Blijf op de hoogte van de laatste vegatrends

Laatste nieuws weten over nieuwe vegan producten? Weten wanneer de leukste events zijn? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en word een kennisbron van vegafeiten!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Is veganistisch eten gezond?

28-05-2015

Je vraagt je misschien af of veganistisch eten gezond is. Vegetarisch of veganistisch eten hóeft niet gezond te zijn, maar het kan wel heel goed! Planten zitten vol met vezels, gezonde koolhydraten en vetten, vitaminen en mineralen. Maar wat maakt plantaardig eten nog meer zo goed voor je gezondheid? 

Natuurlijk kun je als vegan alleen chips, patat en koekjes eten, er is immers genoeg keuze in ‘vegan junk food’ in alle supermarkten (weten wat? Klik dan hier!). Toch is je gezondheid met plantaardig eten net wat makkelijker te onderhouden. Deze 5 redenen laten zien wat veganistisch eten gezond maakt:

1. Gezonde vetten

Plantaardig lekkers is vaak gezonder dat het dierlijke alternatief. Plantaardige vetten (mits ongehard) zijn namelijk veel vaker onverzadigd. Deze onverzadigde vetten zijn goed voor je hart en bloedvaten. Onverzadigd vet helpt namelijk het cholesterol gehalte laag te houden. Verzadigde vetten die meestal in dierlijke producten voorkomen, verhogen juist het cholesterol. Een te hoog cholesterolgehalte zorgt voor een hoge bloeddruk. Onverzadigde vetten vind je voornamelijk in plantaardige oliën, zoals lijnzaad-, zonnebloem- of olijfolie, noten en avocado. Wat veganistisch eten gezond maakt is dus de rijkdom aan onverzadigde in vergelijking met de verzadigde vetten in dierlijke voeding. Veganistisch eten gezond- onverzadigde olie

2. Meer groente en fruit

Gemiddeld eten veganisten meer groente en fruit dan de doorsnee Nederlander. Dit is super gezond! Volgens het Voedingscentrum zou je minstens 250 gram groenten per dag moeten eten. Vooral groente, maar ook fruit bevat veel vezels, vitamines en mineralen. Daarnaast is het eten van meer groenten en fruit ook goed voor je hart en bloedvaten. Je eet namelijk ook minder andere (ongezondere) dingen die je misschien eet in plaats van groente en fruit. Door meer groente en fruit te eten kun je, je fitter voelen en een betere stoelgang krijgen.
Veganistisch eten gezond- Vers fruit

3. Bewuster met voedsel

Veel mensen die plantaardig gaan eten kiezen daar niet zomaar voor. Ze waren bijvoorbeeld al langer bezig met gezond eten of waren al vegetariër. Door dit selectieproces is een vega vaak van begin af aan al wat gezonder. Ook kan het zo zijn dat deze mensen al meer bewegen dan de gemiddelde mens, wat ook een belangrijke bijdrage levert aan de gezondheid.

Veganistisch eten gezond- lichaam

4. Minder welvaartsziekten

In het Westen sterven veel mensen van welvaartsziekten die terug te leiden zijn naar een ongezond eetpatroon met veel verzadigde, dierlijke vetten. Door plantaardig eten verlaag je je kans op verschillende soorten kanker en loop je een lager risico op hart- en vaatziekten. Wil je hier meer over weten? Lees ook het artikel over de invloed van plantaardige voeding op de meest voorkomende welvaartsziekten.

5. Minder snoepen!

Het is misschien niet altijd expres, maar vaak is veel eten om ons heen níet plantaardig. Op een feestje, als er iemand uitdeelt op je werk, onderweg op het station: het aanbod bevat vaak dierlijke ingrediënten. Alle blokjes kaas, slagroomtaarten en roomboter croissants zijn helaas een stuk populairder dan plantaardige alternatieven. Juist deze snacks bevatten veel verzadigde, dierlijke vetten en weinig vitamines. Dit betekent dat je als startende vega over het algemeen minder ongezonde snacks tussendoor eet en daardoor makkelijker slank én gezond blijft. Al kun je tegenwoordig op steeds meer plekken (ongezond) snacken en zijn er steeds meer plantaardige alternatieven. Zoals de New York Cheesecake (zie de afbeelding hieronder) bij de Coffeecompany in Amsterdam

Veganistisch eten gezond- cheesecake
Plantaardig eten heeft dus zo zijn voordelen en sommige mensen merken dan ook dat hun gezondheid vooruit gaat als ze vegetarisch of vegan gaan eten. Natuurlijk geldt dat niet voor iedereen, het hangt van heel veel factoren af. Maar is het niet mooi meegenomen dat die dier- en milieuvriendelijke manier van eten ook nog eens hartstikke goed voor je eigen lijf is?  

Geschreven door: ProVeg Nederland

Lees nog meer

Doe mee aan de VeggieChallenge!

Dertig dagen minder vlees eten: het is goed voor je lijf, de planeet en het redt dierenlevens. Daag jezelf uit met de VeggieChallenge. Wij helpen je op weg met gratis tips, recepten en ondersteuning

Doe mee!

Blijf op de hoogte van veganieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe vega producten, acties en events? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Viva Las Vega´s en wij zorgen dat je altijd op de hoogte blijft!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Doe een donatie

Steun Viva Las Vega's met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam
Secure and Spam free...