Blijf op de hoogte van de laatste vegatrends

Laatste nieuws weten over nieuwe vegan producten? Weten wanneer de leukste events zijn? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en word een kennisbron van vegafeiten!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Universiteit Leiden kiest voor vegan catering

13-02-2018

Het cateringbedrijf van de Universiteit Leiden neemt een voorsprong in de transitie naar meer plantaardige catering. Enkele maanden geleden waren zij nog nauwelijks bekend met plantaardige voeding, maar eind 2017 signaleerden ze de toegenomen vraag naar duurzame en diervriendelijke producten. In overleg met een kerngroep van gebruikers is er een V+ label voor veganistische menu-opties geïntroduceerd en is het aanbod van plantaardige producten flink uitgebreid en op meer locaties beschikbaar gemaakt. Ook zijn in alle restaurants grote banners geplaatst om het vernieuwde assortiment aan te prijzen.

vegan aanbod universiteit leiden

Hoe het begon

De vraag naar vegan opties groeit. Steeds meer studenten en universitaire medewerkers geven de voorkeur aan plantaardige voeding, en velen eten volledig vegetarisch of veganistisch. Het aanbod van cateraars sluit hier echter vaak nog niet voldoende op aan. Onderzoek van Toluna laat zien dat meer dan de helft van de Nederlandse flexitariërs niet tevreden is met het aanbod van vegetarische opties in restaurants. Brits onderzoek wees eerder uit dat met name jongeren steeds vaker buiten de schoolkantine eten omdat het aanbod als te beperkend wordt ervaren.

In Leiden sloegen medewerkers en studenten de handen ineen en vormden de actiegroep Green catering at Leiden University. Hun petitie voor meer plantaardige gerechten werd in twee weken door ruim 400 medestanders ondertekend. Ook uit het eigen klantenonderzoek van het cateringbedrijf bleek de vraag naar meer plantaardige menu-opties. ProVeg is verheugd dat het management dit zo voortvarend heeft opgepakt en in samenwerking met de actiegroep is gaan zoeken naar een oplossing.

 

De producten

Veel nieuwe producten zijn zodanig gekozen dat ze voor alle gasten aantrekkelijk en herkenbaar zijn, zoals sandwiches met guacamole of hummus, zongedroogde tomaat en gegrilde groente en gefrituurde snacks zoals loempia's, samosas en kroketten van De Vegetarische Slager. Tot het meer experimentele aanbod behoren verschillende smaken sojamelk en sojadesserts. Ook wordt overwogen om veganistische kaas op basis van kokosolie op te nemen in het assortiment. Al deze producten konden via de groothandel worden verkregen. Een volledig overzicht is te vinden op de website van Universiteit Leiden.

Er is gezorgd voor een aantrekkelijke prijsstelling (belangrijk voor de studenten!) en een mooie balans tussen gezonde opties en snacks voor de lekkere trek.

Om te controleren of de producten met het V+ label echt veganistisch zijn en om de cateringmedewerkers voor te lichten over het nieuwe assortiment, is de expertise van beroepsveganist dr. Martine van Haperen ingeroepen. Zij werkt als onderzoeker aan de universiteit en verzorgt daarnaast met haar bedrijf Vegetus plantaardige kookworkshops, voedingscoaching en advies voor bedrijven. ProVeg droeg bij aan de verandering door het verschaffen van productinformatie en het beschikbaar stellen van de nieuwe gids 'Vega voor Professionals'.

Plantaardig voor iedereen

ProVeg benadrukt dat plantaardige producten voor vrijwel alle gasten geschikt zijn. Dit is een groot pluspunt - naast de voordelen voor milieu, gezondheid en dierenwelzijn. Niet alleen vegetariërs en veganisten genieten van het nieuwe aanbod, maar ook bijvoorbeeld personen met allergieën voor melk en ei en mensen die religieuze voedingsvoorschriften naleven. De universiteit herbergt een grote populatie internationale studenten en medewerkers, waardoor de catering te maken krijgt met een relatief hoog percentage lactose-intolerantie en met verschillende spijswetten zoals kosher en halal. Plantaardige voeding maakt het eenvoudig om met één assortiment al deze groepen tegemoet te komen.

Daarnaast biedt het vernieuwde aanbod welkome variatie voor de traditionele klanten van het cateringbedrijf, die ook met veel smaak een broodje guacamole en zongedroogde tomaat of een loempia weghappen. Martine van Haperen: “De Leidse universiteitscatering heeft in korte tijd grote stappen gezet in het verduurzamen en nog aantrekkelijker maken van haar assortiment en geeft ons hiermee een kijkje in de keuken van de toekomst.”

 

Geschreven door: Martine van Haperen

Lees nog meer

Doe mee aan de VeggieChallenge!

Dertig dagen minder vlees eten: het is goed voor je lijf, de planeet en het redt dierenlevens. Daag jezelf uit met de VeggieChallenge. Wij helpen je op weg met gratis tips, recepten en ondersteuning

Doe mee!

Blijf op de hoogte van veganieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe vega producten, acties en events? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Viva Las Vega´s en wij zorgen dat je altijd op de hoogte blijft!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Doe een donatie

Steun Viva Las Vega's met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam
Secure and Spam free...