Blijf op de hoogte van de laatste vegatrends

Laatste nieuws weten over nieuwe vegan producten? Weten wanneer de leukste events zijn? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en word een kennisbron van vegafeiten!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Milieuvoordelen van plantaardig eten: minder voedselverspilling

28-05-2015

Meer en meer mensen raken zich ervan bewust dat voor de productie van vlees, zuivel en eieren op zeer grote schaal veevoer (zoals soja, maïs, enz.) wordt verbouwd. Ook worden enorme landoppervlaktes gebruikt als graasland voor vee. Veelal heeft (regen)woud, zoals in het Amazone gebied, hiervoor moeten wijken. Uit een rapport van de VN blijkt dat in totaal 70% van alle landbouwgrond opgeëist wordt voor en door de veeteelt. Een aanzienlijk deel van de vruchtbare grond op aarde wordt dus ingezet om dieren met een ellendig leven vet te mesten, terwijl naar schatting bijna een miljard mensen dagelijks honger lijden. Dit gegeven wordt des te schrijnender wanneer je je realiseert dat bij het omzetten van plantaardig naar dierlijk voedsel er voedingstoffen verloren gaan. Kortom, voedselverkwisting. Hoeveel kilo plantaardig voedsel er nodig is voor bijvoorbeeld een kilo vlees is afhankelijk van vele factoren. De wetenschap heeft hier dus geen eenduidig antwoord op. Zeker bij rundvlees is de verspilling doorgaans erg groot; uit sommige studies blijkt dat er ruim 25 kilo plantaardig voedsel nodig is om 1 kilo rundvlees te kunnen produceren. Zelfs de meest conservatieve schatting gaat uit van een ratio van 1,5:1. Dit neemt al in ogenschouw dat het plantaardige voedsel voor menselijke consumptie geschikt moet zijn en de voedingswaarde ervan gelijkwaardig dient te zijn aan dat van het dierlijke voedsel. Het is dus hoe dan ook efficiënter om landbouwgrond direct in te zetten voor voedselproductie ten behoeve van menselijke consumptie. Plantaardig eten kan hiermee een bijdrage leveren aan het terugdringen van honger in de wereld en meer voedselzekerheid bieden aan een groeiende wereldpopulatie.

Geschreven door: ProVeg Nederland

Lees nog meer

Doe mee aan de VeggieChallenge!

Dertig dagen minder vlees eten: het is goed voor je lijf, de planeet en het redt dierenlevens. Daag jezelf uit met de VeggieChallenge. Wij helpen je op weg met gratis tips, recepten en ondersteuning

Doe mee!

Blijf op de hoogte van veganieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe vega producten, acties en events? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Viva Las Vega´s en wij zorgen dat je altijd op de hoogte blijft!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Doe een donatie

Steun Viva Las Vega's met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam
Secure and Spam free...