Blijf op de hoogte van de laatste vegatrends

Laatste nieuws weten over nieuwe vegan producten? Weten wanneer de leukste events zijn? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en word een kennisbron van vegafeiten!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Jouw impact door 30 dagen plantaardig eten

02-10-2017

Impact 30 dagen plantaardig eten
Deelnemen aan de VeggieChallenge betekent 30 dagen plantaardig eten. Als je er voor kiest om 30 dagen volledig plantaardig te eten heeft dit natuurlijk het meest invloed op onze omgeving. Zo ben je niet alleen gezond voor je eigen lichaam, maar ben je ook nog eens goed voor je medebewoners van onze aarde.

Dieren

Het is natuurlijk logisch dat je door geen vlees te eten dieren levens red. Maar ook de zuivel- en eierenindustrie zijn verantwoordelijk voor het sterven van veel dieren. Door dertig dagen volledig plantaardig te eten kun je daarom 2 dieren redden. In het artikel '1600 dieren redden door geen vlees te eten' lees je waarom je zoveel leed bespaard door minder vlees en andere dierlijke producten te eten.
Redden van dieren door plantaardig eten

Dieren redden door plantaardig eten

Landbouwgrond

Plantaardig eten bespaart niet alleen de levens van vele dieren. Het bespaart ook veel natuurgebieden, die steeds meer verdwijnen voor landbouwgrond. Het voer voor ons vee bestaat namelijk voor een groot deel uit soja. Deze soja wordt voornamelijk in Zuid-Amerika verbouwd. Gigantische gebieden regenwoud worden daar gekapt om de soja te verbouwen. Voor een kilo rundvlees is gemiddeld maar liefst  7 kilo soja nodig. We zouden deze grond dus beter kunnen gebruiken voor plantaardig voedsel voor onszelf. Door 30 dagen plantaardig te eten is de vierkante meter landbouwgrond die nodig om jou van voedsel te voorzien met 54 m2 afgenomen. Dankzij deze dertig dat plantaardig eten zorg je er dus voor dat er minder regenwouden en andere natuurgebieden verdwijnen.
besparing landbouwgrond plantaardig eten

Amazone Regenwoud Brazilië

CO2

De vee-industrie is ongeveer de grootste vervuilende industrie van heel de wereld. Het zorgt namelijk voor een grotere uitstoot van broeikasgassen dan alle (vracht)auto's bussen, vliegtuigen en treinen bij elkaar. Door dertig dagen plantaardig te eten bespaar je 19,5 kg CO2 uitstoot. Te bedenken dat een nieuwe auto gemiddeld ongeveer 120* gram CO2 per kilometer uitstoot, zou je de vermindering CO2 uitstoot 30 dagen plantaardig vlees eten dus kunnen vergelijken met zo'n 162 kilometer minder autorijden.
* Europees Milieuagentschap (EEA)

Water

In het artikel 'Tien badkuipen vol water besparen' wordt uitgelegd hoeveel water er gebruikt wordt bij het produceren van vlees. Voor een kilo rundvlees is dit bijvoorbeeld wel 3000 liter. Omdat de meeste mensen hopelijk geen kilo rundvlees per dag eten bespaar je door een dag alleen plantaardig voedsel te consumeren zo'n 1300 liter.
Besparing water door plantaardig eten

Water besparen door plantaardig eten

Je zult je afvragen hoe dat mogelijk is. Sowieso kost de productie van voedsel altijd veel water. Zo'n tweederde van je totale waterverbruik komt door het voedsel dat je eet en niet door huishoudelijk gebruik zoals douchen. Planten hebben immers water nodig om te groeien, en voor vlees moet een dier weer een hoop planten eten. Ook bij de verwerking van producten in fabrieken is vaak veel water nodig.  En je raad het al: voor dierlijk voedsel, vooral vlees en kaas, is verreweg het meeste water nodig. Je kunt dus enorm veel water besparen door plantaardig te eten. 30 dagen plantaardig eten bespaard daardoor zo'n 39000 liter water.  

Geschreven door: Jesse Van Elzelingen

Lees nog meer

Doe mee aan de VeggieChallenge!

Dertig dagen minder vlees eten: het is goed voor je lijf, de planeet en het redt dierenlevens. Daag jezelf uit met de VeggieChallenge. Wij helpen je op weg met gratis tips, recepten en ondersteuning

Doe mee!

Blijf op de hoogte van veganieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe vega producten, acties en events? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Viva Las Vega´s en wij zorgen dat je altijd op de hoogte blijft!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Doe een donatie

Steun Viva Las Vega's met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam
Secure and Spam free...