Blijf op de hoogte van de laatste vegatrends

Laatste nieuws weten over nieuwe vegan producten? Weten wanneer de leukste events zijn? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en word een kennisbron van vegafeiten!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Going nuts! Zijn noten gezond als vleesvervanger?

29-08-2017

Wil je weten waarom noten gezond zijn? De perfecte vleesvervangers zitten barstensvol onverzadigd vet, vitaminen en ijzer. Ontdek de gezondheidsvoordelen en go nuts! 

Wist je dat noten een prima vleesvervanger zijn? Ze leveren niet alleen ijzer, maar ook vitamine E en vitamine B1. Wil je meer weten over wat ijzer doet voor je lichaam? Lees dan ook het artikel: Waarom je als vega ijzer nodig hebt.

Noten zijn niet voor niets opgenomen in de Schijf van Vijf. Door hun positief effect op de gezondheid adviseert het Voedingscentrum om elke dag een handje ongezouten noten te eten. Maar wat maakt noten gezond? En geldt dit voor alle noten? 

Noten gezond - gemengde noten - 600 x340

Noten beschermen tegen hart- en vaatziekten

In noten zit veel onverzadigd vet, wat veel beter is dan verzadigd vet uit dierlijke producten. Er zijn sterke aanwijzingen dat het eten van ongezouten noten beschermend werkt tegen hart- en vaatziekten. Het dagelijks gebruik van ongezouten noten per dag lijkt samen te hangen met een ongeveer 30% lager risico op bepaalde hartziekten.

Noten zijn cholesterol-verlagers

Het eten van ongezouten noten zorgt bovendien voor een lager LDL-cholesterolgehalte. LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Lees meer over cholesterol.

Wat noten gezond maakt is waarschijnlijk het vele onverzadigd vet dat in noten zit. Van onverzadigd vet is het bekend dat ze het LDL-cholesterol verlaagt. Mogelijk zijn ook andere stoffen in noten verantwoordelijk voor de positieve effecten. 

Wat zijn noten eigenlijk?

Noten groeien aan bomen. Het zijn droge vruchten, omhuld door een vruchtwand. Dit is een harde, houtachtige dop, waar meestal 1 noot in zit. Voorbeelden van veel gegeten noten zijn: amandelen, cashewnoten, paranoten, hazelnoten, macadamianoten, pecannoten, pistachenoten en walnoten. Pinda’s zijn eigenlijk geen noten, maar peulvruchten. Amandelen zijn officieel fruit. Toch worden pinda’s en amandelen vanwege hun eigenschappen tot noten gerekend.

Wat is het verschil tussen ongebrande, gebrande en geroosterde noten?

Er bestaan ongebrande noten, gebrande noten en geroosterde noten.

  • Ongebrande noten (rauw) zijn niet bewerkt en bevatten alleen de eigen aanwezige voedingsstoffen. Noten die sowieso nooit gebrand worden aangeboden zijn walnoten en paranoten.
  • Gebrande noten zijn noten die zijn gefrituurd in olie. Doordat de noten op hoge temperatuur zijn gebrand, bevatten deze noten iets minder vitamines en mineralen dan de ongebrande rauwe variant. Voor hun gezondheidswaarde maakt dat niet veel uit. Omdat noten al veel gezonde onverzadigde vetten bevatten, nemen ze vrijwel geen olie meer op. Gebrande noten bevatten daarom ongeveer evenveel vet als rauwe noten.
  • Geroosterde noten zijn met droge lucht geroosterd. Hier is geen olie aan te pas gekomen.

Blijven noten gezond als je ze bewaart?

Noten behouden ook als je ze lang bewaart hun gezonde effecten. Er zijn echter wel een paar aandachtspunten. Noten moeten goed afgesloten en droog worden bewaard, omdat ze gevoelig zijn voor schimmels. Het is het beste om ze koel te bewaren bij een temperatuur van ongeveer 10 tot 15°C. Walnoten en kastanjes bederven snel. Maar de meeste andere noten zijn wel een jaar houdbaar.

Hoeveel noten mag je eten?

Het advies is om elke dag ongezouten noten te eten vanwege de positieve effecten op de gezondheid. Alle ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je. Dus ongebrand, gebrand en geroosterd. Ook notenpasta en pindakaas van 100% noten of 100% pinda telt mee bij noten.

Voor de meeste volwassenen geldt het advies om een handje ongezouten noten per dag te eten. Lees meer over noten en vul de Schijf van Vijf voor jou voor een voedingsadvies op maat.

Hoe duurzaam zijn noten?

Het is beter voor het milieu om noten te eten in plaats van vlees. Klimaatbelasting en energiegebruik van noten zijn gunstiger dan van vlees en vergelijkbaar met ei. Het watergebruik van noten kan wel hoog zijn en vergelijkbaar met vlees. Er is echter groot verschil tussen soorten: kastanjes en pinda’s zijn het gunstigst, gevolgd door Europese soorten: walnoot, hazelnoot en pistachenoot. Als je kijkt naar de hoeveelheid eiwit die ze leveren ten opzichte van de milieubelasting scoren noten een stuk beter dan vlees.

De duurzaamheid van noten scoort doorgaans iets minder dan die van peulvruchten, die ook goede vleesvervangers zijn. 

Op zoek naar inspirerende gerechten met noten?

Probeer deze notengehaktballetjes eens! Of snuffel rond in de Viva Las Vegas receptendatabase.

Bron: gebaseerd op Voedingscentrum.nl

Geschreven door: Veerle Vrindts

Lees nog meer

Doe mee aan de VeggieChallenge!

Dertig dagen minder vlees eten: het is goed voor je lijf, de planeet en het redt dierenlevens. Daag jezelf uit met de VeggieChallenge. Wij helpen je op weg met gratis tips, recepten en ondersteuning

Doe mee!

Blijf op de hoogte van veganieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe vega producten, acties en events? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Viva Las Vega´s en wij zorgen dat je altijd op de hoogte blijft!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Doe een donatie

Steun Viva Las Vega's met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam
Secure and Spam free...