Blijf op de hoogte van de laatste vegatrends

Laatste nieuws weten over nieuwe vegan producten? Weten wanneer de leukste events zijn? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en word een kennisbron van vegafeiten!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Variatie in vleesvervangers dankzij soja eiwitten

24-09-2017

Een vraag van veel mensen blijft, hoe kom je als veganist nou op een lekkere en afwisselende manier aan je eiwitten? Dat is helemaal niet zo moeilijk, maar je moet de producten even leren kennen. Daarom introduceren wij de lekkerste en gezondste eiwitbronnen: het krachtvoer uit de plantaardige keuken. Omdat in soja eiwitten genoeg zitten is vandaag dit van oorsprong Zuidoost-Aziatische product aan de beurt. 

Omdat is soja eiwitten zitten wordt veganisme en vegetarisme ook vaak geassocieerd met soja. Soja is al van oudsher een eiwitrijk product dat veel gegeten wordt en werd door de bevolking van Zuidoost Azië. Hier zijn dierlijke producten tegenwoordig steeds meer in opkomst, maar in minder rijke gebieden is soja nog steeds een belangrijke eiwitbron.

Tofu

Bij soja denk je misschien alleen aan sponzige smaakloze tofu. Maar wist je dat tofu een heel veelzijdig product is? Tofu is in feite een soort ‘sojakaas’; sojamelk wordt gestremd (meestal met calciumsulfaat) waardoor er een blok vormt van de vaste stoffen in de sojamelk. Je kunt allerlei gerechten klaarmaken met tofu. Het neemt makkelijk smaken van marinades aan en zachte soorten kun je heel goed verwerken in quiches of taarten. Neem eens een kijkje op Tofunize it! voor lekkere recepten en leuke kookfilmpjes, met tofu in de hoofdrol!

 
soja eiwitten - tofu

soja eiwitten - tofu

Tempeh

Hou je toch écht niet zo van tofu? Het kan ook heel anders dankzij tempeh. Tempeh is een product gemaakt van hele sojabonen. De gekookte sojabonen worden met behulp van een schimmel gefermenteerd en zo ontstaat er een stevig blok tempeh. Deze blokken vind je terug in de biowinkel of toko, maar tegenwoordig ook steeds meer in reguliere supermarkten. Tempeh heeft een echte bite en is daarom een echte aanrader!

Soja eiwitten: tempeh

Soja eiwitten: tempeh

Ook de toepassingen van tempeh zijn divers. Je kunt het simpelweg in plakken snijden en met wat olie krokant bruin bakken. Ook kun je het eerst marineren, bijvoorbeeld met sojasaus en specerijen. Dat is bijvoorbeeld heerlijk bij ons recept voor gado gado of bij de mie wokschotel. Met toevoeging van een beetje liquid smoke (rookaroma - vaak verkrijgbaar in de toko) veranderen je tempehblokjes in spekjes, lekker voor bij een zomerse stamppot! Meer weten over de bereiding van tempeh? Lees dan ook ons artikel met tips en bereidingsadviezen over tempeh.

Vleesimitaties

Nederland en België maakten in 2011 kennis met deze producten dankzij het assortiment van onder meer 'De Vegetarische Slager'. De vleesachtige structuur van deze ‘spekjes’, ‘rul gehakt’ of ‘biefstukreepjes’ ontstaat door het bewerken van peulvruchten, zoals sojabonen of lupine, tot er eiwitdraden ontstaan met de textuur van vlees. Zelfs Mark Bittman, voedselcolumnist van de New York Times en tot voor kort niet zo een fan van vleesvervangers, werd enthousiast toen hij bij de Vegetarische Slager langsging en de zogenaamde ‘kipspiesjes’ proefde. Topchef Ferran Adria (van restaurant El Bulli) dacht dat hij met een ‘kippendij van uitmuntende kwaliteit’ van doen had en kon niet geloven dat dit ‘vlees’ veganistisch was.

Eiwitbronnen Soja

Vegetarische Slager - Kipstuckjes

De 100% plantaardige Kipstuckjes zijn bijvoorbeeld nauwelijks van echte kip te onderscheiden en bovendien heerlijk mals. Je favoriete kipgerecht kun je daarom dankzij dit product volledig plantaardig eten.

Verder zijn er nog veel meer mogelijkheden om je vlees te vervangen. Lees in het artikel "Vleesvervangers: zo mis je vlees nooit meer!" de vele andere mogelijkheden om je vlees te vervangen en nog steeds voldoende eiwitten binnen te krijgen.

Geschreven door: ProVeg Nederland

Lees nog meer

Doe mee aan de VeggieChallenge!

Dertig dagen minder vlees eten: het is goed voor je lijf, de planeet en het redt dierenlevens. Daag jezelf uit met de VeggieChallenge. Wij helpen je op weg met gratis tips, recepten en ondersteuning

Doe mee!

Blijf op de hoogte van veganieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe vega producten, acties en events? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Viva Las Vega´s en wij zorgen dat je altijd op de hoogte blijft!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Doe een donatie

Steun Viva Las Vega's met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam
Secure and Spam free...