Blijf op de hoogte van de laatste vegatrends

Laatste nieuws weten over nieuwe vegan producten? Weten wanneer de leukste events zijn? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en word een kennisbron van vegafeiten!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Vegan kaas: de 10 lekkerste kaasvervangers

29-09-2016

Misschien heb je jezelf wel uitgedaagd tot enkele dagen plantaardig eten, of lijkt het je interessant om je challenge aan te scherpen. Dan zal bij de meesten het weglaten van kaas een flinke beproeving zijn. Gelukkig hoef je van de smaak geen afscheid te nemen, want er is tegenwoordig steeds meer en betere vegan kaas verkrijgbaar.

Kant en klare kaasvervangers of zelf vegan kaas maken?

Je hoeft niet heel ver te zoeken voor plantaardige kaasvervangers. Als je bij de gemiddelde biologische winkel kijkt, vind je diverse soorten van geraspte kaas tot cheddar, mozzarella en Edammer. Ook roomkaasjes zonder koemelk vind je in het koelschap van de biowinkel.  De plakjes (jonge) kaas van Wilmersburger is zelfs verkrijgbaar bij de Jumbo en meerdere filialen van Albert Heijn! Buiten de Nederlandse grenzen gaat men nog verder in het ontwikkelen van kaasvervangers, zo is er een Zwitserse kaasvervanger No Muh, waar velen enthousiast over zijn. Zelfs een plantaardige kaasfondue behoort dan tot de opties. Vind je jouw lievelingskaasje niet in de winkel? Je maakt vrij simpel zelf vegan kaas in je eigen keuken. Met deze 10 tips houd jij je kaas-cravings onder controle.

1. Kaas voor op de boterham

Vraag een vegan welke kaas ze op hun boterham hebben en ze zeggen Wilmersburger! Deze kaas is dan ook te koop bij de meeste Jumbo's, Albert Heijn en in reformwinkels. Op deze kaart kan je checken of hij bij jou in de buurt ook verkrijgbaar is. Er zijn verschillende soorten te koop: klassiek, kruiden, hartig, paprika, champignon en chilipeper. De hartige variant 'Wurzig' is onze absolute favoriet, vooral op een lekkere tosti.

kaasvervangers-kaasvervanger- vegan-wilmersburger

2. Roomkaas

Veganistische roomkaas is gemakkelijk zelf te maken. Een recept voor knoflook-kruidenroomkaas vind je bij Vegetus. Heb je geen zin om in de keuken te staan? Er is ook kant-en-klare roomkaas te koop, bijvoorbeeld van Tofutti of Soyanada. Deze kan je bestellen bij Veggiedeli en Veggie4U.

kaasvervangers-vegan-roomkaas-tofutti

3. Cashewkaas

Roomkaas is er niet alleen op basis van soja, maar ook op basis van cashewnoten. Wederom staat een goed recept op Vegetus. Maar het is ook te koop bij Veggiedeli en Veggie4U. Het merk Soyatoo! heeft een Cashew Cream Cheese zonder soja.

kaasvervangers-kaasvervanger- vegan-roomkaas-soyatoo

4. Parmezaanse kaas

Vantastic Foods Grattugiato strooikaas, onder andere te koop bij Veggiedeli en Veggie4U, is een perfecte vervanger voor Parmezaanse kaas. Deze 'kaas' is op basis van soja en kokosolie. Vegetus heeft een lekker recept om zelf een pittige kaas te maken op basis van rijst.

kaasvervangers-kaasvervanger- vegan- parmezaanse kaas

5. Camembert

Voor het maken van veganistische camembert is geen ingewikkeld recept nodig. Het antwoord is namelijk Tempeh! Tempeh kan op verschillende manieren bereid worden, het lekkerste is om de tempeh te frituren of te marineren en daarna te bakken. Tempeh is in de meeste supermarkten te koop. Wil je toch meer de echte camembert beleving? Happy Cheeze verkoopt een veganistische camembert, deze is te koop bij Veggiedeli en Veggie4U.

