Blijf op de hoogte van de laatste vegatrends

Laatste nieuws weten over nieuwe vegan producten? Weten wanneer de leukste events zijn? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en word een kennisbron van vegafeiten!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Visvervangers

28-05-2015

Hou je van een vissige smaak? Dan is zeewier waarschijnlijk helemaal jouw ding. Je kan ongelooflijk veel met zeewier maken en er bestaan veel verschillende soorten. Zeewier wordt ook wel de groente van de toekomst genoemd. Bij een groeiende wereldbevolking zijn er in 2050 – als we doorgaan met de huidige manier van consumeren – twee aardbollen nodig om iedereen te voorzien van voedsel, water en energie. Er wordt dus druk gezocht naar alternatieven die niet ten koste gaan van natuur, biodiversiteit en milieu. Bestaan die? Het antwoord is in principe ‘ja’, zo lang er gekeken wordt naar economisch rendabele alternatieven, die ook duurzaam zijn. Zeewier past goed in dit plaatje: het bevat veel gezonde voedingsstoffen en er is op zee voldoende ruimte om het te “verbouwen”. En bovenal: het is lekker! Zeewier is een duurzaam alternatief voor dierlijke eiwitten, en is daarbij rijk aan mineralen, vitaminen en vezels. Gelukkig wordt er steeds dichterbij ons kikkerlandje zeewier geoogst: Frankrijk staat al bekend om de zeewierrijke kustlijn. Ook in Nederland vindt volop productie plaats in de Oosterschelde. Het mooie van zeewier is dat je het op diverse manieren kunt gebruiken. Natuurlijk kun je het eten. Elk wier heeft een specifieke smaak en je raakt er dus niet snel op uitgekeken. Maar er worden ook verzorgingsproducten en voedingssupplementen met zeewier gemaakt. Zeewierderivaten worden al volop verwerkt in allerlei andere producten, bijvoorbeeld als verdikkingsmiddel in de vorm van carrageen. Hét veganistische alternatief op gelatine is ook gemaakt van algen, namelijk agar-agar. Ook lopen er diverse projecten om te zien hoe zeewier ons kan voorzien in onze behoefte aan brandstof. Bij de productie van biodiesel kan zeewier namelijk een rol spelen, net als bij de zuivering van water. Naast zeewier komen er ook steeds meer kant-en-klare vegan visvervangers op de markt. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje in de webshop van VeggieDeli. Lees verder! Zoek je lekkere recepten zónder vis en mét zeewier? Voor inspiratie kun je het boek Non-fish-a-licious gebruiken van Lisette Kreischer. Voor meer informatie over wat er mis is met vis raad ik je het boek ‘Wat is er mis met vis?!’ aan van Dos Winkel. Of lees een samenvatting van Dos Winkel, over tien redenen om geen vis of visolie meer te eten.    

 

Geschreven door: ProVeg Nederland

Lees nog meer

Doe mee aan de VeggieChallenge!

Dertig dagen minder vlees eten: het is goed voor je lijf, de planeet en het redt dierenlevens. Daag jezelf uit met de VeggieChallenge. Wij helpen je op weg met gratis tips, recepten en ondersteuning

Doe mee!

Blijf op de hoogte van veganieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe vega producten, acties en events? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Viva Las Vega´s en wij zorgen dat je altijd op de hoogte blijft!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Doe een donatie

Steun Viva Las Vega's met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam
Secure and Spam free...