Blijf op de hoogte van de laatste vegatrends

Laatste nieuws weten over nieuwe vegan producten? Weten wanneer de leukste events zijn? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en word een kennisbron van vegafeiten!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Vegan keurmerken voor jouw plantaardige boodschappen

28-09-2017

Hoe makkelijk zou het zijn als je door het zien van een vegan keurmerk in een oogopslag kon zien of je favoriete product plantaardig en dierproefvrij is? Voor steeds meer producten is er een plantaardige variant op de markt. Van vleesvervangers tot schoonmaakmiddelen en van koekjes tot make-up, er komen steeds meer diervriendelijke opties bij. Toch moet je goed de ingrediënten doorlezen om te kijken of een product ook echt veganistisch of dierproefvrij is. En dat is niet altijd even makkelijk te zien. Gelukkig zijn er een aantal keurmerken die je hierbij kunnen helpen en waardoor je in een oogopslag kunt zien of je het product in je winkelmandje kunt leggen. De belangrijkste keurmerken staan in dit artikel op een rijtje.

vegan keurmerk

Vegan keurmerk: V-label Vegan

De Europese Vegetarische Unie heeft dit keurmerk uitgebracht. Het keurmerk wordt toegekend aan vegetarische producten. Wanneer het product tevens vegan is, krijg het de toevoeging Vegan zoals op de foto te zien is. Om het keurmerk te mogen gebruiken moeten fabrikanten alle ingrediënten ter controle voorleggen aan de Vegetarische Unie en ze op de hoogte stellen als ingrediënten worden veranderd. Daarnaast moet er toegang tot hun fabriek worden gegeven voor een controles. Wereldwijd zijn er momenteel meer dan 10.000 producten en diensten van meer dan 1000 licentiehouders die het V-Label dragen. Het vegan keurmerk is in maar liefst zevenentwintig verschillende landen geregistreerd. En dit aantal blijft groeien! In 2012 had 1,5% van de producten een vegan keurmerk, in 2015 is dit aantal bijna verdriedubbeld naar 4,3%.
Vegan keurmerk

Vegan Keurmerk: Vegan Society

Dit keurmerk met een zonnebloem als logo wordt uitgegeven door The Vegan Society. Wanneer een producent het keurmerk op een (nieuw) product wilt moet het aan de volgende regels voldoen:
  • Er mogen geen dierlijke ingrediënten worden gebruikt.
  • De producten en het productieproces moet helemaal proefdiervrij zijn.
  • De producten moeten vrij zijn van Genetisch Gemodificeerde Organismen.

Verder vindt de organisatie het belangrijk dat vegan producten en maaltijden gescheiden moeten worden gehouden van dierlijke producten. Zo moeten oppervlakken en keukengerei grondig gereinigd worden. De vertegenwoordiger van het keurmerk in Nederland is de Nederlandse Vereniging voor Veganisme. Zij helpen en begeleiden producenten bij het aanvragen van het keurmerk.

Vegan Friendly

Ook voor restaurants en winkels bestaat er een vegan keurmerk. Wanneer je bent naar restaurants of winkels met een plantaardige opties, kan het Vegan Friendly logo je daarbij helpen. Het wordt gebruikt door eetgelegenheden, (web)winkels en andere initiatieven met een compleet of gedeeltelijk plantaardig aanbod. Je herkent een vegan friendly restaurant aan de raamsticker op de deur.

vegan keurmerk

Andere handige keurmerken

Als consument sta je voor nog veel meer keuzes tijdens het boodschappen doen. Zo zijn er keurmerken voor duurzaamheid, gezondheid of op basis van herkomst en kwaliteit. Voorbeelden van deze keurmerken zijn:

Fairtrade Max Havelaar

Fairtrade Max Havelaar is een keurmerk voor eerlijke handel. Het keurmerk is te vinden op producten als koffie, thee, chocolade, fruit en dranken. Het Fairtrade Max Havelaar keurmerk scoort hoog op controle, transparantie en duurzaamheid.

Rainforest Alliance

Het Rainforest Alliance keurmerk vertelt je iets over de arbeidsomstandigheden, het milieu en natuurbehoud van producten uit regenwoudgebieden. De milieuorganisatie Rainforest Alliance komt uit de Verenigde Staten en beschermd ecosystemen en daarmee ook de mensen en dieren die daar leven. Belangrijkste criteria voor het keurmerk zijn de bescherming van regenwouden en het welzijn van arbeiders. Het Rainforest Alliance keurmerk is voornamelijk te vinden op producten als chocolade, koffie en thee. Maar ook op bananen en andere tropische vruchten.

RSPO Certified Sustainable Palm Oil

Het RSPO-keurmerk geeft aan dat minimaal 95% van de palmolie in een product duurzaam is geproduceerd. De organisatie achter het keurmerk spant zich in om de palmolieteelt wereldwijd duurzamer te maken. Bedrijven en milieuorganisaties, als Oxfam Novib en WNF zijn bij de controle van het keurmerk betrokken.

Hopelijk is jouw volgende supermarkt bezoek net een stukje makkelijker geworden met deze tips over vegan keurmerken!    

Geschreven door: Jesse Van Elzelingen

Lees nog meer

Doe mee aan de VeggieChallenge!

Dertig dagen minder vlees eten: het is goed voor je lijf, de planeet en het redt dierenlevens. Daag jezelf uit met de VeggieChallenge. Wij helpen je op weg met gratis tips, recepten en ondersteuning

Doe mee!

Blijf op de hoogte van veganieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe vega producten, acties en events? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Viva Las Vega´s en wij zorgen dat je altijd op de hoogte blijft!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Doe een donatie

Steun Viva Las Vega's met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam
Secure and Spam free...