Blijf op de hoogte van de laatste vegatrends

Laatste nieuws weten over nieuwe vegan producten? Weten wanneer de leukste events zijn? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en word een kennisbron van vegafeiten!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Sojamelk: soja als zuivelvervanger

16-08-2018

Drink jij al sojamelk? Als veganist of vanuit bewuste keuze zeg je met gegronde redenen dag tegen alle zuivelproducten, maar dit maakt het afscheid niet altijd makkelijk. De meeste mensen zijn opgegroeid met een dieet waarin dagelijks gebruik gemaakt wordt van zuivel en kan het knap lastig zijn om het verlangen naar de romige en volle smaak van zuivel te weerstaan. Gelukkig zijn er talloze plantaardige variaties voor het vervangen van melk. De bekendste hiervan is de sojaboon. In deze blog duiken we specifiek in op de veelzijdige wereld van soja als zuivelvervanger. Zo bestaat er natuurlijk sojamelk, maar ook sojayoghurt en –kwark en kun je ook je eigen kaas maken op basis van soja. Maar eerst beantwoorden we de vraag, waarom soja?

Waarom ook alweer soja?

Iedereen heeft zo zijn eigen persoonlijke redenen om over te stappen op plantaardige vervangers voor zuivel. Maar de twee voornaamste redenen, naast het inperken van dierenleed, hebben toch te maken met persoonlijke gezondheid en het milieu. Want aan die heerlijke romige en volle smaak van melk hangt een prijskaartje.

Gezondheid
Onderzoek toont steeds vaker aan dat er een positieve correlatie bestaat tussen het nuttigen van dierlijke producten als zuivel en risico’s op osteoporose, diabetes, kanker en hart- en vaatziekten. Bovendien kun je dezelfde voedingswaarden ook uit plantaardige producten als soja halen en daarmee de risico’s op ziektes verkleinen. 

Milieu
Naast de focus op persoonlijke gezondheid, draagt de duurzaamheid van plantaardige zuivelvervangers ook bij aan de gezondheid in breder perspectief: die van mensen, dieren en de planeet. Door direct zelf plantaardige producten te eten wordt er ontzettend veel landbouwgrond, water en vervuiling bespaard. Die zouden anders wel van toepassing zijn bij het grootbrengen en houden van grote aantallen koeien om de mens van zuivel te voorzien. Hierover kun je lezen meer in onze eerdere blog over de duurzaamheid van soja. 

De veelzijdige wereld van sojazuivel

Zoals al eerder benoemd is soja een hoofdbestanddeel in de meeste zuivelvervangers door onder andere belangrijke voedingstoffen die in soja zitten. Hieronder benoemen wij de grote variatie zuivelalternatieven waarin soja gebruikt wordt.

Sojamelk

Tegenwoordig haast in elke supermarkt te koop; de simpele sojamelk. Deze is verkrijgbaar in verschillende prijsklassen en veel grote supermarkten bieden ook een huismerkversie aan. Daarnaast kun je in de meeste cafeetjes in de Randstad in plaats van koemelk in de koffie ook  sojamelk bestellen. Simpel hoeft het trouwens niet te blijven. Er zijn ook steeds meer sojamelk-variaties te koop met smaakjes als aardbei en chocolade!

Sojayoghurt/kwark

Het merk Alpro biedt de meeste variaties van sojayoghurt aan, waaronder een heerlijk stevige kwark (Go On), een biologische versie (onder de merknaam Provamel) en yoghurt met verschillende fruitsmaken. De Albert Heijn en de Aldi bieden ook hun eigen versies aan en in de biologische supermarkt is het aanbod nog groter. Naast sojayoghurt verkoopt Alpro ook sojavla, te vinden naast de houdbare (plantaardige) melken. Heerlijk voor de zoetekauw onder ons!

Sojaboter

Alpro is op dit moment de enige aanbieder van sojaboter (onder zowel de naam Alpro als Provamel). Andere plantaardige vetten als kokosolie en olijfolie lijken het toch beter te doen als basis voor margarine.

Sojakaas

Net als bij de margarine lijkt soja geen goede basis voor kaas. Toch is er een heerlijke roomkaas op basis van soja verkrijgbaar bij de Ekoplaza: Soyananda.

Soja-ijs

Veganistisch ijs wordt steeds populairder en een aantal grotere merken bieden dan ook ijs aan op basis van sojamelk. Zoals bijvoorbeeld de veganistische Cornetto. Of het soja-ijs van Ola met de naam Swedish Glaze.

Recepten met sojamelk

Het is heel fijn om sojazuivel in zoveel variaties te kunnen kopen in de supermarkt maar soja biedt ook een goede basis voor veel zuivelvervangers in de keuken. In de meeste bakrecepten is het ingrediënt melk vaak simpel weg te vervangen met sojamelk. Ook kan ongezoete sojayoghurt een vervanger zijn voor kookroom in hartige gerechten. Maar je kan ook soja de ster laten zijn in jouw volgende baksel met een heerlijke sojakwarktaart. Of maak je eigen kazen op basis van soja en probeer bijvoorbeeld eens dit recept voor een salade met soja-feta of huisgemaakte soja-roomkaas.

Plantaardig eten kan ook soja-vrij

Kies je toch liever voor een sojavrij dieet? Dan is dit geen probleem. Het nuttigen van soja is geen voorwaarde voor een gezond dieet. Op onze website hebben we veel soja-vrije recepten staan die je makkelijk kan vinden met de filters aan de rechterkant van de pagina. En in de recepten die wél soja bevatten is het vaak te vervangen. Als je plantaardige melk in een recept moet gebruiken kun je naast sojamelk ook kiezen voor amandelmelk, rijstmelk, havermelk of jouw favoriete vegamelk. In de supermarkt vind je steeds meer soorten. Mocht je een soja-allergie hebben of om een andere reden soja willen mijden, dan is dat goed mogelijk en hoef je niet bang te zijn dat je iets tekort komt. Er is keuze genoeg!

Geschreven door: Robin Klaassen

Lees nog meer

Doe mee aan de VeggieChallenge!

Dertig dagen minder vlees eten: het is goed voor je lijf, de planeet en het redt dierenlevens. Daag jezelf uit met de VeggieChallenge. Wij helpen je op weg met gratis tips, recepten en ondersteuning

Doe mee!

Blijf op de hoogte van veganieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe vega producten, acties en events? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Viva Las Vega´s en wij zorgen dat je altijd op de hoogte blijft!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Doe een donatie

Steun Viva Las Vega's met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam
Secure and Spam free...