Blijf op de hoogte van de laatste vegatrends

Laatste nieuws weten over nieuwe vegan producten? Weten wanneer de leukste events zijn? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en word een kennisbron van vegafeiten!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

“Ik verwacht dat over een jaar of vijftig de meeste mensen plantaardig zullen eten” – Maartje

03-07-2018

Meet the vega: Maartje Borst - Koffie ende Koeck

Misschien ken je Maartje Borst wel van haar Amsterdamse lunchroom Koffie ende Koeck. Hier bakt ze al sinds 2014 de lekkerste plantaardige koekjes, broodjes en taarten. Haar specialiteit is patisserie. “Ik wil mijn klanten het warme gevoel geven dat ik als kind ook kreeg.” Ze kreeg voor haar vegan lunchroom zelfs de duurzaamheidsprijs van de Rabobank. Want duurzaamheid is Koffie ende Koeck zeker, het interieur is gerecycled en het menu is helemaal plantaardig. Naast koken voor haar onderneming is Maartje ook nog met andere dingen druk. In september verschijnt van haar en van Lisette Kreischer het vegan kookboek 'Man.Eat.Plant'. Tijd voor een interview dus! In dit interview lees je hoe haar keuze naar een vegan lifestyle tot stand kwam en hoe ze de toekomst van veganisme ziet. En als kers op de (vegan) taart deelt ze ook nog eens een heerlijk recept voor pistache-rozen cakejes met je!  

Maartje Borst Koffie ende Koeck

Van jongs af aan

De keuze voor veganisme wordt meestal voorafgegaan door vegetarisch eten. Zo ook bij Maartje, rond haar twaalfde besloot ze vegetarisch te gaan eten. “Ik vond dat ik toen oud genoeg was om zo'n beslissing te nemen. En mijn ouders vonden het prima. Maar voor mijn moeder was het wel lastig om anders te koken dan ze gewend was.” Op een gegeven moment pakte haar moeder haar loopbaan weer op en moesten de drie zussen om de beurt koken. “Ik vond het een uitdaging om het eten zo lekker mogelijk te maken en ging me in de achtergrond van voeding verdiepen.”

“Voor mij is veganistisch leven de meest logische optie.”

Daarmee werd bij Maartje het zaadje gepland om plantaardig te gaan eten. “Ik ontdekte dat de ei- en melkindustrie diep verstrengeld zijn met de vleesindustrie en bij de productie van welk dierlijk product dan ook gruwelijkheden komen kijken. Dus toen was de keuze voor het veganisme snel gemaakt en niet meer dan logisch. Ik zal zo rond de 18 geweest zijn.”

“Ik wilde graag iets nuttigs en creatiefs doen”

Na de middelbare school ging Maartje de opleiding kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam volgen. Ze koos na haar studie niet voor een toekomst in de kunstwereld. “Ik wilde graag iets nuttigs en creatiefs doen waarmee ik midden in de maatschappij zou komen te staan in plaats van me passief over academische teksten te buigen.”

vegan high tea koffie ende koeck

Koffie ende Koeck

Na haar studie werkte ze een jaar bij haar vriendin en veganist Lisette Kreischer, die de Dutch Weed Burger op de kaart zette. In 2014 begon Maartje met Koffie ende Koeck. Over de keuze om met een eigen lunchroom te beginnen, heeft ze lang nagedacht. Toen ze een pand tegenover de Westergasfabriek in Amsterdam kon huren was de keuze snel gemaakt. Ze besloot het over een totaal andere boeg te gooien en haar creatieve hart te volgen, en daarmee was Koffie ende Koeck geboren. “Ik vind bezig zijn met eten het leukste om te doen.”

“Ik geloof dat ik wel het talent heb heel creatief met ingrediënten om te gaan”

Wat Maartje ziet als haar kracht? “Ik geloof dat ik wel het talent heb heel creatief met ingrediënten om te gaan. Als ik op de markt loop en mooie paddenstoelen zie, raak ik meteen geïnspireerd om iets moois met zo’n ingrediënt te doen. En dan werk ik dat verder uit.”

