Blijf op de hoogte van de laatste vegatrends

Laatste nieuws weten over nieuwe vegan producten? Weten wanneer de leukste events zijn? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en word een kennisbron van vegafeiten!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Hoeveel veganisten, vegetariërs en flexitariërs zijn er in Nederland en België?

27-07-2017

Hoeveel veganisten leven er in Nederland?

Het aantal veganisten in Nederland neemt snel toe. Het meest recente onderzoek (Dagevos. 2016) geeft een schatting van zo’n 70.000 veganisten in Nederland. Bij onze Zuiderburen in België is dat de helft: nog eens ruim 30.000 veganisten. Dat de vegan lifestyle aan een opmars bezig is, valt niet meer te ontkennen.  

Als veganist – of vegan op z’n Engels – kies je er dus voor helemaal geen dierlijke producten te eten, ook geen zuivelproducten, eieren, honing, gelatine of andere voedingswaren die van dieren afkomstig zijn. Een veganist is eigenlijk gewoon een zeer consequente vegetariër. Naast producten waarvoor dieren direct zijn geslacht, laat hij producten links laat liggen waarvoor indirect dieren zijn gedood of gebruikt.https://www.vivalasvegas.nl/2017/07/27/hoeveel-veganisten-vegetariers-nederland/ Lees ook: Wat is een veganist?

Hoeveel Veganisten - Vegetariër

En hoeveel vegetariërs?

Ruim 750.000 Nederlanders noemen zichzelf vegetariër, rond de 4,5 procent van de hele bevolking (Dagevos, 2016). De kans is dus groot dat je in een vriendengroep van 20 mensen tenminste één vegetariër vindt. In België is ongeveer twee procent van de bevolking vegetariër.

Een vegetariër die kiest voor een dieet  waarin geen producten waarvoor direct dieren gedood zijn thuishoren. De meeste vegetariërs eten dus geen vlees, vis of schaaldieren. Ook andere dierlijke voedselproducten waarvoor het dier het leven moet laten vermijdt hij zoveel mogelijk. Zo eten veel vegetariërs geen gelatine (gemaakt uit beendermeel van geslachte dieren), geen kaas (bevat stremsel uit de maag van kalveren) en geen dierlijke kleurstoffen zoals cochenille (kleurstof van rode schildluizen). 

Lees ook: Wat is een vegetariër?

Hoeveel Veganisten -Vegetariër

En waar zijn de flexitariërs gebleven?

Ruim tweederde van de Nederlanders valt onder de noemer flexitariër (Vegamonitor, 2016). Dat hebben ze zelf niet altijd door. Een flexitariër is iemand die één of meer dagen per week geen vlees, vis of vleeswaren eet. Voor veel mensen is deze ‘flexibele’ periode een manier om geleidelijk van omnivoor naar vegetariër te groeien. Voor anderen is het een pragmatische manier om met hun idealen om te gaan.

De groep flexitariërs is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. In dit trendrapport zet stichting Viva las Vega's de meest opvallende ontwikkelingen van afgelopen jaar op een rij.

Lees ook: Wat is een flexitariër?

Hoeveel-veganisten-vegetariers-nederland

Voetnoot:

Omdat het aantal vegetariërs en veganisten sterk toeneemt verouderen de cijfers snel. Bovenstaande statistieken zijn dus eerder een indicatie dan harde feiten.

Viva Las Vega’s houdt de meest recente onderzoeken sterk in de gaten. Ook verricht Viva Las Vega’s zelf regelmatig onderzoek naar de afname van vleesconsumptie in Nederland. Ben je op zoek naar de meest recente cijfers of wil je achtergrondinformatie, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Geschreven door: Veerle Vrindts

Lees nog meer

Doe mee aan de VeggieChallenge!

Dertig dagen minder vlees eten: het is goed voor je lijf, de planeet en het redt dierenlevens. Daag jezelf uit met de VeggieChallenge. Wij helpen je op weg met gratis tips, recepten en ondersteuning

Doe mee!

Blijf op de hoogte van veganieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe vega producten, acties en events? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Viva Las Vega´s en wij zorgen dat je altijd op de hoogte blijft!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Doe een donatie

Steun Viva Las Vega's met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam
Secure and Spam free...