Blijf op de hoogte van de laatste vegatrends

Laatste nieuws weten over nieuwe vegan producten? Weten wanneer de leukste events zijn? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en word een kennisbron van vegafeiten!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Farm Sanctuary ervaringen: Heropvoeding – Marloes’ Blog (1)

05-07-2017

Marloes groeide op een melkveebedrijf op, maar besloot later veganist te worden. Deze zomer wil ze haar relatie met dieren opnieuw uitvinden. Dat doet ze door stage te lopen bij Woodstock Farm Sanctuary.Hoe het daar gaat? Daar gaat ze ons de komende maanden alles over vertellen in deze blog!

Kalfje

Ik was klein en mijn nichtje, die aan mijn hand liep, nog veel kleiner. Ik wilde haar het kalfje laten zien waar ik de afgelopen week mee gespeeld had. Op onze melkveeboerderij werd ongeveer elke week een kalfje geboren. Pasgeboren kalfjes zijn nieuwsgierig, maar ook een beetje schuw. Dat bangige is ze snel af te leren door een beetje tijd met ze door te brengen. Kalfjes hechten zich snel aan mensen en ik was me gaan hechten aan dit kalfje. Toen ik met mijn nichtje bij het kalfje aankwam was daar de koopman het kalfje in zijn aanhangwagen aan het laden. Ik wist niet dat het kalfje waar ik zo leuk mee gespeeld had vandaag opgehaald zou worden. Ik bedacht me dat dit kalfje een stiertje moest zijn. Alle stiertjes die op een melkveehouderij worden geboren, worden verkocht. Want stiertjes geven geen melk. Plotseling besefte ik dat dit kalfje naar een kalvermesterij zou gaan. Dat hij nooit meer buitenlucht zou ruiken. Nooit meer gras onder zijn voetjes zou voelen. Dat hij iemands hamburger moest worden. Ik huilde stille tranen.

Zijn dieren er voor ons?

Bovenstaande anekdote is het enige moment dat ik me kan herinneren dat ik me als kind verdrietig voelde over de gang van zaken in de melkvee-industrie. Kinderen zijn flexibel en passen zich aan aan de normen die thuis gelden aan. Als je opgroeit op een boerderij, word je geleerd dat dieren1 er voor ‘ons’ zijn. “Het zijn geen mensen” was een opmerking die ik veel hoorde, als weerlegging op de kritiek van dierenrechtenactivisten. Pas tijdens mijn studie filosofie ging ik die aangeleerde normen bevragen. Zijn dieren er voor ons? Of zijn ze hier met ons? Beetje bij beetje vielen de rechtvaardigingsprincipes weg. Koeien, varkens, kippen: ze zijn misschien minder intelligent dan wij, ze zien er anders uit, ze spreken onze taal niet, maar ze hebben wel wensen, behoeftes en emoties. Dat koeien, varkens en kippen geen mensen zijn was opeens geen goede reden meer om ze zo maar te gebruiken voor ons eten. Zeker niet als we ook iets anders kunnen eten. Ik realiseerde me dat de manier waarop we dieren gebruiken onrechtvaardig is. Ik besloot veganist te worden.

Heropvoeding bij Farm Sanctuary

18 jaar van mijn leven had ik dierenlichamen als voedsel gezien. 23 jaar van mijn leven had ik eieren, kaas en melk geconsumeerd en het vanzelfsprekend gevonden dat dieren er voor ons zijn. Ik keek plotseling met nieuwe ogen naar de normen die ik mee had gekregen van mijn ouders, mijn leeftijdsgenoten en de samenleving. Mijn relatie met dieren was er één van gebruiker tot gebruiksvoorwerp. In mijn hoofd veranderde deze relatie. Maar relaties denk je niet alleen, relaties doe je. Daarom kreeg ik behoefte aan een soort ‘heropvoeding’. Eentje waarbij ik in relatie met dieren zou staan van persoon tot persoon. Daarom vertrek ik deze zomer naar Woodstock Farm Sanctuary. Een opvang voor dieren uit de vee-industrie in Amerika. Een plek waar dieren hun leven mogen leven in vrijheid, zonder in het slachthuis te eindigen. Ik ga daar tien weken lang voor deze dieren zorgen. Op deze plek zal ik schrijven over mijn ervaringen. Ik hoop dat je mee wilt lezen.   Lees ook Marloes' andere blogs uit Woodstock Farm Sanctuary:
  1. Heropvoeding
  2. Het Vogelmeisje
 

Voetnoot

1. Ik gebruik hier de term ‘dieren’ alsof deze alle diersoorten behalve mensen omvat. Dit is natuurlijk onjuist, Mensen zijn ook dieren. Voor het gemak, en bij gebrek aan een beter woord, schrijf ik toch ‘dieren’ in plaats van ‘alle diersoorten behalve mensen’.

Geschreven door: ProVeg Nederland

Lees nog meer

Doe mee aan de VeggieChallenge!

Dertig dagen minder vlees eten: het is goed voor je lijf, de planeet en het redt dierenlevens. Daag jezelf uit met de VeggieChallenge. Wij helpen je op weg met gratis tips, recepten en ondersteuning

Doe mee!

Blijf op de hoogte van veganieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe vega producten, acties en events? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Viva Las Vega´s en wij zorgen dat je altijd op de hoogte blijft!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Doe een donatie

Steun Viva Las Vega's met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam
Secure and Spam free...