Blijf op de hoogte van de laatste vegatrends

Laatste nieuws weten over nieuwe vegan producten? Weten wanneer de leukste events zijn? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en word een kennisbron van vegafeiten!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Hoe overleef ik als vega(n) op vakantie?

28-05-2015

In het buitenland kan het lastiger zijn om plantaardig te eten, bijvoorbeeld doordat je de taal niet kent, of doordat er minder plantaardige producten te krijgen zijn. Met deze tips helpen we je er doorheen.

HappyCow

Laat je niet wijsmaken dat het in sommige landen onmogelijk is om plantaardig te eten (okee, tenzij je gaat kamperen op Antarctica). Vrijwel overal in de wereld zijn vegetarische restaurants te vinden. En ook normale restaurants hebben vaak vega-opties, zeker wanneer je bijvoorbeeld in Azië of het Midden-Oosten bent. Een handig hulpmiddel is de website HappyCow. Deze vrolijke online kaart toont je waar je vegetarische en veganistische eetgelegenheden kunt vinden over de hele wereld.

Taalproblemen

Leer van te voren een paar zinnetjes uit je hoofd en zoek op wat 'vegetarisch' of 'veganistisch' is in de taal van het land dat je bezoekt. Vind je dit moeilijk of krijg je het niet goed uitgesproken? Dan is het Vegan Passport misschien iets voor jou! Dit handige kleine boekje bevat in 40 verschillende talen een korte uitleg over plantaardig eten, en zelfs in pictogrammen waarmee je kunt aanwijzen wat je wel en niet wilt eten. Het boekje is te bestellen of gratis te downloaden als app.

Cultuurverschillen

Mensen hebben niet overal evenveel begrip en kennis van plantaardig eten. Krijg je te maken met onbegrip over je vegetarische of veganistische keuze? Of ben je te gast bij mensen thuis en schotelen zij je goedbedoeld iets dierlijks voor? Dan kan het soms best lastig zijn om uit te leggen waarom het voor jou belangrijk is om geen dieren te eten. Bedenk echter dat voedseltaboes en dieetvoorkeuren in alle culturen voorkomen: moslims eten geen varkensvlees, hindoes geen koeien. Misschien lukt het jouw gastheer om vanuit dat perspectief jouw dierloze levenswijze ook beter te plaatsen.

Wordt ook dat te moeilijk, dan kan een leugentje om bestwil soms helpen. Zeg bijvoorbeeld dat je allergisch bent voor vlees, vis of melk. Veel mensen vinden dat een aanvaardbare reden en ze zullen in ieder geval rekening mee houden! Het is misschien niet helemaal eerlijk, maar als je de taal niet kent en de gevoelens van de gastheer of gastvrouw niet wil kwetsen, werkt dit soms het beste.

Regel een vegagids

Niets is natuurlijk leuker dan een locale vegetariër of vegan die je wegwijs maakt en naar de fijnste eetplekjes meeneemt. Via Couchsurfing kun je gemakkelijk mensen vinden met dezelfde eetinteresse als jijzelf. Wie weet mag je ook wel op de bank slapen!

Zoek een vegaparadijsje uit

Natuurlijk kun je ook gewoon een reisbestemming waar vega eten geen enkel probleem is. In sommige landen, en met name de grotere steden, is het aanbod zelfs nog veel beter dan in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan Berlijn, Londen of Barcelona. Ook Gent (iets dichter bij huis) is een waar vegaparadijs! Of overnacht in een vegetarisch of vegan hotel. Ook die kun je vinden via HappyCow!

Lees ook onze Top 10 Vega Vakantiebestemmingen!

Geschreven door: ProVeg Nederland

Lees nog meer

Doe mee aan de VeggieChallenge!

Dertig dagen minder vlees eten: het is goed voor je lijf, de planeet en het redt dierenlevens. Daag jezelf uit met de VeggieChallenge. Wij helpen je op weg met gratis tips, recepten en ondersteuning

Doe mee!

Blijf op de hoogte van veganieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe vega producten, acties en events? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Viva Las Vega´s en wij zorgen dat je altijd op de hoogte blijft!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Doe een donatie

Steun Viva Las Vega's met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam
Secure and Spam free...