“Ik verwacht dat over een jaar of vijftig de meeste mensen plantaardig zullen eten”

Hoe Maartje de toekomst van het veganisme voor zich ziet? “De ontwikkeling gaat heel hard. Ik zie het veganisme gigantisch groeien. Het verspreidt zich als een olievlek. Ik snap dat ik misschien niet objectief ben en me in een ‘vegan bubbel’ bevind. Maar ik verwacht dat over een jaar of vijftig de meeste mensen plantaardig zullen eten.” Ook beseft ze zich dat veganisme voor veel mensen een grote stap is. “Het is lastig aangeleerde patronen af te leren. Daar moet je wel een goede motivatie voor hebben. Voor mij was het helder: ik besefte hoeveel gruwelijkheden schuilgaan achter de niet-veganistische levenswijze. Dan is het makkelijk om vegan te zijn.”

Recept pistache rozen cakejes

Ingrediënten cakejes:

- 325 g tarwebloem
- 75 g fijngemalen pistachenoten
- 150 g suiker
- 1 zakje bakpoeder
- 1 zakje bourbon vanillesuiker of vanillemerg uit 1 peul
- geraspte schil van een biologische citroen
- een mespunt zout
- 175 ml rijstolie
- 200 ml plantaardige melk
- 1-2 el rozenwater
- 3 el plantaardige yoghurt

Ingrediënten topping

- 10 el poedersuiker
- enkele druppels citroensap
- grof gehakte pistachenoten
- rozenblaadjes

Bereidingswijze

- Verwarm de oven voor op 170 graden en vet kleine bakvormpjes in (10 a 12 stuks).
- Meng in een ruime kom de bloem, fijngemalen pistachenoten, suiker, bakpoeder, vanille, citroenraspsel en het zout.
- Meng in een grote maatbeker de rijstolie, plantaardige melk, rozenwater en de yoghurt.
- Voeg de twee mengsels samen en spatel kort, maar goed door elkaar.
- Verdeel het beslag over de vormpjes en bak ze in 25-30 minuten gaar. Laat wat afkoelen alvorens ze af te maken met de topping.
- Meng voor de topping het poedersuiker met enkele druppels citroensap, zoveel tot je een glazuur van yoghurtdikte hebt verkregen. Verdeel over de pistache rozen cakejes en decoreer met de grof gehakte pistachenoten en rozenblaadjes.

 Geïnspireerd geraakt door de lekkere baksels van Maartje en wil je zelf aan de slag? Lees dan deze blog over ei-vervangers voor tijdens het bakken, of probeer dit recept voor plantaardige chocolade taart eens!

Dit artikel is geschreven door:

Nicole Mulders is tekstschrijver in hart en nieren en schrijft over onderwerpen die dicht bij haar staan. “Gezonde voeding is er daar één van. Schrijven over de veganistische keuken is een ontdekkingstocht voor mij .”
www.dharma-tekstproducties.nl

Geschreven door: Merel
In het dagelijks leven werk ik als Associate Scientist op het laboratorium. Daarnaast kun je mij kennen van mijn blog en vegan taartenbedrijf Blackbirds and Cakes. Mijn grote passies zijn reizen, fotograferen, dierenwelzijn en alles wat met eten te maken heeft. Deze passies komen ook goed van pas bij ProVeg waar ik mezelf bezig houd met de blogs en social media.

Lees nog meer

Doe mee aan de VeggieChallenge!

Dertig dagen minder vlees eten: het is goed voor je lijf, de planeet en het redt dierenlevens. Daag jezelf uit met de VeggieChallenge. Wij helpen je op weg met gratis tips, recepten en ondersteuning

Doe mee!

Blijf op de hoogte van veganieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe vega producten, acties en events? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Viva Las Vega´s en wij zorgen dat je altijd op de hoogte blijft!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Doe een donatie

Steun Viva Las Vega's met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam
Secure and Spam free...