Blijf op de hoogte van de laatste vegatrends

Laatste nieuws weten over nieuwe vegan producten? Weten wanneer de leukste events zijn? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en word een kennisbron van vegafeiten!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Vleesvervangers: zo mis je vlees nooit meer!

28-08-2017

Zonder dat je er bij stil staat, zitten er ongetwijfeld plantaardige recepten in je keukenrepertoire. Een spinaziequiche of een zomerse pastasalade is niemand vreemd. Wanneer je echter voor het eerst bewust vlees wilt vervangen zien veel mensen door de bomen het bos niet meer. Één slechte ervaring met vleesvervangers kan je motivatie al snel doen zakken.

Wat zijn vleesvervangers eigenlijk?

Als we het over ‘vleesvervanger‘ hebben, dan kan dat ‘vervangen‘ op twee dingen slaan. Enerzijds is er het vervangen van de voedingsstoffen, zoals eiwitten, B-vitamines, mineralen als ijzer en zink.  Deze zitten in vlees en een goede vleesvervanger zorgt ervoor dat je deze voedingsstoffen binnenkrijgt. Anderzijds kan het gaan om vervangen van een aantal andere aspecten van vlees. Denk maar aan smaak, bite en vorm.

Vleesvervangers

Zijn vleesvervangers wel nodig?

Voor veel vegetariërs en veganisten hoeft het vleesalternatief niet te lijken op vlees. Peulvruchten zoals linzen en bonen bevatten minstens zoveel eiwit, ijzer en zink. Dus eigenlijk is ‘nepvlees’ niet nodig. Toch vinden veel mensen het fijn om een vleesvervanger te proeven die als twee druppels water op de dierlijke versie lijkt. Vooral als je pas begint met veganistisch eten, is het erg handig om het vlees te vervangen door een zogenaamde ‘veggieburger’. Ook als je ‘s zomers uitgenodigd bent op een barbecue met vleeseters doet een kant-en-klare vleesvervanger het goed.

Vleesvervangers- Supermarkt 600x340

De ene vleesvervanger is de andere niet

Een ongemarineerd blok tofu kun je niet vergelijken met de nieuwste generatie vleesvervangers met de smaak en textuur van vlees. De voedseltechnologie verbetert gelukkig in een snel tempo en er worden steeds meer kwalitatief verbazingwekkende producten aan het supermarktaanbod toegevoegd.

Vier generaties vleesvervangers

Je zou het vleesvervangerassortiment kunnen voorstellen in vier generaties. Het feit dat de nieuwste generatie recenter is, wil echter niet zeggen dat de eerdere generaties niet lekker zijn.

1. Eerste generatie: de peulenparade

Peulvruchten, zoals kikkererwten, bonen en linzen, worden al eeuwen gegeten als bron van eiwit. Qua uiterlijk, smaak en bite zijn er natuurlijk weinig overeenkomsten met vlees. Wel zijn ze qua voedingstoffen – in combinatie met graanproducten – een volwaardige vervanger voor vlees. In minder welvarende landen is de peulvrucht zelfs dé bron van eiwit. Geen wonder dat uit India zoveel lekkere recepten met linzen en kikkererwten komen. Denk maar aan linzencurry’s, pannenkoekjes van kikkererwtenmeel of kruidige samosa’s.

Ook in de Zuid-Amerikaanse en Midden-Oosterse keuken is de boon veel populairder dan in de West-Europese. Wie lust er nu geen taco of burrito? En wist je dat kikkererwten het hoofdingrediënt zijn van zowel falafelballetjes als hummus? De wereldkeuken is dus een bron van vega-inspiratie. In onze receptendatabase vind je veel lekkere recepten met peulvruchten.

2. Tweede generatie: tofu, seitan en tempeh

Vleesvervangers tofu seitan tempeh

Deze producten lijken enigszins op vlees, maar komen qua smaak en textuur toch nog niet echt in de buurt. Seitan (op basis van gluten), tofu en tempeh (op basis van sojabonen) hebben hun oorsprong in Azië. Ze werden vele eeuwen geleden ontwikkeld door monniken die om religieuze en andere redenen geen of weinig vlees wilden eten. In de Aziatische keuken vinden ze enthousiast aftrek in wokschotels of gemarineerd bij rijst of pasta. Je vindt ze dan ook meestal in de exotische schappen van de supermarkt of bij de toko.

Deze vervangers hebben uit zichzelf weinig smaak. Gooi ze dus niet in een pan zonder kruiden toe te voegen, want dan is je teleurstelling gegarandeerd. Ze doen het wel prima als basis voor een gerecht en laten zich perfect marineren en op smaak brengen in sojasaus en kruiden. En als je eenmaal weet hoe je het moet bereiden, kun je er alle kanten mee uit. Een fervente vleeseter zul je er echter niet makkelijk mee voor de gek kunnen houden. 

Sinds kort wordt het tempehfans wel heel wat makkelijker gemaakt. Goodbite bracht in samenwerking met stichting VIva Las Vega's voorgemarineerde ketjap tempehblokjes op de markt. Deze kant-en-klare stukjes gooi je zo in een roti, bij je favoriete wrap of in een wokgerecht. Smullen en ook nog eens boordevol eiwit!
Vleesvervangers - 600x340

Goodbite Tempehblokjes Ketjap

Lees ook het artikel over seitan

Bekijk het artikel over tempeh

Ontdek het artikel over tofu

3. Derde generatie: veggieburgers en co

Vleesvervangers - biowinkel

Dit is wat de meeste mensen verstaan onder ‘vleesvervangers’. Je vindt ze in allerlei vormen en maten: hamburgers, worsten, broodbeleg, vegetarische balletjes. Deze vleesvervangers lijken op vlees, maar de smaak verraadt toch zijn plantaardige oorsprong.

