Blijf op de hoogte van de laatste vegatrends

Laatste nieuws weten over nieuwe vegan producten? Weten wanneer de leukste events zijn? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en word een kennisbron van vegafeiten!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Olive en de stalbrand – Marloes’ Farm Sanctuary Blog (3)

02-08-2017

In mijn eerste blog schreef ik dat ik het verlangen had om een nieuw soort relatie met andere diersoorten te ontwikkelen. Eentje waarin ik met hen om ga als personen. Ik kan na een aantal weken als stagiair bij Woodstock Farm Sanctuary zeggen dat mijn relatie met dieren inderdaad heel erg veranderd is. Ik heb inmiddels tal van persoonlijkheden en karakters leren kennen.

 

Eén van mijn favoriete dieren is varkentje Olive. Niemand weet waar Olive vandaan komt. Ze werd gevonden door de politie in 2011, terwijl ze over een autoweg rende. De politie heeft toen Woodstock Farm Sanctuary gebeld en sindsdien woont ze hier. Olive heeft een hap uit haar oor, wat suggereert dat ze ooit een oormerk heeft gedragen. Dat zou betekenen dat ze uit de vee-industrie komt en waarschijnlijk met vele andere varkens in een varkensschuur leefde, zonder daglicht, zonder stro, zonder modderpoel.

Gelukkig heeft ze dit allemaal nu wèl en daar maakt ze dankbaar, en soms ook dwingend, gebruik van. Want meegaand is Olive niet. Als zij ergens wil liggen waar een ander varken ligt, dan zal Olive zorgen dat ze haar zin krijgt. Ze zal net zo lang met haar neus tegen het andere varken aanporren tot deze weg gaat. Haar eigenwijsheid en levenslust maken dat ik haar zo leuk vind. Vaak komt ze me enthousiast begroeten en houdt ze haar neus omhoog zodat ik haar daar even kan krabben. In een erg enthousiaste bui besluit ze haar rug tegen mij aan te wrijven. In zo’n geval moet ik opletten dat ik stevig sta. Wanneer een varken van 150 kilo tegen je aan wil leunen, kan je zomaar in de modder belanden. En als ik een ander varken wat langer aandacht geef zal Olive even onderbreken en ook haar persoonlijke aandacht opeisen. Zo is Olive.

Olive heeft mijn hart gestolen. Ik kan haar uren observeren. Hoe ze in de modder wroet, hoe ze tevergeefs haar beste vriendin probeert te enthousiasmeren om met haar te spelen, hoe ze gewoon haar schattige zelf is. Als ik met Olive aan het knuffelen ben voel ik me heel erg verbonden, niet alleen met haar, maar met alles. ‘Grounding’ noemde een andere stagaire het werk hier. En ik vond dat een erg treffende omschrijving. Om op zo’n respectvolle manier met dieren te werken, en ze de gelegenheid te geven om helemaal zichzelf te zijn, is nieuw voor mij. En ook al is het nieuw, het voelt als thuiskomen.

Echter, de paradox is dat dit werk ook heel vervreemdend kan zijn. Er zijn momenten dat ik Olive over haar buik aai en in een flits zie wat ook haar toekomst had kunnen zijn. In plastic verpakt in een supermarkt. Gemarineerd en gebraden geserveerd in een restaurant. Of levend verbrand tussen 23.999 andere varkens in een varkensflat.

Vorige week kwamen er 24.000 varkens om bij een brand in Erichem in Gelderland. Nooit eerder kwamen er in Nederland zoveel varkens om het leven bij één stalbrand.  Een stal die deels bestond uit zeer brandbaar materiaal, eigendom van een eigenaar die erom bekend stond regels aan zijn laars te lappen, die een van de grootste varkenshouders in Europa is en totaal 1,5 miljoen varkens bezit.

Ik wist natuurlijk wel dat ieder varken een uniek individu is. Maar doordat ik ze hier zo intiem kan leren kennen, erváár ik het nu ook zo. Bekeken vanuit deze ervaringen is de ramp die zich in Gelderland voltrok bizar, onwerkelijk, een horror van ongekend formaat.  

Want die 24.000 varkens, dat waren allemaal individuele varkens, intelligente wezens met ieder hun eigen kijk op de wereld. Zoals Olive een persoon is, zo waren ook deze varkens dat. Al heeft niemand ze ooit een naam gegeven, al konden ze nooit hun leven leven zoals zij dat wilden, personen waren ze evengoed.

Ik hóóp dat deze ramp mensen wakker schudt. Dat mensen beseffen dat dit er van komt als we levende wens als objecten behandelen. Dit komt ervan als de economische waarde van dieren belangrijker is dat hun intrinsieke waarde. Als goedkoop smaakpapillen genot belangrijker is dan hun hele levensgenot.

Voor de varkens staat letterlijk alles op het spel. Maar wanneer wij stoppen met het gebruiken van dieren als productiemiddelen is er ook voor ons mensen zoveel te winnen. Als we dieren gaan behandelen als de personen die ze zijn, pas dan kunnen we ze echt ontmoeten. Ik kan uit eigen ervaring zeggen: die ontmoeting geeft zoveel meer voldoening dan welke smaakbeleving dan ook.

Lees ook Marloes' andere blogs uit Woodstock Farm Sanctuary:

  1. 1. Heropvoeding
  2. 2. Het Vogelmeisje

Geschreven door: ProVeg Nederland

Lees nog meer

Doe mee aan de VeggieChallenge!

Dertig dagen minder vlees eten: het is goed voor je lijf, de planeet en het redt dierenlevens. Daag jezelf uit met de VeggieChallenge. Wij helpen je op weg met gratis tips, recepten en ondersteuning

Doe mee!

Blijf op de hoogte van veganieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe vega producten, acties en events? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Viva Las Vega´s en wij zorgen dat je altijd op de hoogte blijft!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Doe een donatie

Steun Viva Las Vega's met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam
Secure and Spam free...