Blijf op de hoogte van de laatste vegatrends

Laatste nieuws weten over nieuwe vegan producten? Weten wanneer de leukste events zijn? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en word een kennisbron van vegafeiten!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Meer dan plantaardig eten: diervriendelijk cosmetica

28-05-2015

Plantaardig eten is een belangrijk deel van vegetarisme en veganisme, maar waar gaat het nog meer om? Omdat vegetariërs en vegans geen dieren proberen te gebruiken, vermijden zij ook zo veel mogelijk het gebruik van op dieren geteste producten en cosmetica met dierlijke ingrediënten. Wat houden dierproeven eigenlijk in? Dierproeven worden gebruikt voor het testen van de veiligheid van vele stoffen. Deze tests worden gedaan met cosmetica, maar ook met schoonmaakmiddelen en medicijnen. Dit levert een enorme hoeveelheid onnodig lijden op van talloze konijnen, muizen en ratten, maar bijvoorbeeld ook apen, honden en katten. Vroeger was het testen op dieren de enige manier om zonder op mensen te testen een indicatie te krijgen van hoe de mens op een stof zou reageren. Tegenwoordig is de techniek al jarenlang zodanig gevorderd dat er allerhande alternatieven voor dierproeven zijn. Voor cosmetica ziet men in de Europese Commissie gelukkig ook in dat dierproeven overbodig zijn. Sinds maart 2013 moeten alle cosmetica producten die verkocht worden binnen de EU vrij zijn van dierproeven. Dit geldt zowel voor de ingrediënten als voor de producten als geheel. Dit is een heel grote stap in de goede richting! De vraag blijft echter, wat zit er ín het product? Verborgen in de lijst van niet uit te spreken ingrediënten staan ook vaak dierlijke ingrediënten. Er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van dierlijk vet in sommige zepen. Hoe weet je waar je op moet letten? Het makkelijkst is om cosmetica te kopen met het vegan keurmerk. Dat vind je bijvoorbeeld op sommige producten bij de biologische winkel (Bijvoorbeeld van Urtekram) en bij de Lush. Wist je trouwens dat Lush zich vaak inzet voor dieren? Met enige regelmaat hebben ze een actie tegen bijvoorbeeld dierproeven of het dragen van bont. Ook bij de Tuinen vind je diverse vegan verzorgingsproducten, zoals sommige producten van het merk Dr. Organic, Yes to en Freeman Beauty. Zitten die winkels niet bij jou in de buurt? Dan is de webshop Solo Bio wellicht wat voor jou. Via de link kom je direct uit bij hun assortiment vegan producten. Ook bij van Lush en De Tuinen kun je online bestellen! Op de vegan wiki vind je een overzicht met product waarvan gecheckt is dat ze vegan zijn. Op de prachtige blog Naoki kun je up to date blijven van vegan make up (en andere producten) in Nederland!  

Geschreven door: ProVeg Nederland

Lees nog meer

Doe mee aan de VeggieChallenge!

Dertig dagen minder vlees eten: het is goed voor je lijf, de planeet en het redt dierenlevens. Daag jezelf uit met de VeggieChallenge. Wij helpen je op weg met gratis tips, recepten en ondersteuning

Doe mee!

Blijf op de hoogte van veganieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe vega producten, acties en events? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Viva Las Vega´s en wij zorgen dat je altijd op de hoogte blijft!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Doe een donatie

Steun Viva Las Vega's met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam
Secure and Spam free...