per dag drinken, 32 procent meer kans hebben op prostaatkanker, ten opzichte van mannen die minder dan één beker melk per dag drinken. Misschien heb je wel gehoord dat melk kanker juist helpt voorkomen. Dit is echter het geval omdat in melk vaak vitamine D wordt toegevoegd ter preventie van dikke darmkanker. Vitamine D kan je echter in dezelfde hoeveelheid vinden in plantaardige melk! Rood vlees blijkt daarnaast erg slecht te zijn voor je dikke darm, vertelt het World Cancer Research Fund (wcrf). Het World Cancer Research Fund raad dan ook aan om vooral voedsel van plantaardige bron te eten en rood vlees te mijden.  

Geschreven door: ProVeg Nederland

Lees nog meer

Doe mee aan de VeggieChallenge!

Dertig dagen minder vlees eten: het is goed voor je lijf, de planeet en het redt dierenlevens. Daag jezelf uit met de VeggieChallenge. Wij helpen je op weg met gratis tips, recepten en ondersteuning

Doe mee!

Blijf op de hoogte van veganieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe vega producten, acties en events? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Viva Las Vega´s en wij zorgen dat je altijd op de hoogte blijft!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Doe een donatie

Steun Viva Las Vega's met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam
Secure and Spam free...