Blijf op de hoogte van de laatste vegatrends

Laatste nieuws weten over nieuwe vegan producten? Weten wanneer de leukste events zijn? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en word een kennisbron van vegafeiten!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Primeur: Nederlands koningshuis gaat 100% plantaardig

01-04-2015

We zijn trots om aan te kondigen dat we vandaag een persoonlijke brief ontvingen van koning Willem Alexander. In zijn brief schreef hij ons hoe hij enkele maanden geleden op onze website terecht kwam en overtuigd raakte van de voordelen van een plantaardige lifestyle. Na overleg met zijn vrouw koningin Maxima besloten beiden om over te schakelen op een vegan dieet.

Onze koning schrijft dat hij deze beslissing nam omdat hij zich bewust was van zijn voorbeeldfunctie voor het Nederlandse volk. Als alle Nederlanders een jaar lang één dag per week vegetarisch zouden eten, dan zou dit evenveel CO2 besparen als wanneer we 1 miljoen auto´s van de weg zouden halen. De overstap kwam niet geheel onverwacht. In 2009 sprak Willem Alexander bij de Verenigde Naties in New York over de voordelen van plantaardige voeding en riep hij zijn collega’s op om minder vlees te eten.

De Oranjes zijn niet de eerste staatshoofden die resoluut kiezen voor plantaardig. In 2012 besloot voormalig Amerikaans president Bill Clinton om zijn dieet om te gooien en veganist te worden. Ook Slovenië had eerder al een vegetarische president: Janez Drnovsek. In hetzelfde rjjtje passen ook politicus Benjamin Franklin en Mathatma Ghandi die als vegetarier door het leven gingen.

Het koninklijke gezin reageert alvast enthousiast: “In het begin vreesden we voor de reacties van de kinderen, die zijn inmiddels gewend geraakt aan het zelfgeschoten zwijnenvlees dat Willem vaak mee naar huis brengt. Maar toen proefden Amalia, Alexia en Ariane tofuworstjes en die vielen goed in de smaak,” vertelt koningin Maxima.

De koning koos bewust voor april als startdatum voor zijn vegan uitdaging. Het is niet alleen de maand van zijn verjaardag (Koningsdag op 27 april), maar ook de start van VeganChallenge. We zijn verheugd dat de koning ambassadeur wordt van deze campagne en zijn landgenoten inspireert om te kiezen voor een lifestyle die goed is voor mens, dier en milieu.

Het eten van minder vlees en vis is één van de meest effectieve manieren om een bijdrage te leveren aan een duurzaam voedselsysteem. Zo wordt 80% van alle landbouwgrond gebruikt voor de veehouderij en de productie van veevoer. Voor één kilo biefstuk is 25 kilogram aan voer nodig en circa 15.000 liter water. De veeteelt is ook verantwoordelijk voor ruim 14% van alle broeikasgassen wereldwijd.

Ook de koning gelooft dat vaker plantaardig eten de toekomst is. Om de beslissing van het koninklijk paar te vieren richt Viva Las Vega's op Koningsdag een speciale vegan boot in die over de Amsterdamse grachten gaat varen. Inschrijven is vanaf vandaag mogelijk. Natuurlijk hebben we ook de koninklijke familie uitgenodigd als special guest.
Een plek reserveren in de allereerste vegan Koningsdag Boat Party? Lees er hier alles over.

Geschreven door: ProVeg Nederland

Lees nog meer

Doe mee aan de VeggieChallenge!

Dertig dagen minder vlees eten: het is goed voor je lijf, de planeet en het redt dierenlevens. Daag jezelf uit met de VeggieChallenge. Wij helpen je op weg met gratis tips, recepten en ondersteuning

Doe mee!

Blijf op de hoogte van veganieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe vega producten, acties en events? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Viva Las Vega´s en wij zorgen dat je altijd op de hoogte blijft!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Doe een donatie

Steun Viva Las Vega's met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam
Secure and Spam free...