Blijf op de hoogte van de laatste vegatrends

Laatste nieuws weten over nieuwe vegan producten? Weten wanneer de leukste events zijn? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en word een kennisbron van vegafeiten!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

5 slimme tricks met kruiden in een vegan gerecht

28-05-2015

Eén van de grootste barrières van het laten liggen van vlees, is de smaak. Ondanks het feit dat men iets goeds wil doen voor de dieren, de wereld of de eigen gezondheid, neigt men toch vaak terug naar de oude eetgewoontes. Dit, omdat zij vinden dat de smaak van vlees moeilijk te evenaren is. Kruiden kunnen echter wel een groot verschil maken.

Vleeskruiden, en hoe je ze kunt hacken

Een grote factor die de smaak van vlees bepaalt, zijn de kruiden die we gebruiken tijdens het koken. Wij gebruiken sommige kruiden zo vaak in combinatie met vlees, dat de geur ervan ons al een associatie met vlees geeft. Een tip is dan ook, om deze kruiden eens te gebruiken bij groenten. Sommige kruidenpakketen die je in supermarkten kan kopen, zoals gehaktkruiden van Verstegen, bevatten geen vleesresten en kunnen gerust gebruikt worden. Probeer je groente of tofu eens te kruiden met deze kruiden en sta versteld van het effect!

kruiden vlees

Ook de specerijen "melanges" van chefkok Jonnie Boer zijn een aanrader! De meeste zijn geheel zonder zout en een heerlijke, makkelijke toevoeging aan jouw gerecht. Ze hebben ongelooflijk veel melanges. Kijk even op hun website om te zien welke je allemaal kunt krijgen. Je kunt ze gemakkelijk krijgen bij de supermarkt (o.a. Albert Heijn, Jumbo en Deen).

Je kan natuurlijk ook zelf je eigen kruidenmix maken. Kijk even op deze website naar de inhoud van verschillende kruidenmengsels en experimenteer!

Slim met kruiden en sauzen

Naast kruiden zijn er ook vega sauzen. Onwaarschijnlijk, maar waar; de jachtsaus van Knorr is geheel plantaardig! Meer onwaarschijnlijke vega producten ontdek je hier. Verder maak je snel en makkelijk vegan bechamelsaus op basis van dit recept. Combineer 100 gram plantaardig vet (bv. plantaardige boter) met 100 gram bloem. Maak hier een roux van en voeg dan in 1 keer een liter koude sojamelk toe. Roer even, kruid met peper, zout en eventueel een boullionblokje. Klaar!

Bolognesesaus is ook heel simpel te 'hacken' met plantaardig gehakt. Zoek een standaard recept voor bolognesesaus en vervang simpelweg het rundergehakt door het vegan gehakt uit de supermarkt. Wil je checken welke soorten gehakt er beschikbaar zijn bij de grote supermarkten, bekijk dan zeker ons productenoverzicht.

jachtsaus- kruiden

De grote eier-trick

Eet je minder ei, maar mis je de typische eiersmaak? Met een vleugje kala namak tover je geprakte avocado of verkruimelde tofu om tot een eiersalade. Kala namak is een soort zwart zout dat je bij de meeste oosterse toko's kan vinden. Ook de natuurvoedingswinkel heeft het zeker in het assortiment. Door de hoge concentratie zwavel in dit zout, smaakt het helemaal als een gekookt eitje. Heerlijk voor bij het ontbijt!

kruiden- kalanamak - zwart zout

Tegenwoordig heb je ook veel ei vrije mayo's te koop bij de supermarkt. Zo heeft Remia een eivrije mayonaise! Ook is er een groot assortiment aan plantaardige vlees- (nu ook vis!) en zuivelvervangers! Kijk alleen al het assortiment bij de Jumbo en Albert Heijn!

Geschreven door: ProVeg Nederland

Lees nog meer

Doe mee aan de VeggieChallenge!

Dertig dagen minder vlees eten: het is goed voor je lijf, de planeet en het redt dierenlevens. Daag jezelf uit met de VeggieChallenge. Wij helpen je op weg met gratis tips, recepten en ondersteuning

Doe mee!

Blijf op de hoogte van veganieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe vega producten, acties en events? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Viva Las Vega´s en wij zorgen dat je altijd op de hoogte blijft!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Doe een donatie

Steun Viva Las Vega's met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam
Secure and Spam free...