Blijf op de hoogte van de laatste vegatrends

Laatste nieuws weten over nieuwe vegan producten? Weten wanneer de leukste events zijn? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en word een kennisbron van vegafeiten!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

“Mam, is dat echt gemaakt van kip?” – Sanne

26-04-2018

Meet the vega: Sanne - Simply Vegan

SimplyVegan

Sanne zou je kunnen kennen van haar blog Simply Vegan waar ze de lekkerste plantaardige recepten, de handigste reviews, de leukste hotspots, groene inspiratie en persoonlijke verhalen deelt. Haar missie is om iedereen te laten zien dat veganisme helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Sanne heeft naast haar blog ook een baan en is moeder van Joris (11 jaar). In dit interview maak je niet alleen kennis met Sanne, je leest ook nog eens hoe ze veganisme combineert met haar drukke gezinsleven.

Hoi Sanne, leuk dat je mee wilt werken aan het interview! Om maar gewoon gelijk met de deur in huis te vallen: waarom ben je vegan geworden en wat zorgde ervoor dat de knop omging?

Waarschijnlijk is dit een heel saai antwoord dat iedereen geeft. Maar eigenlijk was ik gewoon klaar met het dierenleed en de impact op het milieu dat het eten en gebruiken van dierlijke producten met zich meedraagt. Je ziet het steeds vaker op het nieuws en in de media en daardoor besloot ik van de een op de andere dag vegan te worden. Ik nam mezelf voor het eerst een week te proberen en ben daarna eigenlijk nooit meer teruggegaan.

Was dit een grote stap voor jou en je zoon?

Dat viel eigenlijk wel mee, misschien ook wel omdat ik al gewend was om vegetarisch te koken. Mijn zoon was namelijk al vegetarisch voordat ik besloot om als veganist te gaan leven. Deze keuze heeft hij zelf gemaakt. Op een dag zat hij met zijn bord avondeten voor zijn neus en vroeg hij, “mam, is dit echt gemaakt van een kip?”. Toen ik ja zei, gaf hij aan dat hij het niet meer wilde eten. Dit was toen zijn eigen keus. Het is nu ook zijn eigen keus om veganistisch te leven. Stel hij wil graag vlees eten, dan is dat zijn eigen keus en daarin verplicht ik hem niet, het moet uit jezelf komen.

Hoe combineer je het moederschap met veganisme, loop je ergens tegenaan?

Eigenlijk loop ik nergens tegen aan. Aan het begin is het natuurlijk wel een beetje wennen, maar uiteindelijk doe je het gewoon en hoef je er geen moeite voor te doen.

vegan bingo

Vegan bingo gemaakt door Sanne

Hoe betrek je jouw zoon bij het veganisme?

Toen ik de keuze voor mezelf had gemaakt heb ik hem op kinderniveau uitgelegd wat het veganisme is en wat het verschil is met vegetarisch eten. Ik heb hem verteld over hoe het zit met melk en ei en hij heeft hieruit zelf de conclusie getrokken om vegan te worden. Hij is er heel erg bewust mee bezig. Als we bijvoorbeeld in de supermarkt zijn gaat hij op zoek naar producten, of bij kleding vraagt hij of het label op een spijkerbroek gemaakt is van leer.

Hoe ga je in sociale situaties om met veganisme en is dit anders bij je zoon?

Als ik uit eten ga met vriendinnen dan check ik altijd alles van tevoren bij het restaurant. Het zijn eigenlijk alleen de praktische dingen die je moet nagaan in sociale situaties. Er wordt eigenlijk nooit negatief op gereageerd. Voor Joris is dat niet anders. Overal is uiteindelijk een oplossing voor. Op school heeft hij bijvoorbeeld een eigen traktatiebakje met oreo en ander vegan snoepgoed. Als er dan in de klas wordt getrakteerd en de traktatie is niet vegan kan hij hier wat lekkers uit pakken.

Je hebt een baan, een blog en een zoon, hartstikke druk dus. Ben je niet meer tijd kwijt sinds je vegan bent?

