Blijf op de hoogte van de laatste vegatrends

Laatste nieuws weten over nieuwe vegan producten? Weten wanneer de leukste events zijn? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en word een kennisbron van vegafeiten!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Waar haal ik mijn omega 3 vandaan zonder vis te eten?

28-08-2017

We horen de laatste jaren veel over omega 3. Veel mensen denken dat ze vis moeten eten om er voldoende van binnen te krijgen. Maar wat is omega 3 eigenlijk en waar hebben we het voor nodig?

Wat is omega 3?

Ons lichaam heeft bepaalde soorten vetten nodig om goed te kunnen functioneren. Deze noemen we essentiële vetzuren. De stof omega 3 is zo’n vetzuur. Het beschermt ons tegen artritis en depressie. Ook steunt het de groei en intelligentie-ontwikkeling van baby’s. Het Voedingscentrum raadt ons aan om genoeg vette vis te eten, zodat wij voldoende Omega-3 binnen krijgen. Als iedereen zich aan dit advies zou houden, zou de vis in de oceaan echter snel op zijn. Gelukkig kun je omega 3 ook prima uit andere bronnen halen. De vissen maken de omega 3 namelijk ook niet zelf aan, ze krijgen het binnen door het eten van zeewier. Waarom eten wij het dan niet direct van de bron?

Dit is niet alleen beter voor het milieu en de vissen, maar ook voor ons zelf. Het eten van vette vis is namelijk niet zonder risico. Veel vissoorten zijn vervuild met zware metalen, zoals kwik, en afvalstaffen als dioxine en pcb’s. Deze stoffen zijn door mensen in het zeemilieu gebracht en hopen zich op in de voedselketen. Vooral roofvissen die hoog in de keten staan (tonijn, zalm) bevatten dus veel gif. Voor zwangere vrouwen kan dit vooral erg gevaarlijk zijn, omdat de placenta deze stoffen niet filtert. Bovendien wordt bij kinderen de maximum aanvaardbare hoeveelheid van zware metalen al snel overschreden bij het eten van vis, omdat zij een laag gewicht hebben.

Omega 3 - Visvervangers

Hoe kom ik aan plantaardige omega 3?

Er zijn drie soorten omega 3 vetzuren, namelijk alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahecaeenzuur (DHA). De laatste twee vetzuren zitten in vette vis. ALA wordt door ons lichaam omgezet in EPA en DHA. Deze omzetting is echter beperkt, waardoor het wordt aangeraden om veel zeewier te eten of capsules met algenolie te slikken.

ALA kan door ons lichaam niet zelf worden aangemaakt en moet dus uit onze voeding worden gehaald. Voor volwassenen wordt het aangeraden om dagelijks 2 tot 3 gram ALA binnen te krijgen. Het vetzuur komt van nature voor in plantaardige voeding zoals lijnzaad, walnoten en soja. In de tabel hieronder zijn verschillende plantaardige bronnen van ALA te zien:

VoedingsmiddelALA per 100 gram
Lijnzaadolie55
Lijnzaad22,8
Chiazaad17,8
Koolzaadolie10
Walnoten8,7
Hennepzaad8,6
Tofu0,4
Spinazie0,3

Bron: De Vegarevolutie. De onmisbare gids voor veganistisch eten

Waar vind je omega 3 supplementen?

Omega 3 supplementen zijn ondermeer te koop bij de webwinkel Vega-Life. Hier vind je bijvoorbeeld de omega 3 capsules van Arctic Blue. Voor kinderen is de 'smoothie' van vitamine D en omega 3 een aanrader.

Ben je benieuwd naar meer visvervangers? Lees ook: Deze visvervangers haal je online of in de supermarkt

Geschreven door: ProVeg Nederland

Lees nog meer

Doe mee aan de VeggieChallenge!

Dertig dagen minder vlees eten: het is goed voor je lijf, de planeet en het redt dierenlevens. Daag jezelf uit met de VeggieChallenge. Wij helpen je op weg met gratis tips, recepten en ondersteuning

Doe mee!

Blijf op de hoogte van veganieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe vega producten, acties en events? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Viva Las Vega´s en wij zorgen dat je altijd op de hoogte blijft!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Doe een donatie

Steun Viva Las Vega's met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam
Secure and Spam free...