In de meeste supermarkten en de natuurvoedingswinkel liggen ze bij de afdeling ‘vegetarisch’. Daar kan je er bijna altijd vanuit gaan dat het vegetarisch gehakt en de falafelballetjes 100% plantaardig zijn. In de laatste jaren is het aanbod aan vegan vleesvervangers enorm toegenomen. Bij veel merken werd ei of zuivel lange tijd gebruikt als bindmiddel. Dat is nu aan het veranderen. Vleesvervangermerken VegaFit, Vivera, Van Haver Tot en Sofine zijn (binnenkort) volledig vegan. De Met Zonder Ei campagne van Viva Las Vega’s speelt daar een rol in.

Bekijk hier het volledige assortiment aan vleesvervangers in de grootste Nederlandse supermarkten.

Ook vleesvervangerproducent Goodbite ontwikkelde in samenwerking met Viva Las Vega’s nieuwe vegan burgers, zoals een linzenburger, een bonenburger en zelfs de allereerste vegan kaesschnitzel! En bij het broodbeleg vind je ondertussen bij de grote supermarkten ook vegan boterhamworst, smeerpaté en filet americain van de Vegetarische Slager. 

Vleesvervangers- Goodbite
In de natuurvoedingswinkel is het aanbod vaak nog groter. En wil je helemaal los gaan op plantaardige vleesvervangers? Probeer dan een een vegan webshop! Zij hebben vaak nieuwe vleesvervangers die je (nog) niet in de Nederlandse winkels vindt.

Derde generatie vleesvervangers zijn meer bewerkt en lijken in alle aspecten meer op vleesproducten dan de eerdere twee generaties. Toch is er nog een groot verschil in smaak, bite en textuur tussen deze ‘burgers’ en de nieuwste generatie vleesvervangers.

4. Vierde generatie: moderne vleesimitaties

Vleesvervangers 4de generatie

Dit zijn de vleesvervangers waar grote miljonairs zoals Bill Gates, vooral in de VS, zwaar in investeren. Dit ‘vlees van de toekomst’ is in alle opzichten nauwelijks van vlees te onderscheiden.

Nederland en België maakten in 2011 kennis met deze producten dankzij het assortiment van onder meer De Vegetarische Slager. De vleesachtige structuur van deze ‘spekjes’, ‘rul gehakt’ of ‘biefstukreepjes’ ontstaat door het bewerken van peulvruchten, zoals sojabonen of lupine, tot er eiwitdraden ontstaan met de textuur van vlees. Zelfs Mark Bittman, voedselcolumnist van de New York Times en tot voor kort niet zo een fan van vleesvervangers, werd enthousiast toen hij bij de Vegetarische Slager langsging en de zogenaamde ‘kipspiesjes’ proefde. Topchef Ferran Adria (van restaurant El Bulli) dacht dat hij met een ‘kippendij van uitmuntende kwaliteit’ van doen had en kon niet geloven dat dit ‘vlees’ veganistisch was.

Vleesvervangers- Vegetarische Slager

De nieuwe vleesvervangers van de Vegetarische Slager vind je tegenwoordig bij onder andere Albert Heijn, Jumbo, Deen, Coop, Hoogvliet en Ekoplaza (NL) en bij Delhaize (BE). Ook het merk Vivera pakte met wokstukjes en satéspiesjes die in een blinde proeving makkelijk voor vlees zouden kunnen doorgaan. Ondertussen zijn wetenschappers van de Universiteit van Wageningen volop bezig met onderzoek naar het verbeteren van de huidige vlees- en kaasvervangers.

Zijn vleesvervangers gezonder dan vlees?

Vleesvervangers- Burger

Een kanttekening is het feit dat vleesvervangers niet per se gezonder zijn. Door het bewerkingsproces bevatten vooral de bewerkte producten van de derde en vierde generatie soms net zoveel vet en zout als de bewerkte vleesproducten die ze imiteren. Bovendien zijn ze geen identieke kopie qua voedingsstoffen. Dat is in sommige gevallen weliswaar juist een goede zaak.

Als vegetariër of veganist hoef je echter niet elke dag vleesvervangers te eten. Wat we uit vlees halen, kan immers ook op andere manieren op ons bord komen dan via veggieburgers. Groenten, fruit, noten, zaden enzovoort bieden vrijwel alle nutriënten die je in vlees vindt. Of je nu voor kant-en-klare vleesvervangers kiest of liever je voedingsstoffen uit groenten, fruit, noten en zaden haalt, je boekt in ieder geval winst op het gebied van dierenwelzijn en milieu.

Geschreven door: ProVeg Nederland

Lees nog meer

Doe mee aan de VeggieChallenge!

Dertig dagen minder vlees eten: het is goed voor je lijf, de planeet en het redt dierenlevens. Daag jezelf uit met de VeggieChallenge. Wij helpen je op weg met gratis tips, recepten en ondersteuning

Doe mee!

Blijf op de hoogte van veganieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe vega producten, acties en events? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Viva Las Vega´s en wij zorgen dat je altijd op de hoogte blijft!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Doe een donatie

Steun Viva Las Vega's met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam
Secure and Spam free...