Blijf op de hoogte van de laatste vegatrends

Laatste nieuws weten over nieuwe vegan producten? Weten wanneer de leukste events zijn? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en word een kennisbron van vegafeiten!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Viva Las Vega’s wordt ProVeg Nederland

07-11-2017

Viva Las Vega’s werkt samen met collega’s in het buitenland aan de oprichting van een nieuwe internationale organisatie. ProVeg International wil de vegarevolutie wereldwijd versnellen.

“Door internationaal samen te werken kunnen we onze impact vergroten. Het geeft ons een krachtiger stem richting de voedselindustrie en politiek, die óók internationaal georganiseerd zijn. Bovendien geeft samenwerken ons de mogelijkheid om kennis te delen en succesvolle campagnes uit te breiden over een groter gebied.” legt directeur Veerle Vrindts uit.

Vanaf 2018 zal Viva Las Vega’s verdergaan onder de naam ProVeg Nederland, en zich aansluiten bij de koepelorganisatie ProVeg International. Daarnaast zal ProVeg International de komende tijd activiteiten ontplooien in Duitsland, Spanje, Polen en het Verenigd Koninkrijk. Uitbreidingen naar andere landen staan al gepland.

ProVeg International is de eerste internationaal actieve organisatie die zich exclusief inzet voor plantaardige voeding. ProVeg werkt wereldwijd aan de vermindering van de consumptie van dierlijke producten, met als missie om die in 2040 te halveren.

Lees in onderstaande FAQ alles over de geplande internationalisering.

De vegabeweging heeft in de afgelopen jaren in veel landen aan belang gewonnen. Een maatschappelijke verandering naar een diervriendelijker, duurzamer en rechtvaardiger dieet wordt in Nederland en andere landen steeds meer een realistisch toekomstperspectief.

Er zijn vele organisaties die zich op lokaal of globaal niveau voor mensenrechten, milieu en dierenbescherming inzetten. Een wereldwijd actieve organisatie voor de plantaardige levensstijl bestaat echter nog niet.

Nauwere samenwerking tussen landen binnen de wereldwijde organisatie ProVeg International maakt het mogelijk om waardevolle kennis en ervaringen uit te wisselen en verhoogt de invloed van de vegan beweging over de hele wereld.

Dit is in het bijzonder belangrijk in landen waar de consumptie van dierlijke producten nog aan het toenemen is. In een globaal georganiseerd voedselsysteem met globale problemen is het nodig om over grenzen heen te kijken. Met ProVeg International willen we een belangrijke stap zetten naar internationalisering en een betere verbinding van de internationale vega-beweging.

ProVeg is op dit moment in 5 Europese landen actief: Spanje, Polen, Nederland, Groot Brittannië en Duitsland. De landelijke organisaties zijn deel van de koepelorganisatie ProVeg International. ProVeg zal in de komende jaren verder groeien en in meer landen binnen en buiten Europa actief worden. Op de lange termijn zal de focus liggen op landen waarin bijzonder veel vlees wordt geconsumeerd of waar die naar verwachting de komende jaren het meest zal toenemen. Viva Las Vega’s zal onder de naam ProVeg Nederland deel worden van ProVeg International.

Het idee van de nieuwe organisatie ProVeg International is om kennis en campagnes internationaal te delen en verspreiden. Het succesvolle werk van Viva Las Vega’s in Nederland kan dus via ProVeg International naar andere landen worden uitgebreid, en op dezelfde manier zullen kennis en campagnes uit andere landen naar Nederland gehaald worden. Uiteraard moeten hierbij culturele verschillen tussen landen in acht worden genomen. De basis van het werk en de strategische benadering blijven echter gelijk. Net als Viva Las Vega’s zal ProVeg International zich zowel op de individuele consument als op instituties en bedrijven richten. Met effectieve projecten en campagnes ondersteunt ProVeg International vegetarisch en veganistisch levende mensen, evenals iedereen die zijn vleesconsumptie bewust wil verminderen, om plantaardig eten leuker, lekkerder en makkelijker te maken. Daarnaast werkt ProVeg International samen met de belangrijke actoren en invloedrijkste mensen binnen de politiek, het bedrijfsleven en de maatschappij om de verandering naar een duurzaam plantaardig eetpatroon te versnellen. Het internationale netwerk van ProVeg landen biedt daarbij kansen om deze samenwerkingen en projecten grensoverschrijdend te organiseren, en zo een hefboom te creëren.

