Blijf op de hoogte van de laatste vegatrends

Laatste nieuws weten over nieuwe vegan producten? Weten wanneer de leukste events zijn? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en word een kennisbron van vegafeiten!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Vegan eten in de VS – Marloes’ Farm Sanctuary Blog (5)

20-09-2017

Als je als veganist op reis gaat dan kan dat lastig zijn met eten. In een vreemd land weet je niet precies welke producten veganistisch zijn, of waar je de goede veganistische producten kunt kopen. Het leuke van op reis gaan is dat je allerlei veganistische producten en gerechten kunt proberen die je nog nooit geprobeerd hebt. En vooral als het land van bestemming veel veganistische opties heeft. Vorige maand (?) is een er een rapport uitgekomen waaruit blijkt dat 6% van de Amerikaanse bevolking zich identificeert als veganist. Veel veganisten betekent veel veganistische opties, dus voor mij viel er lekker (!) veel te ontdekken.

 
Zuivelvervangers

Eén van de dingen die me direct opviel is de enorme hoeveelheid veganistische kaas. Van te voren had ik me er erg op verheugd om veel Daiya kaas te proberen. Daiya is een veganistisch Amerikaans merk dat ik in Nederland op veganistische beurzen heb geproefd. En ik vind Daiya veel beter dan Wilmersburger, het veganistische kaasmerk dat in Nederland het best te krijgen is. Daiya smelt goed en smaakt veel kaziger dan de veganistische kazen die ik uit Nederland ken.

Het kwam dan nogal als een verrassing dat Amerikanen zelf helemaal geen hoge pet op hebben van Daiya. Toen ik met Erin, een van de stagiaires, in de supermarkt stond, wees ze naar de Daiya kaas: “deze smaakt naar plastic”. En ik heb veel veganisten hier hetzelfde gehoord. Volgens mij komt dat niet omdat Amerikanen een andere smaak hebben, maar omdat ze ongelofelijk verwend zijn met het aanbod van veganistische kazen.

In een normale supermarkt kun je tenminste tien kaasvervangende producten vinden, van zeker tien merken. GoVeggie heeft de lekkerste cream cheese, Follow Your Heart maakt kaas die je op je pizza wilt doen en met Chao maak je de lekkerste tosti’s. En toegegeven, al deze merken smaken beter dan Daiya. Daarnaast zijn er ook nog lokale merken zoals Miyoko’s en Treeline, duurdere kazen op basis van noten die heerlijk zijn op toastjes. Ja, op toastjes! Met de kazen die er hier te krijgen zijn kun je als vegan zonder problemen een heerlijk kaasplankje maken.  

Hoe fantastisch de kazen hier zijn, zo belabberd is de yoghurt. In de meeste supermarkten verkopen ze alleen van die kleine flutbakjes vegan yoghurt, die vaak veel te zoet en jelly-achtig is. Vijf of meer verschillende smaken vegan yoghurt, zoals in Nederland gebruikelijk is, zul je in een Amerikaanse supermarkt niet vinden. Yoghurt, daar zijn wij Europeanen blijkbaar meester in. En voor Nederland is dat geen verrassing, want yoghurt is ons lievelingseten. We eten er maar liefst 20 kilogram per jaar van.

Vleesvervangers

Op het gebied van vleesvervangers zijn er in Amerika het afgelopen jaar twee innoverende producten uitgekomen, de Beyond Burger en de Impossible Burger. De Beyond Burger is een vegan ‘rundvlees’ burger die je in de betere supermarkten kunt kopen. Samen met de andere stagiaires hielden we een burgeravond om deze te proberen. Ik heb zelf al zeven jaar geen vlees meer gegeten, maar toen ik Beyond Meat in mijn mond stopte kreeg ik meteen een flashback naar de gehaktballen van mijn moeder. Dat klinkt nostalgisch, maar de gehaktballen van mijn moeder vond ik nooit echt lekker (sorry mam). Beyond Meat is dus niks voor mij.

