Blijf op de hoogte van de laatste vegatrends

Laatste nieuws weten over nieuwe vegan producten? Weten wanneer de leukste events zijn? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en word een kennisbron van vegafeiten!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Laten we alle moeders in het zonnetje zetten

07-05-2016

Vandaag vieren wij één van de meest bijzondere en speciale verbintenissen die er bestaat, namelijk die tussen een moeder en haar kinderen. Is er iets verbluffender dan deze magische en tedere verbondenheid tussen twee wezens die altijd voor elkaar zorgen en afhankelijk zijn van elkaar? Deze band geldt voor alle moeders, ook de moeders in het dierenrijk.

We staan vandaag stil bij alle moeders, maar denken vooral aan alle moeders die niet de kans hebben om het tedere en magische geluk te ervaren dat samengaat met het zorgen voor hun kinderen. Hopelijk mogen zij dit ooit meemaken. We zijn hard aan het werk om het te laten gebeuren en we danken jullie voor de bijdrage om deze verandering te realiseren.

 

1. Moederkoe

cows 480x480

Vlak voor de bevalling zal de zwangere koe een rustige en veilige verstopplek zoeken waar zij haar kalf de wereld in kan brengen. Direct zal ze motiverende geluidjes maken voor haar kind om op te staan. Ook zal ze hem of haar schoonlikken, voeren en vertroetelen. Helaas worden kalveren in de melkindustrie bij de geboorte van hun moeder gescheiden en kan dit natuurlijke gedrag niet plaatsvinden. Bekijk hier hoe prachtig en aandoenlijk een voormalige melkkoe haar kalf verstopte omdat ze bang was dat dit haar weer zou overkomen.

 

2. Moedervarken

pigs 480x480

Één tot twee dagen voor de bevalling zoekt een zwanger varken een rustige plek op om een nest te maken. Ze is hier kritisch over en kan een paar keer van locatie veranderen totdat zij tevreden is. Biggen kunnen de stem van hun moeder altijd onderscheiden van die van andere zeugen. De moeder houdt zichzelf en haar kinderen 1 tot 2 weken geïsoleerd van anderen om ze goed te kunnen beschermen. Deze exclusieve tijd zorgt voor een sterke band. Wanneer de moeder op zoek gaat naar eten, zal ze altijd in de buurt van het nest blijven om de kreten van haar kinderen te kunnen horen. Bekijk hier hoe een hoogzwangere zeug zich voorbereidt op haar bevalling.

 

3. Moederschaap

sheep 480x480

De relatie tussen een moederschaap en haar kinderen is erg affectief en verzorgend. De moeder raakt in paniek als zij haar kind niet kan vinden. Lammetjes volgen hun moeder vaak overal naar toe. Vrouwelijke schapen zijn zelfs zo lief en moederlijk van aard dat zij lammetjes adopteren die wees of verdwaald zijn. Bekijk hier een ontroerend filmpje dat laat zien hoe fijn pasgeboren lammetjes het hebben bij hun moeder.

 

4. Moederkip

chickens 480x480

Moederhen hoeft niet te rekenen op hulp van de haan wanneer het aankomt op het grootbrengen van hun kleintjes. Gelukkig is ze hier volledig toe in staat met haar beschermende en intelligente karakter. Ze houdt de pasgeboren kuikentjes warm en droog en leert ze alles wat ze moeten weten en kunnen. De kuikens rennen maar al te graag de gehele dag achter hun moeder aan om zoveel mogelijk van haar te leren. De moederhen voelt zo'n sterke connectie met haar kuikens, dat zij al met hen communiceert wanneer zij nog in het ei zitten. Ze kakelt zachtjes en zij beantwoorden haar zelfs met zacht gepiep. Bekijk hier zelf hoe mooi de band tussen een hen en haar kuikens is.

 

5. Moedervis

fish 480x480

Er zijn meerdere vissoorten die hun kinderen beschermen tegen gevaren. Sommige soorten verzamelen hun bevruchte eieren in hun mond om ze daar veilig te laten uitkomen, dit proces kan soms tot wel twee maanden duren! Daarbij zijn er zelfs moedervissen die zelfs na de geboorte van de jonge visjes, hun mond aanbieden als verstopplek en andere vissen wegjagen die hun kinderen kwaad willen doen. Bekijk dat fascinerende gedrag hier. Andere vissoorten bouwen nestjes waar hun baby's kunnen groeien en waar zij hun kunnen beschermen.

Geschreven door: ProVeg Nederland

Lees nog meer

Doe mee aan de VeggieChallenge!

Dertig dagen minder vlees eten: het is goed voor je lijf, de planeet en het redt dierenlevens. Daag jezelf uit met de VeggieChallenge. Wij helpen je op weg met gratis tips, recepten en ondersteuning

Doe mee!

Blijf op de hoogte van veganieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe vega producten, acties en events? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Viva Las Vega´s en wij zorgen dat je altijd op de hoogte blijft!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Doe een donatie

Steun Viva Las Vega's met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam
Secure and Spam free...