Nou, mijn blog ben ik begonnen toen ik ongeveer 3 maanden met veganisme bezig was. Hier gaat best veel tijd inzitten, maar ik vind het heel erg leuk om te doen waardoor het eigenlijk niets uitmaakt. Verder kostte veganisme mij wat meer tijd dan voorheen omdat je bezig bent met dingen opzoeken en etiketten lezen om te zoeken naar verborgen ingrediënten. Maar ook weer niet dat je zegt poehpoeh, daar gaat mijn tijd. Dus laat je daardoor vooral niet afschrikken want het valt echt heel erg mee, vooral als je er wat meer handigheid in krijgt.

SimplyVegan

Sanne en haar zoon Joris

Hoe ziet boodschappen doen er voor jou uit? Heb je speciale adresjes?

Ik ga gewoon naar de supermarkt en koop hier alles wat ik nodig heb. Wanneer je op mijn blog kijkt zal je ook alleen maar recepten tegen komen met ingrediënten die je kent en gewoon in de supermarkt te koop zijn. Soms ga ik naar de Ekoplaza omdat ze daar net weer wat specifiekere producten hebben. Maar eigenlijk is het dus precies zoals voorheen, je kunt het zo gek maken als je zelf wil natuurlijk.

Mis je dierlijke producten wel eens? En zou je ooit nog teruggaan?

In het begin miste ik het wel eens. Dan rook ik bijvoorbeeld in de supermarkt wel eens de geur van versgebakken kaasbroodjes, ik kreeg daar dan soms best zin in omdat ik het altijd heel erg lekker vond. Maar ik ben toen nooit in de verleiding gekomen om er een te eten. Nadat de knop om ging in mijn hoofd heb ik er eigenlijk nooit meer behoefte aan gehad. Ik kan mezelf ook niet voorstellen dat ik ooit nog iets dierlijks zou eten. Ondertussen in veganisme zo gewoon voor me geworden dat ik er niet eens meer over nadenk.

Welk advies zou jij aan een nieuwe veganist/ vegetariër en/of flexitariër willen meegeven?

Wees vooral niet te streng voor jezelf en doe het op een manier die bij jou past. Er is geen goed of fout, je doet het voor jezelf. Als je een keer een terugval of wat dan ook hebt is dat niet erg, dat hoort erbij. Alles in het leven gaat met vallen en opstaan. En mocht je daar steun bij willen en ken je niemand uit je omgeving die vegan is, meld je dan aan bij een vegan Facebookgroep. Hier lees je de ervaring van andere, kun je receptinspiratie vinden en vragen stellen.

vegan pasta pesto

Pasta pesto, het lievelingsrecept van Sanne

Is er nog iets wat je zou willen delen met de volgers van ProVeg?

Ik wil graag het lekkerste recept van mijn blog met jullie delen. Het is een pasta pesto met spinaziepesto, champignons en plantaardige kip. Het is super makkelijk om te maken en gewoon echt heel erg lekker.

Bedankt voor dit leuke interview Sanne! Mocht je weer willen weten over Sanne, neem dan een kijkje op haar blog Simply Vegan. Ben je geïnspireerd door dit interview en wil je jezelf graag uitdagen om (meer) plantaardig te gaan eten? Schrijf je dan in voor de VeggieChallenge en ontvang een maand lang recepten en informatie over de vega lifestyle.

Geschreven door: Merel
In het dagelijks leven werk ik als Associate Scientist op het laboratorium. Daarnaast kun je mij kennen van mijn blog en vegan taartenbedrijf Blackbirds and Cakes. Mijn grote passies zijn reizen, fotograferen, dierenwelzijn en alles wat met eten te maken heeft. Deze passies komen ook goed van pas bij ProVeg waar ik mezelf bezig houd met de blogs en social media.

Lees nog meer

Doe mee aan de VeggieChallenge!

Dertig dagen minder vlees eten: het is goed voor je lijf, de planeet en het redt dierenlevens. Daag jezelf uit met de VeggieChallenge. Wij helpen je op weg met gratis tips, recepten en ondersteuning

Doe mee!

Blijf op de hoogte van veganieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe vega producten, acties en events? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Viva Las Vega´s en wij zorgen dat je altijd op de hoogte blijft!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Doe een donatie

Steun Viva Las Vega's met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam
Secure and Spam free...