ProVeg is de eerste internationale organisatie voor plantaardige voeding en richt zich tot iedereen, die geïnteresseerd is in een plantaardige levensstijl. Het einddoel is een 100% plantaardige, dus veganistische, wereld. ProVeg vertegenwoordigt de belangen van vegetarisch en veganistisch levende mensen wereldwijd en voert daarnaast positieve campagnes en projecten uit gericht op mensen die hun consumptie van dierlijke producten willen verminderen. Zo begeleidt en ondersteunt ProVeg alle geïnteresseerden op hun weg naar een plantaardige levenswijze, op dezelfde manier als Viva Las Vega’s dat voorheen deed.

Net als Viva Las Vega’s zal ProVeg zowel op het niveau van de individuele consument als op een institutioneel niveau actief zien. Met effectieve campagnes en individuele begeleiding, zoals de VeggieChallenge, ondersteunt ProVeg iedereen die zijn consumptie van vlees bewust wil verminderen bij de overgang naar een plantaardig dieet. Bestaande projecten en campagnes zoals VeggieWorld, de VeggieChallenge, de Vegxperience en Vega voor Professionals zullen blijven bestaan, evenals de projecten gericht op de voedingsindustrie (zoals Met Zonder Ei) en op het onderwijs (gastlessen). Hieraan zullen nieuwe campagnes worden toegevoegd, zoals de Worldwide Vegan Bake Sale. Onze projecten zullen in toenemende mate internationaal gericht zijn, en zich nog meer dan hiervoor richten op de lobby voor plantaardig voedsel binnen de voedingsindustrie en (internationale) politiek. Over nieuwe thema’s en projecten blijven we je uiteraard doorlopend op de hoogte houden via onze nieuwsbrief en social media kanalen.

ProVeg wil wereldwijd vega-organisaties en actoren gaan verbinden om onze gezamenlijke invloed te vergroten. ProVeg vervangt daardoor geen andere organisaties, maar wil de uitwisseling tussen partners bevorderen en prikkelen tot samenwerking. Daarbij biedt ProVeg ook de mogelijkheid aan landelijk georganiseerde vega-organisaties om deel van een grotere internationale organisatie te worden. Het overkoepelende doel is om de meest effectieve projecten en campagnes te identificeren, gemeenschappelijke doelen te bereiken en de wereldwijde maatschappelijke verandering te versnellen naar een plantaardig eetpatroon.

Momenteel is ProVeg in vijf Europese landen actief: Spanje, Polen, Groot Brittannië en Duitsland. Stapsgewijs zullen hieraan meer landen worden toegevoegd, ook buiten Europa. Er is sprake van nauwe samenwerking tussen de verschillende landen. Dit maakt de waardevolle uitwisseling mogelijk van kennis en campagnes en vergroot de invloed van de vega-beweging in de hele wereld. Door de nauwe samenwerking kunnen wij nog effectiever samenwerken, ons werkveld vergroten en op wereldwijde ontwikkelingen sneller reageren.

Het Latijnse voorzetsel “pro” betekent “voor”. “Veg” staat voor de vega-beweging en alle mensen die interesse hebben in een plantaardige leefwijze. De naam “ProVeg” is gekozen omdat hij internationaal begrijpelijk en betekenisvol is. Bovendien is hij kort, herkenbaar en heeft een positieve, progressieve klank.

