Blijf op de hoogte van de laatste vegatrends

Laatste nieuws weten over nieuwe vegan producten? Weten wanneer de leukste events zijn? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en word een kennisbron van vegafeiten!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Meer dan plantaardig eten: Kleding en schoenen

28-05-2015

Plantaardig eten is een belangrijk deel van vegetarisme en veganisme, maar waar gaat het nog meer om? Omdat vegetariers en vegans geen dieren proberen te gebruiken, vermijden zij ook zo veel mogelijk het gebruik van materialen die van dieren afkomstig zijn. Bijvoorbeeld in kleding en schoenen. Een van de bekendste dierlijke materialen voor kleding is wol. Wol komt meestal van het schaap, maar ook van bijvoorbeeld kamelen of konijnen (angora). Angorawol was onlangs nog volop in het nieuws als gevolg van een undercoveractie van PETA (schokkende beelden), waarin duidelijk werd dat dit op hele wrede wijze gebeurt. Gevolg hiervan is dat veel grote en kleine modeketens angora uit de schappen hebben gehaald. Geitenwol vind je terug in verschillende soorten, zoals pashmina, mohair en kasjmier. Ook alpaca, cashgora, cheviot, guanaco, jak, merino, shahtoosh en vicuna zijn wolsoorten die je terug kan vinden op labels in kledingstukken. Het vooroordeel dat vegans te ‘geitenwollen-sokken’ zijn, gaat bij voorbaat al niet op omdat geitenwol door vegans niet wordt gebruikt ☺ Achter de wolproductie schuilt een industrie waarin dieren als product worden behandeld en de dieren bij verminderde productie genadeloos worden afgeschreven. Gelukkig bestaat er volop kleding in alle reguliere winkels waar geen wol in verwerkt wordt en staat vrijwel altijd in een van de labels vermeld waar een kledingstuk van gemaakt is. Zijde wordt gemaakt van het materiaal waar rupsen hun cocon mee maken. Bij het productieproces worden de rupsen gedood. Zijde vind je ook terug als damast of samit. Zijde is natuurlijk prachtig glanzend, maar wist je dat dit vooral door de weeftechniek komt? Satijn is een algemene naam voor een weeftechniek die tot een mooie glanzende stof leidt en hiervoor hoeft geen zijde gebruikt te worden. Bont wordt gemaakt van de huid met vacht van onder andere nertsen, vossen, wasberen en chinchilla’s. Er komt veel leed kijken bij de productie van bont. Hoewel er door de Europese Unie een richtlijn is aangenomen die het textielfabrikanten verplicht stelt om te melden dat er bont in hun producten zit, staat nu vaak niet op kleding aangegeven dat het gebruikte bont echt is. Kijk voor meer informatie over bont en de bonttest (echt of nep) op de website van de Bont voor Dieren. Het dragen van nepbont geeft echter ook een signaal af aan je omgeving. Bont als modebeeld stimuleert de productie van echt bont. Daarom kiezen veel veganisten ervoor om geen nepbont te dragen. Leer is ook afkomstig van de huid van dieren. Je vindt leer vaak terug in schoenen en riemen. Echt leer herken je aan het logo, meestal in de binnenkant van de schoen. Goede schoenen zonder leer vind je bijvoorbeeld bij Vega-Life in Amsterdam of via hun webshop.

Geschreven door: ProVeg Nederland

Lees nog meer

Doe mee aan de VeggieChallenge!

Dertig dagen minder vlees eten: het is goed voor je lijf, de planeet en het redt dierenlevens. Daag jezelf uit met de VeggieChallenge. Wij helpen je op weg met gratis tips, recepten en ondersteuning

Doe mee!

Blijf op de hoogte van veganieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe vega producten, acties en events? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Viva Las Vega´s en wij zorgen dat je altijd op de hoogte blijft!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Doe een donatie

Steun Viva Las Vega's met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam
Secure and Spam free...