Blijf op de hoogte van de laatste vegatrends

Laatste nieuws weten over nieuwe vegan producten? Weten wanneer de leukste events zijn? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en word een kennisbron van vegafeiten!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Stoomcursus dierethiek voor voedingsstudenten

31-05-2017

Dit collegejaar is Viva Las Vega’s gestart met het geven van gastlessen over plantaardig eten op scholen door heel Nederland. Zo'n honderd studenten Biologie, Voeding en Gezondheid en Toegepaste Biologie aan de Aeres Hogeschool in Almere kregen in het kader van het vak Ethiek een twee uur durend gastcollege dierethiek. Tijdens de les kwamen begrippen als speciesisme en dierenrechten aan bod en discussieerden de studenten kritisch over de mens-dier relatie in onze maatschappij.

De gastcolleges werden gegeven door onze medewerker educatie, Marloes Boere, zelf filosoof. Gedurende de gastles brachten de studenten hun eerder opgedane ethische kennis in de praktijk. Aan het begin van de les bespraken ze de verschillende typen drogredenen die aangewend worden om vleesconsumptie te verdedigen, vervolgens werd het verschil tussen utilistische en deontologische ethiek besproken aan de hand van ethische testcases met dieren in de hoofdrol. Ook werden klassikaal teksten van Tobias Leenaert en Rutger Bregman bediscussieerd.

De lessen dierethiek maakten duidelijk dat ethiek meer is dan stoffige theorie, maar direct raakt aan alledaagse beslissingen, zoals over wat we eten en hoe we omgaan met anderen. De studenten gingen in gesprek over vragen, zoals “Is het gerechtvaardigd om een kat voor de lol in een kliko op te sluiten?”; “Is het gerechtvaardigd om een dier voor je eigen eetplezier op te eten?” en “Wat is het verschil tussen deze twee situaties?”

De interactieve lessen maakten studenten bewust van hun eigen overtuigingen. Eén van de studenten:  “Ik vond het confronterend. Ik had me nooit gerealiseerd dat je met het eten van vlees eigenlijk zegt dat dieren inferieur zijn aan mensen. Maar dat doe je dan wel.” Een ander: “Dat er naast racisme en seksisme ook zoiets bestaat als speciesisme is nieuw voor mij. Ik had hier nog nooit eerder over nagedacht.” Door onder toekomstige foodprofessionals bewustzijn te creëren over dierethiek wil Viva las Vega’s het draagvlak voor een plantaardige leefwijze vergroten.

Voor dit collegejaar staat er nog een gastles ingepland op de Internationale school in Almere, en ook voor volgend collegejaar staan al verschillende scholen in de planning. De gastlessen worden aangepast aan de wens van de school en het niveau van de studenten. Viva Las Vega’s verzorgt gastlessen voor middelbaar onderwijs, mbo, hbo en universiteit. Wil jij ook een gastles op jouw opleiding? Neem contact op met Marloes via marloes@viva-las-vegas.nl!

   

Wil jij meer van dit soort gastlessen mogelijk maken? Word donateur van Viva Las Vega's! Dankzij onze donateurs kunnen we ons belangrijke werk voortzetten en uitbreiden.

Versnel de vegarevolutie

Help jij ProVeg om veganistisch eten leuk, lekker en makkelijk te maken voor iedereen? Steun ons werk met een gift.

Ja, ik steun ProVeg Nederland voor: met een
  • Eenmalige donatie
  • Maandelijkse bijdrage
  • Jaarlijkse bijdrage

Geschreven door: ProVeg Nederland

Lees nog meer

Doe mee aan de VeggieChallenge!

Dertig dagen minder vlees eten: het is goed voor je lijf, de planeet en het redt dierenlevens. Daag jezelf uit met de VeggieChallenge. Wij helpen je op weg met gratis tips, recepten en ondersteuning

Doe mee!

Blijf op de hoogte van veganieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe vega producten, acties en events? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Viva Las Vega´s en wij zorgen dat je altijd op de hoogte blijft!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Doe een donatie

Steun Viva Las Vega's met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam
Secure and Spam free...