Blijf op de hoogte van de laatste vegatrends

Laatste nieuws weten over nieuwe vegan producten? Weten wanneer de leukste events zijn? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en word een kennisbron van vegafeiten!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Vis Gezond? En waarom eigenlijk geen vis?

28-07-2017

Weet jij wat je kan zeggen als iemand je vraagt waarom je eigenlijk geen vis eet? En is vis gezond of niet? We vertellen je graag meer over het verhaal achter vis.

Dierenleed

Voor je ingaan op de vraag of vis gezond is voor onszelf, onderzoeken we de herkomst van de vis op ons bord. Het is een hardnekkige en wijdverspreide fabel dat vissen geen gevoel zouden hebben. Gelukkig geloven steeds minder mensen het, maar toch wordt het eten van vis minder snel als ‘zielig’ gezien dan bijvoorbeeld een koe of kip. Dit heeft grotendeels met de lage aaibaarheidsfactor van vissen te maken. Vissen voelen echter net als wij pijn. Die pijn wordt in de visvangst vooral veroorzaakt doordat vissen in grote bergen uit een net gestort worden, en door verdrukking en gebrek aan water stikken. Tot wel 70% van de vissen kan hierbij gewond raken of sterven. De vissen die de vangst overleven wacht een lange doodsstrijd op het dek. Vissen die gekweekt worden leven in kleine bassins, met vaak meer vis dan water erin. Ze leven bij wijze van spreken al als haringen in een tonnetje voordat zij als zodanig verkocht worden.

Vis Gezond

Milieu en biodiversiteit

De visstand in de oceanen van de wereld is de laatste decennia zeer sterk gedaald. Recente schattingen voorspellen dat de oceanen met de huidige praktijken praktisch leeg zijn in 2048.  Dit komt niet alleen doordat er 80 miljard kilogram vis per jaar wordt gevangen die voor consumptie zijn, maar ook door de 30-35 miljard kilo bijvangst. Daarnaast wordt er nog ongeveer 30 miljard kilo vis illegaal gevangen. Bijvangst bestaat uit allerlei vissen en andere zeedieren die niet voor consumptie zijn, inclusief dolfijnen en andere zeezoogdieren. Ze worden met grote netten mee opgevist. Zij overleven dit vaak niet en worden dood terug de zee in gegooid. Een ander groot probleem is de verwoesting van koraalriffen en mangrovebossen. Dit zijn de kraamkamers van de zee, en zonder deze veilige plekken voor visseneitjes om uit te komen worden er steeds minder visjes geboren.

Het ecologische evenwicht dat zich over duizenden jaren heeft ontwikkeld wordt ruw verstoord en dit leidt tot een disbalans voor de vele soorten dieren die afhankelijk zijn van de zee en de dieren die er in leven. Denk bijvoorbeeld aan de blauwe vinvis en de ijsbeer.

Afgezien van het grote wereldwijde overbevissingsprobleem vindt er op plaatselijk niveau ook milieuschade plaats door de intensieve viskwekerij. Naast het feit dat hiervoor vele kleine vissen uit de oceanen worden gevist om de grote kweekvissen mee te voeren, worden er ook grote hoeveelheden antibiotica gebruikt die in het zeewater terecht komen. Stukken zee worden geheel uitgeleefd door de grote kwekerijen.

Is vis gezond?

Consumenten worden er mee overspoeld: berichten over hoe vis gezond zou zijn. Vis bevat namelijk omega3 vetzuren, een bepaalde soort onverzadigd vet die goed is voor hart- en bloedvaten en misschien nog wel meer positieve werkingen heeft. Wat de meeste mensen echter niet weten is dat deze omega3 vetzuren door de vis uit algen en zeewier worden gehaald. De vissen eten deze zeegroenten en bevatten daarom zelf zoveel omega3. De meeste omega3 capsules (visolie) worden gemaakt van grote hoeveelheden uitgeperste vis. Maar er bestaan ook plantaardige capsules, gemaakt uit algen. In de webwinkel van Vega-Life zijn bijvoorbeeld twee soorten verkrijgbaar.

Vis gezond

Bovendien bevatten andere plantaardige producten zoals lijnzaad, walnoten, hennepzaad en olijfolie ook omega3 vetzuren. Dit is echter wel een andere vorm die eerst door het lichaam omgezet moet worden, wat een minder efficiënt proces is. Geen vis eten heeft bovendien ook een gezondheidsvoordeel, omdat vis soms hoge concentraties zware metalen bevat.

Voor je gezondheid hoef je dus geen vis te eten!

De vis laten we lekker zwemmen

Vis is dus in vele opzichten niet helemaal in de haak. Gelukkig kunnen we prima leven zonder vis!

Meer lezen?

Wil je meer weten over Omega 3? Lees ook: Waar haal ik mijn OMEGA-3 vandaan zonder vis te eten?

Wil je weten welke visvervanger ideaal is om je cravings naar vis makkelijker te maken? Lees dan: Deze visvervangers haal je online of in de supermarkt

Geschreven door: ProVeg Nederland

Lees nog meer

Doe mee aan de VeggieChallenge!

Dertig dagen minder vlees eten: het is goed voor je lijf, de planeet en het redt dierenlevens. Daag jezelf uit met de VeggieChallenge. Wij helpen je op weg met gratis tips, recepten en ondersteuning

Doe mee!

Blijf op de hoogte van veganieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe vega producten, acties en events? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Viva Las Vega´s en wij zorgen dat je altijd op de hoogte blijft!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Doe een donatie

Steun Viva Las Vega's met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam
Secure and Spam free...