De Impossible burger kun je alleen in restaurants krijgen. Samen met twee Nederlandse vrienden die in New York City op vakantie waren ging ik deze uit proberen. Eén van die vrienden is vegetarier, de ander is een echte vleesliefhebber. Op dit moment kan Impossible Foods nog niet heel veel burgers leveren, dus er zijn slecht een aantal restaurants waar ze hem serveren en één daarvan is de keten Bare Burger. Bare Burger is een echte burgerbar, ze hebben er vegan burgers, maar ook van elk dier een burger, dus een rundvleesburger, eendburger, en ga zo maar door. De zaak zag er hip uit en deed me een beetje aan de Burgermeester in Amsterdam denken.

Ik vond het erg spannend of ik de burger weg zou krijgen want als veganist mis ik vlees helemaal niet en als de burger erg ‘goed’ gelukt is en me aan dood dier doet denken is dat niet zo bevorderlijk voor mijn eetlust. Toen de Impossible Burger geserveerd werd viel me meteen op hoe ‘echt’ hij eruit zag. Als iemand me gezegd had dat dit een rundvleesburger was had ik het zo geloofd. Ook als je hem doorsnijdt ziet de structuur er enorm vlezig uit.

In tegenstelling tot de Beyond Burger herkende ik de smaak van de Impossible Burger niet echt. Maar de vleesetende tafelgenoot zei dat hij absoluut erg naar vlees smaakte. Volgens hem was het vooral de structuur die net niet gelijk was aan echt rundvlees. Ik vond de Impossible Burger een erg lekkere burger, maar ben er niet rouwig om dat ik hem straks in Nederland niet meer kan eten. Maar ik ben dan ook niet de doelgroep!

Ik ben wel enorm blij dat er een burger als de Impossible Burger bestaat, aan mensen die erg gehecht zijn aan de smaak van vlees kan het deze burger zeker laten zien dat je niks hoeft te missen qua smaak als je stopt met vlees eten.

Maar tijdens mijn verblijf in de US besef ik me ook dat we in Nederland erg ver zijn met het maken van goede vleesvervangers. De Vegetarische Slager maakt vega kip, veel beter dan ik het hier in de VS heb geproefd. Ook de kipstukjes van Vivera stijgen uit boven de kipvervangers hier. En de Dutch Weed Burger, een burger gemaakt van zeewier, is ook een fantastische Nederlandse uitvinding die ze hier niet hebben. En eigenlijk vind ik die burger lekkerder dan Beyond en Impossible.

Conclusie?

Het was heel erg leuk om alle innovatieve veganistische producten hier te proeven, maar wat het me vooral opleverde is het besef dat we in Nederland ook vegan producten hebben waar we heel erg blij mee mogen zijn. En wat betreft vegan kaas, ik heb alle vertrouwen dat we gewoon nog een beetje achter lopen en dat over een paar jaar ook de Nederlandse schappen vol liggen met heerlijke kazen, allemaal nog beter dan Daiya.

Lees ook Marloes' andere blogs uit Woodstock Farm Sanctuary:

 
  1. 1. Heropvoeding
  2. 2. Het Vogelmeisje
  3. 3. Olive en de stalbrand
  4. 4. Stilte voor alle slachtoffers

Geschreven door: ProVeg Nederland

Lees nog meer

Doe mee aan de VeggieChallenge!

Dertig dagen minder vlees eten: het is goed voor je lijf, de planeet en het redt dierenlevens. Daag jezelf uit met de VeggieChallenge. Wij helpen je op weg met gratis tips, recepten en ondersteuning

Doe mee!

Blijf op de hoogte van veganieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe vega producten, acties en events? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Viva Las Vega´s en wij zorgen dat je altijd op de hoogte blijft!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Doe een donatie

Steun Viva Las Vega's met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam
Secure and Spam free...