Blijf op de hoogte van de laatste vegatrends

Laatste nieuws weten over nieuwe vegan producten? Weten wanneer de leukste events zijn? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en word een kennisbron van vegafeiten!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Vegan gourmet: 5 recepten om zelf te maken.

23-12-2017

Weet je nog niet precies wat je gaat maken voor kerst? Gourmetten is natuurlijk het ultieme kerst gerecht. Gezellig met elkaar aan tafel en iedereen bakt wat ‘ie zelf lekker vindt! Ook veganisten kunnen lekker genieten van de gourmet dit jaar. Hieronder zijn 5 heerlijke gerechten voor op de vegan gourmet!

 

Lukt het je niet om de video te openen? Bekijk 5 recepten om zelf te maken van Viva Las Vega's op Vimeo

Zo maak je het zelf: de recepten

vegan gourmet

1. Mexicaanse gourmet burgers

Wat is er nu lekkerder dan een burger tijdens het gourmetten? Een zelfgemaakte burger natuurlijk! Deze gourmet burgers hebben een Mexicaans tintje. Eet de burger met stokbrood, guacamole en tomaatjes. Smullen maar!

Ingrediënten:
2 el Mesa Mexicana Refried bayo beans dip
155 gram bruine rijst
120 gram walnoten
½ el plantaardige olie
1 ui
3 a 4 tl Santa Maria Rub allround
40 gram broodkruimels (paneermeel)
3 a 4 tl BBQ Saus
2 tl zout
Snufje peper

Hoe maak je vegan gourmet burgers?
- Kook de rijst en snijd de ui in kleine stukjes. Bak de ui in een pan totdat ze zacht en doorzichtig zijn. Voeg een snufje zout en peper toe aan de gefruite ui.
- Hak de walnoten in kleine stukjes. Doe ze in een pan en voeg er een theelepel Santa Maria rub aan toe. Bak het walnotenmengsel ongeveer 5 minuten.
- Mix de rijst, de ui en de walnoten in een grote kom. Voeg daar aan de BBQ saus, 2 tl zout, olie, refried beans dip en broodkruimels aan toe. Mix alle ingrediënten door elkaar met een staafmixer.
- Voeg eventueel extra zout/BBQ Saus/rub naar smaak.
- Kneed de mix en vorm er mini hamburger van, laat de burgers minimaal een halfuur rusten in de koelkast voor het bakken.
- Bak de burgers goudbruin op de gourmetplaat en smullen maar!

vegan gourmet

2. Broccoli tots

Deze krokante broccoli hapjes zijn heerlijk voor tijdens een vegan gourmet! En het mooiste van alles, het is nog makkelijk te maken ook!

Ingrediënten:
200 gram broccoli, in roosjes
2 el gebroken lijnzaad
6 el water
60 gram edelgistvlokken
1 tl knoflookpoeder
3 a 4 tl hummus
2 tl zout

Hoe maak je broccoli tots?
- Mix het lijnzaad en water met elkaar en laat 5 minuten staan.
- Kook de broccoli in circa 8 minuten gaar en zacht.
- Doe de broccoli en de lijnzaad mix in een grote kom. Voeg de rest van de ingrediënten toe en mix ze met een staafmixer. Voeg eventueel extra knoflookpoeder, zout en/of hummus toe naar smaak.
- Kneed de mix en vorm kleine ronde vormpjes. Laat de broccoli tots minimaal een half uur rusten in de koelkast voor het bakken.
-  Bak ze krokant en goudbruin op de gourmet, eet smakelijk!

vegan gourmet

3. Tofu scramble

Tofu scramble is niet alleen heerlijk als ontbijt. Het kan ook prima op een vegan gourmet! En het fijnste van alles is dat het erg simpel te bereiden is.

Ingrediënten:
375 g tofu
1 tl kurkuma
1 tl zout
Groente bouillonblokje

Hoe maak je tofu scramble?
- Laat de tofu goed uitlekken door het tussen een paar velletjes keukenrol te leggen en iets zwaars op de bovenkant te zetten.
- Verkruimel de tofu in een kom en voeg de kurkuma en zout toe. Verkruimel het groente bouillonblokje en voeg die ook toe in de kom. Mix de ingrediënten tot het een geheel is.
- Verhit een beetje olie op de gourmetplaat en bak de tofu scramble in 5 a 10 minuten gaar.

vegan gourmet

4. Tempeh in saté

Een echte klassieker op de gourmet is natuurlijk saté! Deze tempeh saté is vegan en net zo lekker als de originele variant.

Ingrediënten:
1 pak tempeh ketjap blokjes 
4 el pindakaas
5 el water
1 el ketjap

Hoe maak je vegan tempeh saté?
- Doe 4 el pindakaas in een pannetje, voeg de ketjap toe en voeg eetlepel voor eetlepel het water toe. Meng op middel-laag vuur tot het een romige saus wordt.
- Bak de tempeh blokjes op de gourmetplaat en serveer met de saté saus.

vegan gourmet

5. Vegan pannenkoekjes

Nog zo’n klassieker voor op de gourmet! Ook wanneer je als vegan gaat gourmetten kun je genieten van lekkere pannenkoekjes. Lekker met vers fruit!

Ingrediënten:
250 g bloem
7 g bakpoeder
Snufje zout
350 ml plantaardige melk
150 ml water
1 tl zonnebloemolie

Hoe maak je vegan pannenkoekjes?
- Doe de bloem, bakpoeder en zout in een kom en meng met een vork. Voeg de plantaardige melk, het water en de zonnebloemolie toe en mix tot er geen klontjes meer in het beslag zitten.
- Verwarm een beetje olie in een gourmet pannetje en bak hierin de pannenkoekjes ongeveer 1 minuut per kant tot ze goudbruin zijn.

vegan gourmet

Wat je ook gaat maken deze kerst, Viva Las Vega’s wenst je een fijne kerstdagen toe met lekker eten en iedereen om je heen die je lief hebt! P.S: Ben je nog op zoek naar wat last minute cadeau inspiratie voor onder de boom? Bekijk dan deze vegan friendly cadeau's eens! Vrolijke vega feestdagen!

Geschreven door: Merel
In het dagelijks leven werk ik als Associate Scientist op het laboratorium. Daarnaast kun je mij kennen van mijn blog en vegan taartenbedrijf Blackbirds and Cakes. Mijn grote passies zijn reizen, fotograferen, dierenwelzijn en alles wat met eten te maken heeft. Deze passies komen ook goed van pas bij Viva Las Vega's waar ik mezelf bezig houdt met de blogs en social media.

Lees nog meer

Doe mee aan de VeggieChallenge!

Dertig dagen minder vlees eten: het is goed voor je lijf, de planeet en het redt dierenlevens. Daag jezelf uit met de VeggieChallenge. Wij helpen je op weg met gratis tips, recepten en ondersteuning

Doe mee en win

Blijf op de hoogte van veganieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe vega producten, acties en events? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Viva Las Vega´s en wij zorgen dat je altijd op de hoogte blijft!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Doe een donatie

Steun Viva Las Vega's met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam
Secure and Spam free...