kaasvervangers-kaasvervanger-vegan kaas-happy-white

6. Mozzarella

Ook voor een veganistische mozzarella zijn cashewnoten onmisbaar. Wanneer je het leuk vindt om het zelf te maken, kun je dit recept van Vegetus proberen. Maar ook mozzarella is te koop bij Veggiedeli,Veggie4U en in België bij Bioplanet. Veganella heeft een plantaardige mozzarella op basis van cashewnoten en ook MozzaRisella heeft een alternatief voor mozzarella.

kaasvervangers-kaasvervanger-vegan kaas- veganella

7. Fonduekaas

Kaasfonduen is altijd gezellig en veganisten kunnen voortaan gewoon meedoen. Er zijn voldoende plantaardige alternatieven voor de typische fonduekaas. Veggie on a Penny geeft een lekker recept om zelf fonduekaas te maken. Als je nu meteen wilt beginnen met fonduen heeft No Muh een variant om te smelten No Muh Melty en een om Fonduesaus mee te maken: No Muh Fondue.

kaasvervangers-kaasvervanger-vegan kaas vegusto

8. Kaassaus

Mis je de kaassaus over de pasta of broccoli? Niet getreurd, er zijn plantaardige opties! Vegetus geeft een recept voor instantkaassaus en ook Veganistisch koken geeft verschillende manieren om kaassaus te maken. Maar ook voor kaassaus kun je bij Veggiedeli en Veggie4U terecht. Het merk Free & Easy heeft een kaassaus op basis van rijstmeel.

kaasvervangers-kaasvervanger-vegan kaas- kaassaus vegan

9. Blauwe kaas

Blauwe kaas, you hate it or love it. Gelukkig hoeven veganisten geen blauwtje te lopen, er zijn plantaardige opties. Het is gemakkelijk zelf te maken, ook voor schimmelkaas heeft Vegetus een recept. Bij Veggiedeli en Veggie4U is No Muh Blue Classic te vinden, deze smaakt licht naar schimmelkaas. En ook BlueRisella is een goed alternatief voor een blauw kaasje.

kaasvervangers-kaasvervanger-vegan kaas- bluerisella- vegan schimmelkaas

10. Edelgistvlokken

De budgetvariant van de plantaardige kazen. Edelgist is droge inactieve gist en geeft een kazige smaak aan je eten. Je kunt het over je pastasaus strooien, je tosti, tofu, risotto en in alle andere gerechten waar je kaas in of op zou doen. Het is erg gezond dus je kunt het zoveel eten als je wilt. Het is te koop bij Ekoplaza en in de meeste natuurvoedingswinkels.

kaasvervangers-kaasvervanger-vegan kaas- edelgistvlokken-natufood

Meer weten over kaasvervangers?

 
kaasvervangers- kaasvervanger-artisan vegan cheese
  • Ook het boek Artisan Vegan Cheese van de Japanse Miyoko Schinner is een handig handboek voor wie graag experimeert met zelfgemaakte kaasvervangers (en veel geduld heeft). Het bijzondere van dit boek is dat je de kazen (vaak op basis van noten) moet laten rijpen met behulp van melkzuurbacteriën, net zoals bij kaas van dierlijke oorsprong.Psst... koop je het boek via deze link? Dan beloon je niet alleen jezelf, maar ook Stichting Viva Las Vega's.  Bol.com doneert een klein percentage van de opbrengst aan onze projecten, zoals de VeggieChallenge. Zo maken we plantaardig eten nog leuker, makkelijker en lekkerder voor iedereen!
Meer lezen over de vega lifestyle? Vind een antwoord op al je vega vragen op onze lifestyle pagina!

Geschreven door: ProVeg Nederland

Lees nog meer

Doe mee aan de VeggieChallenge!

Dertig dagen minder vlees eten: het is goed voor je lijf, de planeet en het redt dierenlevens. Daag jezelf uit met de VeggieChallenge. Wij helpen je op weg met gratis tips, recepten en ondersteuning

Doe mee!

Blijf op de hoogte van veganieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe vega producten, acties en events? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Viva Las Vega´s en wij zorgen dat je altijd op de hoogte blijft!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Doe een donatie

Steun Viva Las Vega's met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam
Secure and Spam free...