De naam Viva Las Vega’s heeft in het buitenland niet dezelfde positieve klank en bruikbaarheid doordat het woord “vega” (vegetariër of veganist) buiten Nederland niet bekend is. Voor de herkenbaarheid en zichtbaarheid is het bovendien belangrijk om internationaal dezelfde naam te voeren. Wij vinden het uiteraard jammer om deze naam, die veel mensen optimisme, inspiratie en vrolijkheid rondom plantaardig eten bezorgt, op te geven.

Voorlopig zal de website www.vivalasvegas.nl blijven bestaan. Deze FAQ is via de homepage vindbaar en wordt regelmatig geupdate. Gedurende de ontwikkeling van Viva Las Vega’s naar ProVeg zal een nieuwe website worden gebouwd. Zodra deze volledig beschikbaar is, zal de Viva Las Vega’s website, nieuwsbrief en social media kanalen hiernaar doorverwezen worden.

De overgang van de nieuwsbrief en sociale media zal stapsgewijs plaatsvinden. Eerst zal op deze plaatsen herhaaldelijk verwezen worden naar de overgang van Viva Las Vega’s naar ProVeg en de daaruit voortvloeiende veranderingen. Daarna zullen deze kanalen hernoemd worden naar ProVeg Nederland.

Om de verspilling van grondstoffen te voorkomen zal het nog voorradige Viva Las Vega’s drukwerk (flyers, brochures, posters) eerst opgemaakt worden. Standmateriaal zal herdrukt worden, waarbij zoveel mogelijk de bestaande materialen (standaards en frames) hergebruikt zullen worden. Nieuw drukwerk en standmateriaal zal in het nieuwe design worden ontworpen.

Er treden geen personeelswisselingen op. Dezelfde medewerkers en vrijwilligers die eerst voor Viva Las Vega’s werkten, kunnen dus doorgaan met hetzelfde werk dat ze deden onder de naam ProVeg Nederland. Ook de bestuursleden blijven zitten. ProVeg Nederland blijft een onafhankelijke stichting.

Stichting Viva Las Vega’s zal onder dezelfde inschrijving bij de Kamer van Koophandel blijven bestaan, echter zal de naam worden aangepast naar ProVeg Nederland. Ook zullen statutenwijzigingen worden doorgevoerd in zover als die nodig zijn om de nieuwe positie te omschrijven. De bestuursleden blijven dezelfde. ProVeg Nederland blijft dus een onafhankelijke stichting, en staat niet onder controle van een hoger orgaan. Wel zullen de activiteiten van ProVeg in nauwer overleg met andere landen worden bepaald.

Het bankrekeningnummer van Viva Las Vega’s zal in gebruik blijven, waarbij de tenaamstelling zal worden veranderd in ProVeg Nederland. Donateurs van Viva Las Vega’s blijven automatisch donateur van ProVeg Nederland, tenzij zij hier tegen bezwaar maken. Voor het aanvragen van een donateurschap kun je het donateursformulier invullen.

Versnel de vegarevolutie

Help jij ProVeg om veganistisch eten leuk, lekker en makkelijk te maken voor iedereen? Steun ons werk met een gift.

Ja, ik steun ProVeg Nederland voor: met een
  • Eenmalige donatie
  • Maandelijkse bijdrage
  • Jaarlijkse bijdrage

Geschreven door: ProVeg Nederland

Lees nog meer

Doe mee aan de VeggieChallenge!

Dertig dagen minder vlees eten: het is goed voor je lijf, de planeet en het redt dierenlevens. Daag jezelf uit met de VeggieChallenge. Wij helpen je op weg met gratis tips, recepten en ondersteuning

Doe mee!

Blijf op de hoogte van veganieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe vega producten, acties en events? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Viva Las Vega´s en wij zorgen dat je altijd op de hoogte blijft!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Doe een donatie

Steun Viva Las Vega's met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam
Secure and Spam free...