Blijf op de hoogte van de laatste vegatrends

Laatste nieuws weten over nieuwe vegan producten? Weten wanneer de leukste events zijn? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en word een kennisbron van vegafeiten!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Gaan sport en vegan zijn goed samen?

28-08-2017

Gaan sport en vegan zijn goed samen? En zijn er eigenlijk wel vegan topsporters te vinden? Jazeker! Steeds meer atleten ontdekken namelijk dat een vegan leefstijl niet alleen goed is voor de dieren en het milieu, maar ook voor de eigen gezondheid. Steeds meer atleten kiezen daarom voor een vegan dieet. Veel mensen kunnen zich moeilijk voorstellen hoe sport en vegan te combineren zijn, aangezien in dierlijke voedingsproducten juist veel belangrijke eiwitten zitten. In dit artikel lees je meer over het leven als vegan (top)sporter.

Sport en Vegan - duursporten

Hardlooplegende Scott Jurek

Sport en vegan zijn wordt nogal eens als een probleem gezien. Een vlees- en zuivelvrij dieet is echter voor topprestaties in de sport geen hindernis. Integendeel zelfs. Er zijn namelijk veel professionele atleten die veganist zijn. Ondanks dat ze geen vlees en geen zuivel eten, zetten ze alsnog erg goede prestaties neer.

In de wereld van het ‘ultralopen’, oftewel iedere loop die langer is dan de marathon (42.195 meter), zijn veel veganisten te vinden. Een voorbeeld is Scott Jurek. Jurek doet veel mee aan hardloopwedstrijden en won een wedstrijd genaamd ‘Hardrock 100’ maar liefst zeven keer achter elkaar. Hardrock 100 is een wedstrijd van wel 161 km! Naast Hardrock 100 heeft Scott ook de twee zwaarste ultralopen gewonnen die er maar te vinden zijn. Namelijk de Badwater Ultramarathon, die wel 216 km lang is (twee keer gewonnen), en dit dwars door de woestijn! Ook Spart Athlon, een route van 246 km van Athene naar Sparta heeft Jurek maar liefst drie keer gewonnen. Scott heeft tientallen wedstrijden op zijn naam staan van 160 km en langer en volgt hiervoor een vegan dieet.

Buiten Scott zijn er nog veel meer topatleten te vinden die een vegan lifestyle volgen, denk maar aan Carl Lewis, Mike Tyson, Brendan Brazier, Tia Blanco, Kendrick Farris, Venus en Serena Williams en nog vele anderen. Zijn bewijzen dus allemaal dat (top)sport en vegan zijn prima samen gaat.

Sport en vegan - Scott Jurek

Het geheim van sport en vegan eten

De vraag is natuurlijk: hoe helpt een plantaardig dieet om deze topprestaties te behalen? De basis van elke sportprestatie zijn twee zaken: trainen en herstel. Als je een bepaalde fitnessoefening uitvoert ontstaan er hele kleine scheurtjes in je spierweefsel. Je laat je spieren namelijk zwaarder werk verrichten dan dat je normaal doet en dit is je lichaam niet gewend. Deze scheurtjes worden later hersteld. Je lichaam compenseert de schade én doet er iets extra’s bovenop! We worden hierdoor namelijk steeds een beetje sterker, omdat je lichaam de scheurtjes en pijn de volgende keer wil voorkomen. Door herhaling van dit proces (trainen - herstellen - trainen - herstellen) worden we dus steeds sterker en ook een beetje beter in het sporten.

Eiwitten helpen je spieren herstellen

Eiwitten, ook wel proteïnen genoemd, zijn een essentieel onderdeel van het herstelproces van de spieren. De eiwitten vullen namelijk de scheurtjes in de spieren op en hierdoor ontstaat weer nieuw spierweefsel. Hierdoor worden je spieren en dus ook jijzelf sterker. Een vegan dieet bevat erg veel eiwitten en ook koolhydraten. Koolhydraten is de brandstof voor sporters. Wil je weten hoe je als vegan makkelijk aan je eiwitten kan komen? Lees dan dit artikel op onze website.

Scott Jurek legt bijvoorbeeld enorme afstanden af, wat een grote hoeveelheid energie en calorieën vraagt. Dit is te vinden in koolhydraten die aanwezig zijn in producten als fruit, groenten, noten, zaden en bonen. Ook bevat vegan eten weinig verzadigd vet en geen cholesterol, wat weer een gezonde bloedsomloop promoot. Dit is ook precies wat Scott Jurek merkte. Hoe meer groente en fruit hij ging eten, des te sneller het herstelproces ging. Herbivoren herstellen sneller. En dat heeft grote gevolgen, want wie sneller herstelt kan meer trainen en dus ook sneller vooruitgang boeken.

Sport en vegan - Groeten

Gratis hulp voor vleesminderaars

Probeer het zelf uit, je lichaam zal niet liegen! Een vegan menu is een dagelijks menu dat voornamelijk bestaat uit veel groente, fruit, peulvruchten, noten, zaden en granen. Al snel zal je het vlees, vis, zuivel en de eieren niet meer missen omdat de menu’s erg gevarieerd zijn en ook nog eens erg lekker smaken. Als je de effecten op je lichaam en de gevolgen voor je sportprestaties gaat merken, wil je niet anders meer! Je zult ontdekken dat sport en vegan zijn de perfecte combinatie is voor jouw topprestaties.

Daarom dagen we je uit om het eens een periode van 30 dagen uit te proberen. Stichting Viva Las Vega's kan daarbij een handje helpen met de VeggieChallenge.

De VeggieChallenge duurt 30 dagen en bestaat uit een online stappenplan waarbij je op een leuke en makkelijke manier leert om vaker plantaardig te eten en te koken. Je krijgt een maand lang gratis recepten, begeleiding en handige tips om vaker en lekkerder plantaardig te eten. Inschrijven doe je volledig kosteloos op www.vivalasvegas.nl/veggiechallenge.

VeggieChallenge logo

Geschreven door: ProVeg Nederland

Lees nog meer

Doe mee aan de VeggieChallenge!

Dertig dagen minder vlees eten: het is goed voor je lijf, de planeet en het redt dierenlevens. Daag jezelf uit met de VeggieChallenge. Wij helpen je op weg met gratis tips, recepten en ondersteuning

Doe mee!

Blijf op de hoogte van veganieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe vega producten, acties en events? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Viva Las Vega´s en wij zorgen dat je altijd op de hoogte blijft!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Doe een donatie

Steun Viva Las Vega's met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam
Secure and Spam free...