Blijf op de hoogte van de laatste vegatrends

Laatste nieuws weten over nieuwe vegan producten? Weten wanneer de leukste events zijn? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en word een kennisbron van vegafeiten!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Tips voor een lekkere en goede vleesvervanger

08-10-2017

Aardappels, vlees en groente is voor velen nog steeds een geliefde combinatie. Als je vega gaat eten, ontstaat er ineens een ‘gat’ op je bord waar vroeger het vlees lag. Er bestaan echter allemaal lekkere alternatieven, waardoor je niet eens meer naar vlees terugverlangt. Hoewel niet iedereen er fan van is, raden we je aan het toch eens uit te proberen. Ga er even lekker voor zitten want wij geven je tips voor een lekkere en goede vleesvervanger, zowel uit de supermarkt als om thuis te maken! salade met falafel

Goede vleesvervanger uit de supermarkt

Zoals je kunt lezen in onze blog Vleesvervangers: zo mis je vlees nooit meer! kun je vleesvervangers die in de winkel te koop zijn grofweg indelen in drie soorten: peulvruchten, traditionele vleesvervangers zoals tofu en moderne vleesvervangers. Elke categorie vleesvervanger heeft zo haar eigen voordelen en eigenaardigheden. Hieronder vind je een aantal tips en lekkere recepten voor een goede vleesvervanger.

Peulvruchten

Onder peulvruchten vallen bijvoorbeeld bonen en kikkererwten. Ze zijn een goede bron van eiwitten en zitten vol vitamines en mineralen. Je kunt ervoor kiezen de bonen zelf te koken, maar veel peulvruchten zijn ook in blik te koop in de supermarkt. Zo maak je het jezelf lekker makkelijk! De bonen kun je vervolgens in allerlei gerechten verwerken. Probeer bijvoorbeeld eens onze chili sin carne. Of wat dacht je van vegan tonijnsalade. Daarnaast worden kikkererwten verwerkt in hummus, die je in allerlei varianten in de supermarkt kun kopen. Of je maakt het natuurlijk lekker zelf. Met peulvruchten kun je dus alle kanten op, maar je moet er wel even tijd voor vrijmaken. Gelukkig zijn er ook kant-en-klare vleesvervangers te koop met peulvruchten als basis, zoals de bonenburger van HAK of falafel van verschillende merken.

chili sin carne

Tofu, tempeh en seitan

Onder ‘traditionele’ vleesvervangers worden eiwitproducten zoals tofu, tempeh en seitan verstaan. Ze zijn makkelijk in gebruik, als je de juiste trucjes kent. Wist je bijvoorbeeld dat je tofu goed uit moet laten lekken zodat het de saus en dus de smaak beter opneemt? De tofu kun je vervolgens verwerken in bijvoorbeeld een curry. Of kies eens voor een verrassende stamppot. Tempeh is heel goed te frituren. Snijd de tempeh in dikke repen en gaan met die banaan.. eh tempeh. Zet je frituurpan op 180 °C en frituur de tempeh ongeveer drie minuten. Seitan is een verhaal apart. Je kunt het zelf maken, met glutenpoeder en sojasaus. Dat is een vrij lang en ingewikkeld proces, dat zeker wat oefening vereist. Gelukkig is er ook kant-en-klare seitan te koop, bijvoorbeeld in de natuurvoedingswinkel of bij de toko. Het is in allerlei soorten en maten te koop, zodat je er alle kanten mee uit kunt. Maak bijvoorbeeld seitanbroodjes van Tante Fanny bladerdeeg en gekruide seitan. Hiervoor snijd je het bladerdeeg in repen, vouw je de seitan erin en doe je de pakketjes een halfuur in de oven op 200 °C.

Moderne vleesvervangers

De afgelopen jaren heeft er een hele ontwikkeling plaatsgevonden omtrent vleesvervangers. Er komen steeds meer producten op de markt die bijna niet van echt te onderscheiden zijn qua structuur en smaak. Een greep uit onze favorieten! De enige echte Vegetarische Slager komt als eerste. Deze slager laat de dieren met rust en maakt in plaats daarvan vega kipstuckjes en onze favoriet: satébroodjes. Daarnaast maakt de vegetarische slager ook vega verantwoord broodbeleg. Een ander favoriet merk is Goodbite. Zij maken vegaburgers als geen ander. In samenwerking met Viva Las Vega’s zijn de vegan Kaesschnitzel en Linzenburger ontwikkeld, maar Goodbite heeft nog veel meer vega alternatieven. Vivera is een kei in het maken van vega schnitzels en andere lekkere burgers. En mocht je het kunnen vinden dan is Gardein uit de Verenigde Staten ook een aanrader.

Zelf goede vleesvervanger maken

Als je een beetje handig bent in de keuken, kun je vleesvervangers ook heel goed zelf maken, bijvoorbeeld vega-burgers of falafel. Dan weet je precies wat er in zit en kun je ze helemaal aanpassen aan je eigen smaak. Maak een aantal burgers in het weekend, vries ze in en je heb een voorraad voor de hele week! beanburger Natuurlijk zijn er nog veel meer soorten vleesvervangers dan we hier opnoemen, en het aanbod wordt gelukkig steeds groter! Het is ook niet nodig om elke dag een vleesvervanger te gebruiken, maar voor een drukke dag is het wel heel handig. Wil je nog meer weten over vleesvervangers, lees dan de blog die we er eerder over schreven.

Geschreven door: Anna Keet
Anna studeert Climate Studies aan Wageningen University. Naast haar vrijwilligerswerk voor ProVeg Nederland is ze voorzitter van PINK! Afdeling Gelderland, de jongeren van de Partij voor de Dieren.

Lees nog meer

Doe mee aan de VeggieChallenge!

Dertig dagen minder vlees eten: het is goed voor je lijf, de planeet en het redt dierenlevens. Daag jezelf uit met de VeggieChallenge. Wij helpen je op weg met gratis tips, recepten en ondersteuning

Doe mee!

Blijf op de hoogte van veganieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe vega producten, acties en events? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Viva Las Vega´s en wij zorgen dat je altijd op de hoogte blijft!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Doe een donatie

Steun Viva Las Vega's met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam
Secure and Spam free...