Blijf op de hoogte van de laatste vegatrends

Laatste nieuws weten over nieuwe vegan producten? Weten wanneer de leukste events zijn? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en word een kennisbron van vegafeiten!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Minder vlees zit ook in Nederland in de lift

03-11-2016

Voor het vijfde jaar op een rij wordt er minder vlees gegeten in Nederland. Wel een kilo per persoon minder dan vorig jaar. Een goede zaak, vindt stichting Viva Las Vega's, maar we zijn er nog lang niet.

Minder vlees

Goed nieuws! Nederlanders aten vorig jaar voor het vijfde jaar op rij minder vlees. Een gemiddelde Nederlander at in 2015 ongeveer 75,4 kilo vlees. Dat is bijna 1 kilo minder vergeleken met het voorgaande jaar, blijkt uit een onderzoek van het Landbouw Economisch Instituut (LEI), een onderdeel van de Universiteit van Wageningen.

Vooral minder koeien en varkens

De daling wordt vooral veroorzaakt doordat Nederlanders minder varkens en koeien eten. De consumptie van kippen, kalveren, geiten/schapen en paarden bleef hetzelfde. Het genoemde vleesgewicht is vlees inclusief botten. Ruwweg de helft daarvan wordt daadwerkelijk geconsumeerd.

Niet snel genoeg

Dat er minder vlees gegeten wordt is een goed teken, maar voor een vegarevolutie is er meer nodig. We eten nog altijd zo'n 45 procent meer dan het Voedingscentrum aanraadt. Dat gaat ten koste van miljoenen dieren die een ellendig leven leiden in de vee-industrie. Ook om de klimaatverandering tegen te gaan moeten we drastisch minder vlees gaan eten. Daarnaast is de impact van andere dierlijke producten zoals vis, zuivel en eieren niet te onderschatten. Dus ook hiervan moeten we minder gaan eten. is het niet voor onze eigen gezondheid, dan wel voor de dieren en het milieu.

Gratis hulp voor vleesminderaars

Stichting Viva Las Vega's kan daarbij een handje helpen. Wie wil minderen met vlees en/of andere dierlijke producten, kan gratis meedoen met de VeggieChallenge. Dat is een online stappenplan van 30 dagen waarbij je op een leuke en makkelijke manier leert om vaker vega te eten en te koken. Al meer dan 7500 mensen gingen de uitdaging aan.

Inschrijven doe je volledig kostenloos op www.veggiechallenge.nl 

minder vlees en meer vegetarisch

Je krijgt een maand lang gratis recepten, begeleiding en handige tips om vaker en lekkerder plantaardig te eten. VeggieChallenge is een campagne van Stichting Viva Las Vega's, een non-profitorganisatie die vegetarisch en vegan eten makkelijk, leuk en lekker maakt voor iedereen.

Bron: Algemeen Dagblad/LEI/Wakker Dier

Geschreven door: ProVeg Nederland

Lees nog meer

Doe mee aan de VeggieChallenge!

Dertig dagen minder vlees eten: het is goed voor je lijf, de planeet en het redt dierenlevens. Daag jezelf uit met de VeggieChallenge. Wij helpen je op weg met gratis tips, recepten en ondersteuning

Doe mee!

Blijf op de hoogte van veganieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe vega producten, acties en events? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Viva Las Vega´s en wij zorgen dat je altijd op de hoogte blijft!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Doe een donatie

Steun Viva Las Vega's met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam
Secure and Spam free...